• Kājas dārgi maksā jeb Neturi kompostu zem nagiem!

    Klubs
    Ralfs Dravnieks
    Ralfs Dravnieks
    Anda Apine
    19. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ar pēdas un nagu sēnīti dzīves laikā saskaras katrs trešais. Tie, kuri uzsāk ārstēšanu, uzzina arī to, ka nagu sēnītes apkarošana ir dārgs un ilgs process, tāpēc rodas jautājums – kā no tās izvairīties jau laikus?

    Nagu sēnes uzliesmojumu veicina maratonu un pārgājienu sezona, jo pēdas, vienalga, esi profesionālis vai iesācējs, pietūkst un svīst jebkuram cilvēkam. Rezultātā kāju nagi tiek nospiesti. Pasliktinoties asinsritei, pēdas nagi var kļūt zili (veidojas zemnaga hematoma). Šim apstāklim ir divi ne pārāk patīkami attīstības scenāriji.

    Viens virziens – nags piekāpjas tūskai un noiet uzreiz. Otrs – ja naga plātne nospiesta daļēji, to kā infekcijas perēkli izmanto sēnīte. Nagu sēnīti var konstatēt vizuāli – apskatot nagus. Visbiežāk tās ir baltas līnijas uz nagiem vai kabatiņu veidošanās zem tiem.  

    Pēdu sēnītes ārstēšanas izmaksas ir relatīvi zemas. Ko nevarētu teikt par nagu sēnīti.

    Ja nags ir pilnībā bojāts, jārēķinās ar visai palielu summu – aptuveni astoņdesmit eiro mēnesī gada garumā, kamēr nags pilnībā ataug.

    Vasaras priekšrocība

    Taisnību sakot, ziemā saudzēt pēdas ir grūtāk nekā vasarā, tāpēc siltajā laikā, izmantojot laikapstākļu priekšrocības, ieteicams izvēlēties apavus, kuri ražoti no dabiskiem un elpojošiem materiāliem. Lai cik brīvi un elpojoši šķistu krokši, patiesībā dienas beigās pēda tāpat sasvīst.

    Tieši tas ir mūsu mērķis – atrast apavus, kas nesviedrē. Taču, ja, neskatoties ne uz ko, pēdas turpina svīst, dienas gaitā ieteicams nomainīt zeķes. Vai arī, ierodoties darbā, pārvilkt maiņas apavus, ļaujot ikdienas apaviem izžūt.

    Nagu sēnītes auglīgais mikroklimats ir tumša un silta vide, kas veido mitrumu.

    Mitro pēdu scenārijs

    Ja siltās un tumšās vides ietekmi apavos nav iespējams mazināt, talkā, lai pēda nesvīstu, jāņem pretsvīšanas līdzekļi. Šādam nolūkam var izmantot gan padušu dezodorantu, gan speciālus aptiekā nopērkamus līdzekļus, kuru sastāvā ir maģiskā viela – alumīnija hlorīds. To, vai šādus līdzekļus lietot, katram pašam jāizvērtē, jo alumīnijs mūsu organismā uzkrājas un tam, kā liecina pētījumi, ir arī korelācija ar Alcheimera slimību.

    Cita dezodorantu alternatīva ir pūderis. Pūderis mitrumu absorbē, taču, to lietojot, jābūt uzmanīgam.

    Pāršaujot pār svītru ar pūdera daudzumu, tas starp kāju pirkstiem var izveidot abrazīvu masu, kas pēdām, kuras jau skārusi sēnīte, var nodarīt vēl lielāku skādi, noberžot ādu.

    Vēl viens līdzeklis, ko izvēlēties kā terapijas papildinājumu, ir tējaskoka eļļa, kurai piemīt fungicīda iedarbība, kas samazina iekaisumu. Ir vērts atcerēties, ka tējaskoka eļļa mēdz būt ļoti agresīva un var veicināt kairinājumu vai pat ādas apdegumu, ja āda ir jutīga.

    Sauso pēdu scenārijs

    Putekļi un netīrumi pēdu ādu sausina. Tā ir otra galējība. Sausas ādas pazīmes ir apsārtums, izteikta ādas lobīšanās un saplaisājumi, piemēram, papēžos. Mīkstinot sauso ādu, tiek panākta mikroplaisu dzīšana, kuras sēnīte izmanto kā ieejas durvis.

    Šādam nolūkam izmanto keratolītiskus līdzekļus jeb ādas raga slāņa nolobīšanas preparātus, lai ādu pakāpeniski mīkstinātu. Viens no populārākajiem bezrecepšu līdzekļiem šajā segmentā ir Urea Repair.

    Cilvēkam ar kāju sēnīti zeķes ieteicams mazgāt pēc iespējas augstākā temperatūrā, jo tā zināmā mērā nogalina sēnītes.

    Pasākumu minimums

    Tikpat svarīga ir apavu dezinfekcija. Pēc treniņa vai darba dienas apavus nepieciešams apstrādāt ar dezinfekcijas līdzekli un ļaut tiem izžūt.

    Tāpat veselām pēdām ieteicams ārstnieciskais pedikīrs un rūpes par to, lai kāju nagi neizaug pārāk gari. Pirmkārt, gari nagi apavos ir pakļauti mehāniskai traumai – tie spiežas un duras apavu purngalā, otrkārt zem gariem nagiem veidojas kabatiņas, kurās krājas mitrums un mirušās šūnas jeb netīrumi, kas būtībā ir komposts sēnes tālākai attīstībai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē