• Kā uzturēt testosteronu

    Slimības
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    13. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Tavas vīrišķās kvalitātes būtiski ietekmē testosterona daudzums asinīs. Vai esi kaut reizi to pārbaudījis? Konsultē asociētais profesors Egils Vjaters, urologs.

    Labās ziņas

    Testosterons ir pats svarīgākais hormons, kas vīrieti padara par vīrieti un uztur seksualitāti. Tas gādā par spermas ražošanu un spermatozoīdu spēju apaugļot, tas nodrošina erekciju, muskuļu masu un spēku. Testosterons atbild par vīrišķīgajām pazīmēm – bārdu un apmatojumu, azartisku dzīvesprieku, mednieka garu, tieksmi uz varoņdarbiem utt. Galu galā – tas uztur vīrieša veselību un dzīves kvalitāti.

    Sliktās ziņas 

    Testosterons ir diezgan kaprīzs. Ja vīrieša organismam kaut kas īsti nav pa prātam, testosterona līmenis asinīs krītas. Jebkas – stress, pārslodze, slimība, slikts ēdiens, miega un seksa trūkums, negatīvas emocijas, pat nepiemēroti laikapstākļi spēj pazemināt tā daudzumu un izraisīt vājuma brīžus. Diemžēl arī vīrieši noveco, un pēc 30–35 gadu vecuma testosterona līmenis pakāpeniski sāk samazināties aptuveni par 1–2 procentiem gadā.

    Zinātnisks redzējums

    Zinātnieku viedokļi ir radikāli atšķirīgi. Vieni uzskata, ka novecošana ir dabīgs process, kad pamazām krītas arī dzimumhormonu līmenis, tādēļ vīrietis kļūst mierīgāks un prātīgāks, bet nekādā ziņā nezaudē seksualitāti, necieš nekādas fizioloģiskās funkcijas, nevajadzētu attīstīties ne slimībām, ne audzējiem utt. Ja tā notiek, tad tā ir patoloģiska novecošana, kad visbiežāk tieši neveselīgas diētas, mazkustīga dzīvesveida dēļ attīstās asinscirkulācijas traucējumi un citas problēmas iekšējos orgānos un sēkliniekos, kas izsauc hronisku slimību attīstību, arteriālo hipertensiju, pārāk strauju testosterona kritumu. Ja fizisko aktivitāšu vietā lieto antihipertensīvos vai holesterīnu pazeminošus medikamentus, tie pazemina testosterona līmeni vēl vairāk un paātrina novecošanās procesu. Otra daļa zinātnieku uzskata, ka vīrietim novecošanos izraisa tieši testosterona samazināšanās.

    Vīrišķā saguruma simptomi

    Pazeminoties testosterona līmenim, samazinās libido, trūkst enerģijas, ir vājāka erekcija, sliktāks miegs, depresija, samazinās prieks par dzīvi, grūti koncentrēties. Vīrietis kļūst īgns, viegli aizkaitināms, zūd spēks un darba spējas. Pakāpeniski samazinās muskuļu un kaulaudu masa un veidojas tauku uzkrājumi – visbiežāk uz vēdera. Tas veicina sirds un asinsvadu slimību attīstību, arī daudzas citas kaites, kas parasti mēdz uzrasties tikai vecumdienās. 

    Mierinājumam: dakteri spriež, ka mūslaiku apstākļos šādi simptomi tumšajos ziemas mēnešos ir katram otrajam vīrietim. Un ir ļoti grūti izvērtēt, vai to rada testosterona trūkums, pārstrādāšanās vai jāmeklē kāda vaina dziļāk.

    Ko darīt? Rīkoties! Jo daudzas lietas tu vari ietekmēt pats. Sāc ar vizīti pie ģimenes ārsta, lai pārbaudītu vispārējo veselības stāvokli. Ja nekas nopietns nekait, pašam vien ir jāķeras pie testosterona krājumu atjaunošanas. 

    Mērķtiecīga stratēģija

    • Nomet svaru! Visbiežāk vīrieši sāk pieņemties svarā pēc 35, proti, labākajos gados, kad dzīve ir sakārtojusies. Tomēr alus vēderiņš un liekais svars ir zīmīgs signāls par hormonālām pārmaiņām organismā. Aptaukošanās ir viens no īsākajiem ceļiem uz vīrietības norietu.    
    • Aktivizē dzīves stilu. Uzsāc regulāras fiziskās aktivitātes – skrien, peldi, īpašu uzmanību velti spēka vingrinājumiem trenažieru zālē, jo muskuļu piepūle un spēka patēriņš ievērojami palielina testosterona līmeni. Dari to 3 reizes nedēļā.    
    • Domā, ko un kā ēd. Lai neradītu hormonu sintēzei vajadzīgo izejvielu trūkumu, neizlaid ēdienreizi dienas vidū. Ēd bieži, bet maz. Nepārspīlē ar gaļu, vielmaiņai ir vajadzīgi arī labie ogļhidrāti, ko satur svaigi, ekoloģiski audzēti dārzeņi, zaļumi, augļi un pilngraudu produkti.
    • Sekss ir labs. Testosterons stiprina erekciju, bet erekcija stimulē testosterona veidošanos. Dzimumdzīves biežums nav galvenais, ir svarīgi, lai tas apmierina abus partnerus un nav retāks kā 2 reizes gadā.  
    • Atvēli miegam ne mazāk kā 7–8 stundas, jo hormonu sintēze notiek miegā, kamēr tu atpūties.   
    • Uzkrāj pozitīvās emocijas. Meklē jaukus izaicinājumus.

    Ko nedarīt?

    Nelieto daudz alkohola un nesmēķē. Tas grauj testosterona sintēzi.  

    Neuzņem ķīmiju. Nelieto uzturā desas, pusfabrikātus, majonēzi, saldos un enerģijas dzērienus, tie satur pārāk daudz ķīmisku vielu, kas nosēdina hormonu sistēmas baterijas.   

    Neļaujies pārmērībām! Liela emocionāla un fiziska pārslodze ir kaitīga.   

    Nepārdozē proteīnus! Sporta klubos iecienīto proteīnu kokteiļu un dzīvnieku valsts olbaltumvielu pārmērīga lietošana pazemina testosteronu.    

    Nelieto testosterona preparātus patvaļīgi. Hormonu aizvietojošā terapija (TAT) ar injekcijām, tabletēm, plāksteriem u.c. nav domāta vispārējās pašsajūtas stāvokļa uzlabošanai. To drīkst uzsākt tikai ar ārsta nozīmējumu, jo dažās situācijās palielināta deva var nodarīt vairāk slikta nekā laba.    

    Tests: vai tev ir pazemināts testosterona līmenis?  

    Ja gribi noskaidrot, vai esi zema testosterona līmeņa riska grupā, izpēti Santluisas universitātē izveidoto ADAM (Androgen Deficiency in Aging Men) anketu. Atbildi ar jā vai nē.

    1. Vai izjūti libido (tieksmi pēc seksa) samazināšanos?    
    2. Vai ir jūtams enerģijas trūkums?
    3. Vai pēdējā laikā ir jūtams spēka un/vai izturības trūkums?
    4. Vai tavs augums ir kļuvis mazāks?  
    5. Vai ir jūtams dzīvesprieka zudums?
    6. Vai esi skumjš un/vai īgns?  
    7. Vai erekcija ir kļuvusi vājāka?
    8. Vai ir mazinājušās tavas spējas nodarboties ar sportu?
    9. Vai tu iesnaudies pēc pusdienām?
    10. Vai esi novērojis darbaspēju samazināšanos?

    Ja kaut uz trim jautājumiem esi atbildējis ar , un, ja to vidū ir arī 1. un 7. jautājums, ļoti iespējams, ka tev varētu būt zems testosterona līmenis.

    Raksts publicēts žurnālā Klubs 2014. gada 3. numurā. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē