• 5 padomi, kā nodrošināties pret finanšu grūtībām

    Nauda
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šogad saistībā ar Covid-19 finanses arī turpmāk būs izaicinājums. Kā sagatavoties finansiāliem satricinājumiem un iziet no šādām situācijām sausām kājām, iesaka uzņēmējs un investors Gatis Melbārdis.

    Gatis Melbārdis sāka investēt jau 21 gada vecumā, būdams trešā kursa students. Pirmās investīcijas viņš veica, izmantojot Bondora aizdevējplatformu. Tagad, sešus gadus vēlāk, viņš ir savu investīciju portfeli paplašinājis ar nekustamajiem īpašumiem, akcijām un izdotiem aizdevumiem. 

    “Esošā situācija, kad daudziem ir samazinājušies ieņēmumi, ir piemērots brīdis, lai dalītos dažos padomos par to, kā sākt šo ceļojumu, lai lielākas vai mazākas krīzes, vai gada sākums nebūtu satricinājums naudas maciņam,” pieredzē gatavs dalīties jaunais uzņēmējs, kas savas gaitas uzņēmējdarbībā sāka pirms pieciem gadiem, Latvijas Universitātes studentu Biznesa inkubatorā attīstot Latvijā ražoto koka rokas pulksteņu zīmolu.

    1. Pirmais solis: apzini pašreizējo finanšu situāciju.
      Pieraksti visus savus izdevumus un ienākumus. Ja nezini, kur atrodies patlaban, ir ļoti grūti izplānot, kurp vēlies doties. Tas sniegs priekšstatu, kur ir vājie punkti, kur iespējams ietaupīt un kurā pozīcijā izdevumi ir pārāk lieli.
    2. Otrais solis: atver atsevišķu krājkontu.
      Lielākā daļa cilvēku cenšas ietaupīt naudu savā ikdienas kontā, kurā saņem algu un kuru izmanto, lai samaksātu rēķinus, iepirktos. Tas ir ļoti sarežģīts veids, kā ietaupīt naudu! Izveido atsevišķu kontu, kurā pārskaiti noteiktu naudas summu katru algas dienu. Ja iespējams, ir vēlams pārskaitīt 10% no saviem ienākumiem katru mēnesi. Varbūt noderēs, ja piešķirsi kontam arī motivējošu nosaukumu: Ceļš prom no verdzības, Mans naudas buferis utt.
    3. Trešais solis: maksā patēriņa kredītus un centies neņemt jaunus.
      Patēriņa aizdevumiem ir ļoti augstas procentu likmes. Pēc būtības tas nozīmē vienkārši atdot naudu, nesaņemot neko pretī. Centies atmaksāt šos aizdevumus kā pirmo prioritāti! Ja nepieciešams jauns tālrunis, neizmanto aizdevumu, bet izveido krājkontu, kurā algas dienā ieskaiti kādu summu. Nodēvē šo kontu par Jauna mobilā telefona fondu.
    4. Ceturtais solis: izveido buferi neparedzētiem gadījumiem (Ziemassvētku dāvanas nav neparedzētas!).
      Naudas buferis ir nepieciešams, lai bez satricinājumiem varētu segt tādus izdevumus kā zobārstniecība, sasists spēkrats vai pēkšņa darba zaudēšana. Drošības spilvens samazinās stresu un nepieciešamību ņemt liekus kredītus. Pareizi būtu uzkrāt tik daudz, lai nepieciešamības gadījumā 3 līdz 6 mēnešus varētu iztikt bez ieņēmumiem. Taču startam derēs arī 100 eiro uzkrājums, jo tas ir labāks par neko. Un atceries, ka dāvanas Ziemassvētkos un apavi, kas mēnešiem ilgi uzrādījuši nodiluma pazīmes, nav neparedzēti izdevumi!
    5. Piektais solis: apdrošini savu nākotni.
      Ja esi ticis nākamajā līmenī, ja ir gana lielas rezerves, lai nebūtu vajadzīgs ņemt kredītus izdzīvošanai, tad ir īstais laiks domāt par ieguldījumiem nākamajiem 10, 20, 30 gadiem. Sāc ar atbilstošu grāmatu, literatūras apguvi vai izmēģini spēkus, investējot nekustamajā īpašumā, fondos. Pirms tam gan pakonsultējies ar draugu vai speciālistu, kas par to zina ko vairāk.
    6. Bonusa solis: domā, kā gūt papildu ienākumus, varbūt ar darbu ārzemēs, īpaši, ja esi jaunietis.
      «Piemēram, mana investora karjera sākās, kad es vasarā kā students devos uz ASV, lai pārdotu grāmatas. Tas palīdzēja samaksāt par studijām, un, ņemot vērā, ka man kā studentam izdevumu nebija daudz, es jau studiju laikā varēju ieguldīt lielu daļu no nopelnītās naudas,» stāsta Gatis Melbārdis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē