• Mūsdienu tenisa lielākā zvaigzne – Rodžers Federers

    Fitness
    Renārs Diņķītis
    Klubs
    Klubs
    20. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Getty images
    Rodžers Federers ir mūsdienu tenisa lielākā zvaigzne. Viņa karjera ir jau finiša taisnē, bet tajā pašā laikā Federers 39 gadu vecumā joprojām ir viens no favorītiem uz uzvaru jebkurā turnīrā.

    Federers dzimis Šveicē, Minhenšteinā, kas atrodas netālu no Bāzeles. Tēvs Roberts ir Šveices vācietis, bet māte Laineta – no Dienvidāfrikas. Federeram ir arī māsa Diāna. Vecāki Rodžeru iepazīstināja ar tenisu, bet ļāva arī spēlēt skvošu, basketbolu, futbolu un darboties citos sporta veidos. Tomēr teniss ģimenē bija kopīga interese. Rodžers bija pietiekami talantīgs, lai astoņu gadu vecumā nopelnītu iespēju iekļūt Bāzeles junioru tenisa programmā. Profesionāla nodarbošanās ar šo sporta veidu bija Federera personīgā izvēle, un viņš saņēma savu vecāku atbalstu.

    Federera sieva ir bijusī tenisiste Mirka Vavrineca. Viņi iepazinās 2000. gadā Sidnejas vasaras olimpiskajās spēlēs. Vērts pieminēt, ka tolaik Federeram profesionālajā tenisā nebija neviena uzvarēta turnīra. Abi aprecējās 2009. gadā, tajā pašā gadā viņiem piedzima dvīņu meitenes Mila Roza un Šarlīne. Federeram sieva ir ļoti liels atbalsts un ļauj viņam koncentrēties tikai uz tenisu. Mirka brauc līdzi gandrīz uz visiem turnīriem.

    Federera profesionālā karjera sākās 1998. gadā, jau 1999. gada 20. septembrī viņš iekļuva pasaules 100 labāko tenisistu reitingā. Tātad – jau 21 gadu Rodžers atrodas pasaules reitinga TOP100! Neticami tas ir tāpēc, ka mūsdienās profesionālais sports ir attīstījies tik tālu, ka bez izcilas fiziskās sagatavotības panākumus gūt nav iespējams. Ar meistarību vien nepietiek. Un teniss nav izņēmums.

    Ikvienā komandu sporta veidā šāda vecuma spēlētājs nereti komandā tiek turēts, lai nodotu savu pieredzi jaunajiem sportistiem. Tāpēc tas ir apbrīnas vērts, ka individuālajā sporta veidā Rodžers Federers reti dod kaut mazāko iespēju uzvarēt tenisistiem, kuri ir 15 gadu jaunāki par viņu.

    Federers ir universāls. Viņam ir spēcīgas rokas, izcila serve – ir grūti prognozēt bumbiņas lidojumu. Viņš spēlē izcili gan pie gala līnijas, gan pie tīkla.

    Federera uzbrukuma arsenālā ir visi iespējamie sitieni, un galvenais – tie visi ir nostrādāti līdz perfekcijai.

    Federeram ir izcila kāju darbība, viņš labi pārvietojas pa kortu. Federera spēlē nav lielu trūkumu. Gandrīz visiem pārējiem tenisa izcilniekiem ir savi trūkumi. Piemēram, Rafaels Nadals ne pārāk ērti jūtas pie tīkla, Novakam Džokovičam lielākais trūkums ir saīsinātais sitiens, Pīta Samprasa lielākais mīnuss bija spēle pie gala līnijas. Federers jūtas komfortabli jebkurā situācijā.

    Federers ir uzvarējis 89% punktu pie savas serves, atpaliekot tikai no horvāta milža (211 cm) Ivo Karloviča, kuram ir 92% uzvarēto punktu servējot. Federers ir uzvarējis 75% spēļu uz māla, kas ir viņa vismazāk iemīļotais segums. Viņš ir arī uzvarējis 83% spēļu, kas aizvadītas uz cietā segumu, un 87% spēļu uz zāles seguma. Neviens cits spēlētājs nevar lepoties ar šādu statistiku.

    Savulaik tenisa leģenda Džimijs Konors teica: «Tu vari būtu zāles, māla vai cietā seguma speciālists, vai arī tu vari būt Rodžers Federers!» Viņam nevar nepiekrist. Katru gadu notiek četri Grand Slam turnīri, kuros Rodžera statistika ir šāda: Austrālijā viņš uzvarējis sešas reizes, Vimbldonā, kas ir viņa mīļākais turnīrs, astoņas reizes, Ņujorkā – piecas, un tikai Parīzē Federers uzvarēja vienu reizi, jo tur valda māla karalis Rafaels Nadals – viņš 12 reizes palicis nepārspēts Roland Garros turnīrā. Federers četras reizes viņam zaudējis finālā.

    Federers spēles laikā ir ļoti nosvērts, psiholoģiski nesatricināms, katru neveiksmi viņš iemācījies ātri aizmirst, lai koncentrētos nākamajam mērķim. To viņš iemācījies jau juniora vecumā.

    Ja tā nebūtu, viņu, iespējams, sagaidītu Marata Safina liktenis, kurš bija ļoti talantīgs, bet kortos ļoti bieži bija nesavākts un zaudēja savas psiholoģijas dēļ. Federers ļoti labi koncentrējas saviem mērķiem. Pēc katras uzvaras vai arī zaudējuma viņš neapstājas. Galvā jau ir nākamais uzdevums – vai tā būtu spēle vai treniņš, vai svaru zāle. Bez šīs rakstura iezīmes Federers tik ilgi nespētu būt tenisa elitē.

    Viena no galvenajām Rodžera rakstura iezīmēm ir spēja būt līderim ne tikai kortā, bet arī ārpus tā. Viņš spēj būt veiksmīgs arī uzņēmējdarbībā un finansēs. Viņam piemīt spēja iedvesmot citus.

    Federeram ir savs zīmols RF un arī personīgie sponsori – Uniqlo, Rolex, Mercedes-Benz, Moet-Chandon un Credit Suisse. Viņš nodarbojas ar labdarību, katru gadu piedaloties labdarības spēlēs un vācot ziedojumus bērnunamiem.

    Viens no cilvēkiem, kurš Federeram vairāk nekā 20 gadu palīdzējis būt pasaules tenisa elitē, ir fitnesa treneris Pjērs Paganīni, viņš atbild gan par tenisista fizisko, gan garīgo stāvokli. Federers ēšanas paradumu ziņā ir mazāk disciplinēts nekā daudzi citi profesionāli atlēti, jo viņa filozofija balstās uz to, ka neviena pasaules diēta nespētu izturēt brutālo tenisa spēli. Galvenais – lai ēdienā būtu daudz ogļhidrātu, kas ilgstoši uzkrājas organismā, un lai šī enerģija spēles laikā palielinātos.

    20 gadu divas stundas pirms katra mača Federers ēd makaronus ar balto mērci. Spēles laikā viņš apēd banānu. Tas palīdz saglabāt enerģiju un izvairīties no krampjiem. Vēl spēles laikā Federers dzer enerģētisko dzērienu, kuru ķermenis absorbē ātrāk nekā ēdienu.

    Paganīni, izmantojot dažādas treniņu metodes, uztur Federeru visaugstākajā formā. Savienojot to kopā ar sportista dabisko asumu, tehniku un pielāgošanās spējām, Federers iegūst spontānu un dinamisku spēles stilu. Lai arī tenisa zvaigznei nav sveša svaru zāle, tomēr tur viņš trenējas tikai starpsezonā. Sezonas laikā tiek izmantoti kardiotreniņi, stiepšanās vingrinājumi. Pateicoties tam, Federers spēj saglabāt un uzlabot savus refleksus un spēles izjūtu. Tas viņam arī palīdzējis izvairīties no nopietniem savainojumiem, kas parasti skar citus viņa līmeņa sportistus.

    Tenisa specifika ir tāda, ka katru sezonu ir jāaizstāv iepriekšējās sezonas iegūtie punkti turnīros, kuros esi piedalījies. Tāpēc Federera neticamais rekords – atrasties 237 nedēļas pēc kārtas pasaules ranga pirmajā pozīcijā – bez izcilas veselības nebūtu iespējams.

    Kad Federers ielauzās pasaules tenisa elitē, man viņa spēle nelikās īpaši interesanta, viņš spēlēja nosvērtu, precīzu tenisu, bet man tenisā vairāk patīk emocionāla spēka spēle. Tomēr laika gaitā viedoklis mainījās, jo viņš ar savu spēli saglabāja vietu elitē, kamēr daudzi citi tenisisti, kuri ļoti ātri uzmirdzēja uz lielās tenisa skatuves, tikpat ātri nodzisa.

    Tad sāku novērtēt, cik tas tomēr ir neticami, ka viņš ar savu spēli, kas atšķirīga no citu vadošo tenisistu stila, tik daudzus gadus spējis noturēties virsotnē.

    Cik ilgi Fedex (Federera iesauka) spēlēs profesionāli tenisu? Rodžers ir atzinis, ka viņam joprojām ir viegli sevi motivēt, lai gan atrodas karjeras beigu posmā: «Kā es atrodu motivāciju joprojām spēlēt? Tas patiesībā ir vienkārši. Kad jūs ejat uz stadionu, kuros ir 15 000 vai 20 000 cilvēku, ir viegli iegūt motivāciju, lai smagi trenētos un spēlētu. Ja man būtu jāspēlē kortos ar mazajām tribīnēm, būtu daudz grūtāk, es ilgi neizturētu. Spēlējot milzīga pūļa priekšā, tu saņem adrenalīnu. Tā ir lieliska sajūta.»

    Federera izcilā spēle vienmēr ļauj viņam spēlēt centrālajos kortos, kur ir daudz līdzjutēju. Atbildot uz jautājumu – kā viņš plāno paziņot par aiziešanu pensijā, Federers sacīja, ka pagaidām neredz iemeslu pārtraukt spēlēt: «Viss atkarīgs no manas veselības, ģimenes, no rezultātiem. Pašlaik jūtos labi, es patiešām izbaudu dzīvi. Es nezinu, kā tas beigsies, bet ceru, ka tas vienkārši būs emocionāls un jauks mirklis, kad paziņošu par savas karjeras beigām.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē