• Mazās pašvaldības masveidā izpārdod īpašumus īsi pirms reformas stāšanās spēkā

    Teritoriālā reforma
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ilustratīvs foto
    Foto: Greenart Facebook
    Ilustratīvs foto
    Astoņus mēnešus pirms stāsies spēkā pašvaldību reforma, mazās pašvaldības, kuras tiks pievienotas lielākām pašvaldībām, masveidā sāk izpārdod savus īpašumus.

    Pāršķirot reģionālos un pašvaldību vietējos laikrakstus, pēdējos mēnešos īpaši pamanāmi dažādi pašvaldību sludinājumi par īpašumu vai to īres tiesību izsolēm. Atsevišķas pašvaldības šādi atbrīvojas no dzīvokļiem, zemēm, automašīnām un pat meža īpašumiem.

    Šādu tendenci novērojusi arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

    Tās pārstāve ReTV Ziņām norāda – līdzīgu tendenci varēja novērot arī 2009.gada teritoriālās reformas laikā.

    Ilze Oša, VARAM valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos: “Pēc reformas atklājās, ka daudzas mantas ir izsolītas un atsavinātas, vai arī papildus saistības un jaunajam novadam tās turpmāk ir jāuzņemas.”

    Viena no šādām mazajām pašvaldībām ir Priekuļi. Šī novada pašvaldības vadītāja Elīna Stapulone (Latvijas Attīstībai) ReTV Ziņām atzīst – izsoļu skaits novadā pēdējā laikā tiešām ir palielinājies. Tas tādēļ, ka pašvaldība esot veikusi savu īpašumu inventarizāciju, apzinot, kas ir nepieciešams pašvaldības funkciju nodrošināšanai.

    Stapulones skaidrojums par īpašumu straujo izpārdošanu ir šāds: “Manuprāt, šis darbs bija jāveic jau daudzus gadus atpakaļ, jo, vērtējot īpašumus, tie ir ļoti dažādi.

    Daži ir nesuši ieguldījumus katru gadu un, ja nekopj, tie nes ne tikai zaudējumus, bet rodas arī vērtības zudums.

    Mēs esam novads, kuram ir vismazākās kredītsaistības un tas nozīmē, ka mūsu iegūtos līdzekļus varam ieguldīt attīstībā.”

    Nedz Priekuļos, nedz arī Kocēnu novadā neņemas vai nevēlas spriest, cik daudz šādi izdodas papildināt pašvaldību budžetu. Arī Kocēnu novada domes priekšsēdētājs Jānis Olmanis (VL-TB/LNNK) ReTV Ziņām uzsver – izsoles notiekot, lai sakārtotu saimniecību.

    Novadā zem izsoles āmura galvenokārt nonāk dzīvokļi Zilākalnā: “Tā nav pašvaldības funkcija nodarboties ar izīrēšanu, remontiem; mums ir jādod iespēja. Ja tas ir privātīpašums, lai apsaimnieko un uzlabo māju. Ja tas ir personīgais dzīvoklis, tad mājās ienāk kā saimnieks, tad domā par mājas apsaimniekošanu, ja īrnieks, tad neko nedomā un nemaksā.”

    Tikmēr VARAM ReTV Ziņām norāda – saņemti signāli par vairākiem iespējamiem pārkāpumiem pašvaldībās saistībā ar īpašumiem. Ministrijā mudina iedzīvotājus, tuvojoties reformas noslēgumam, pievērst daudz lielāku uzmanību pašvaldību darbam, īpašumu apsaimniekošanas kārtībai, kā arī kustamās mantas iegādei. Gadījumā, ja rodas aizdomas par nesaimniecisku darbību, ziņot par to ministrijai, kas par katru gadījumu rosinās izmeklēšanu. Tikmēr avīzēs sludinājumi par pašvaldību īpašumu izpārdošanu, astoņus mēnešus pirms spēkā stāsies reforma, parādās arvien vairāk un biežāk.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē