• Kā tēvam saglabāt ciešu saikni ar meitām?

    Attiecības
    Annas Psiholoģija
    Annas Psiholoģija
    23. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lasītājs raksta: «Manas meitas dzīvo pie savas mammas, ar kuru izšķīrāmies pirms trim gadiem. Ar meitām (abas ir skolnieces) tiekamies bieži, bet jūtu, ka tik un tā atsvešināmies. Esmu dzirdējis, ka nevajag raustīt bērnus pa divām mājām, bet nezinu, kā lai saglabāju saikni ar meitām, tiekoties tikai reizi vai divas nedēļā uz pāris stundām. Brīvdienās viņas reizēm paliek pie manis un manas draudzenes, bet arvien biežāk atbild, ka grib aiziet kaut kur ar saviem draugiem.»

    Atbild psiholoģe Ineta Lazdāne:

    «Izklausās, ka tavas meitas jau ir pusaudžu vecumā vai tuvojas tam. Uzvedība, kādu apraksti, ir šā vecumposma pazīme, kad vecāku loma un autoritāte samazinās, jo lielāku vietu un nozīmi pusaudžu dzīvē ieņem attiecības ar draugiem. Tavs kā tēva uzdevums un loma ir: radīt meitās izjūtu, ka viņas var uz tevi paļauties, ka tu būsi pieejams un palīdzēsi, kad vien tas būs vajadzīgs. Ir svarīgi meitām piedāvāt tikties biežāk, tomēr ļaujot izvēlēties, ko katra pati grib darīt. Piedāvāt tā, lai viņas var bez vainas izjūtas tev atteikt, ja izvēle atšķirsies no tavām gaidām.

    Iespējams, piedāvājot viņām pašām izvēlēties, kur un kad tikties, tikšanās varētu būt biežākas. Pusaudžu vecumā izjūta es varu izvēlēties! ir īpaši svarīga. Ja meitām to sniegsi, tas sekmēs attiecību uzlabošanos.

    Ja tomēr šis nav stāsts par pusaudžu vecumu, būtu svarīgi saprast, cik kvalitatīvs ir laiks, ko pavadāt kopā. Cik daudz laikā, kuru pavadāt kopā, ir sirsnīgu sarunu, priecīgas kopā būšanas? Vai meitas jūt tavu patieso interesi par to, kas ar viņām notiek? Vai meitas jūt, ka pieņem viņas tādas, kādas viņas ir? Cik daudz jūsu attiecībās ir kontroles, vienaldzības,  dusmu? Cik daudz nedalītas uzmanības viņas saņem no tevis, kad esat kopā? Kā viņas varētu atbildēt uz jautājumu: «Kā tas ir – būt kopā ar tēti?»

    Svarīgi, lai meitas gribētu būt kopā ar tevi tevis paša dēļ. Ja meitas ar tevi jūtas droši, mīlētas un pieņemtas, viņas arī turpmāk gribēs piedzīvot priecīgus brīžus un atklātas sarunas ar savu tēti. Tavs jautājums liek domāt, ka tev ir svarīgas attiecības ar meitām. Tāpēc esmu droša, ka atradīsi veidu, kā uzlabot attiecības, satuvināties.»

    Raksts publicēts žurnālā «Annas psiholoģija» 2017. gada 1. numurā. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē