• Krūšu ķirurgs Egīls Purmalis: Rūpes par sievietes skaistumu un veselību ir vīrieša uzdevums

    Slimības
    Ralfs Dravnieks
    Ralfs Dravnieks
    Klubs
    Klubs
    15. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Krūšu ķirurgs onkologs Egīls Purmalis ik dienu sastopas ar sievietēm, kuras nonākušas krūts vēža spīlēs. Citas šim triecienam tiek pāri, citas sabrūk. Pirms noticis ļaunākais, vīrieša uzdevums būtu mudināt savu sievieti pārbaudīt krūšu veselību, to var izdarīt tikai ar iejūtību un atbalstu. Arī vīrieša līdzdalībai vizītēs pie ārsta ir nozīme, un uz to aicina arī Purmalis.

    Manuprāt, rūpes par sievietes skaistumu un veselību ir vīrieša uzdevums. Ja vīrietis ir mīlošs un sieviete viņam svarīga, tad atbalsts un mudinājums pārbaudīt krūšu veselību būtu daļa no viņa uzmanības apliecinājuma, gluži kā dāvana – SPA apmeklējums nedēļas nogalē.

    – Interesanti, ka tā iesāki. Jo pirms laika mudināju arī savu sievu reaģēt uz vēstuli par mamogrāfijas izmeklējumu, taču saņēmu atbildi – negribu, ka manas krūtis saspiež. Un šajā brīdī sapratu – man nav argumentu, lai viņu pierunātu to darīt. Ko tu ierosini vīrietim šādā situācijā teikt?

    – Es kā ārsts varu izskaidrot, kāpēc notiek šī procedūra – saspiešana. Mamogramma jeb krūts rentgens ir galvenā skrīninga metode, lai atklātu agrīnu vēzi. Starojuma intensitātes ziņā šī pārbaude ir vienlīdzīga vienam lidojuma lidmašīnā, jo, paceļoties virs mākoņiem, nozīmē saņemt radiāciju. Primāri šīs procedūras nozīme tomēr jāsaprot pašai sievietei, bet es vīrieti redzu kā labu palīgu, kā sabiedroto, lai sievieti šādā brīdī atbalstītu.

    – Vairoties no mamogrāfijas, sievietes priekšroku dod sonogrāfijai, kas, cik dzirdēts no sievietēm, ir nedaudz saudzīgāks pārbaudes veids.

    – Uz sonogrāfiju rindas ir daudz garākas. Šo procedūru parasti veic ginekologi. Kad ārpus darba kabineta telpām man gadās runāt ar sievietēm par krūšu pārbaudi, viņas nereti atklāj, ka šo pārbaudi veic viņu ginekologs. To dzirdot, es mēdzu jautāt: «Kā būtu, ja es nākamreiz jūs pārbaudītu arī kā ginekologs?» To dzirdot, viņas aizdomājas… Piemēram, Vācijā ginekologi krūtis arī operē. Tiesa, tā ir vienīgā valsts pasaulē, kurā ir šāda prakse.

    – Cik daudz man kā vīrietim būtu jāzina un jāiesaistās sievietes veselības uzraudzībā?

    – Lai šajā jautājumā gūtu skaidrību, vislabāk būtu to izrunāt ar savu sievieti, sākot ar jautājumu: «Ko tu saki, ja mēs rūpētos viens par otru?» Strikti, izvirzot noteikumus, nevajag. Kad garīgā vienošanās panākta, iespējams, var ķerties pie plāna izveidošanas – kā to praktiski realizēt dzīvē.

    Es domāju, šajā ziņā jāiesaistās abiem, proti, arī vīrietis dara to pašu un pārbauda savu veselību. Atbilde uz to, kā vīrietim pārliecināt sievieti pārbaudīt krūšu veselību, ir attieksmē, kopsadarbībā, novērtējumā, sapratnē un spējā uzticēties. Ja pārim ir baigi labs sekss, tas vēl nenozīmē, ka viņi atklāti spēj runāt par visu. Bet tas nav nekas pārsteidzošs, jo vēsturiski mums nav bijis pieņemts runāt atklāti par veselību.

    – Ir sievietes, kuras savu vīrieti pieraksta pie ārsta. Tavuprāt, ja tā rīkotos vīrietis attiecībā pret sievieti – tas būtu korekti?

    – Kāpēc ne? Dzīve ir mainījusies. Tagad viss ir unisekss. Ja sieviete uzņemas vīrieša lomas, kāpēc to nevar darīt arī vīrietis?

    – Tev pašam praksē ir šādi gadījumi?

    – Atsevišķi gadījumi ir bijuši. Turklāt vīrietis ne vien piesaka, bet arī nāk līdzi kabinetā. Šīs sievietes savu vīru iepazīstina: «Viņš man uztaustīja bumbuli.» Šādus vīrus var tikai slavēt par viņu rīcību, sakot: «Turpiniet tādā pašā garā, jūs esat uz pareizā ceļa.»

    – Vīrietim vienmēr vajadzētu nākt līdzi kabinetā?

    – Pēc idejas vajadzētu nākt divatā.

    Ja cilvēks nāk viens – vienalga, cik vecs un kādā sapratnes līmenī, – ja izskan aizdomas par vēzi, cilvēka prāts atslēdzas.

    Tāpēc vienam jābūt līdzās ar skaidru galvu. Otrkārt, atceros reiz Ļeņingradā kursos dzirdēju kāda biedra stāstu, kurš nesen bija atgriezies no Amerikas. Viņš stāstīja, ka štatos, ja sievietei atklāj krūts audzēju, pirmajā vizītē ārsts izskaidro aptuveno scenāriju un ārstēšanas iespējas, bet, kas svarīgi, piebilst – jūs par šo padomājiet kopā ar savu vīrieti un atnāciet abi pie manis uz nākamo konsultāciju.

    – Kā tev šķiet, ja sieviete negrib, lai vīrietis nāk līdzi kabinetā, tas par kaut ko viņu attiecībās liecina?

    – Atbilžu varianti var būt dažādi. Dažas sievietes baidās zaudēt savu vīrieti. Citas saka: «Lūdzu, veiciet pašu mazāko operāciju. Ja vīrs uzzinās, ka man jānoņem krūts, viņš mani pametīs.» Pavisam nesen bija paciente, kuras vīrs no viņas aizlaidās. Taču mēs arī nezinām, kā sievietes rīkotos pretējā gadījumā. Es parasti saku – mēs esam viens otra vērti.

    – Sataustīts bumbulis krūtīs – tā ir bumba ar laika degli?

    – Protams. Ir acumirklī jānoskaidro, kas tas par veidojumu. Jo ātrāk pārbaudīs un atklās, jo kaitējums būs mazāks. Jāpārliecinās, vai tā ir cista vai labdabīgi veidojumi, vai arī kas ļaundabīgs.

    Patiesībā daudz neapskaužamākā situācijā mēdz nonākt gados jaunākas sievietes – jo cilvēks jaunāks, jo vēzis agresīvāks. Ja krūtīs sataustīts bumbulis, vispareizāk būtu pieteikties vizītē pie ģimenes ārsta. Lai diagnostika būtu nekļūdīga, vajadzētu nosūtījumu pie speciālista, kurš radioloģiski orientējas krūšu veselībā, jo šie izmeklējumi būs visprecīzākie.

    – Mūsdienu medicīnā viss ir iespējams? Tostarp krūts rekonstrukcija?

    – Viss ir iespējams. Taču ir viens – bet. Pēdējā laikā gadījušās pacientes, kuras uz jautājumu «Vai rekonstruēt krūti?» atbild, ka viņām ir vienalga.

    – No kurienes šī vienaldzība?

    – Es nezinu. Bet šīm pacientēm ar lielu vienaldzības koeficentu slimība norit daudz sliktāk. Labāk sokas tām, kuras saglabā optimismu.

    – Labi, saki man vēl tādu lietu – vai krūtīm var nodarīt pāri?

    – Kā teica mans masieris: «Problēmas ar krūtīm sākās līdz ar krūštura izgudrošanu.» Un vēl viņš teicis, ka pēc sievietes krūtīm var pateikt, kāds ir viņas vīrietis, vai krūtis ir nodarbinātas, vai nav. Krūtīm ir jākustas. Agrāk, kad nebija krūšturu, sievietes gāja, un krūtis kustējās. Krūšturis nospiež asinsvadus, kādēļ sākas problēmas. Krūšturim mūsdienās ir kosmētiska nozīme, bet mēs te tagad arī nevaram paziņot, ka tie jāņem nost pavisam… Viens gan ir skaidrs – vīrieša uzdevums ir krūtis neatstāt novārtā, tās ir jāglauda, jāmasē un jāmīļo.

    Mācies vērot un taustīt

    Katram vīrietim vajadzētu pazīt savas sievietes krūtis jau pēc skata vien. Aplūkošana ļauj izdarīt pirmos secinājumus, jo nereti izmaiņas manāmas ar aci. Forma, ādas ievilkums, kontūras izmaiņas – tas viss var liecināt par iemesliem, lai pierakstītos vizītē pie ārsta. Lai šī pārbaude būtu sekmīga, sievietei rokas vispirms jātur gar sāniem, bet pēc tam jāaizliek aiz galvas. Šis ir arī viens no pašizmeklēšanas paņēmieniem.

    Palpācija jeb iztaustīšana. Lai kaut ko sataustītu, krūts ir jāpalpē pret stingrāku virsmu – šajā gadījuma pret krūškurvi. Vislabāk to darīt, sievietei guļot, aizliekot rokas aiz galvas. Palpēšanu veic ar vienu vai abām rokām, izdarot apļveida kustības, iztaustot visu krūti. Šā procesa laikā ir svarīgi neradīt nepatīkamas sajūtas vai sāpes. Tām nav jābūt. Lai gan krūts nav viendabīga, visbiežāk vīrieši savas sievietes krūtis pazīst arī pēc taustes. Tāpēc jebkurš iepriekš nesajusts sacietējums vai veidojums, kurš iepriekš nav manīts, var būt par pamatu aizdomām un pierakstam pie ārsta.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē