• Kā «noturēt» matus jeb ceļvedis, lai nekļūtu par plikgalvi

    Slimības
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    17. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ja matu izkrišana kļūst par problēmu, lūk, mūsdienīgs ceļvedis, kā rīkoties, ja nevēlies kļūt par plikgalvi. Konsultēja triholoģe Inga Zemīte un ķirurģe Ilze Runce.

    Matu izkrišana vīriešiem mūsdienās ir kļuvusi par diezgan ierastu parādību. Agrāk tā vairāk skāra vīriešus brieduma gados, tagad arī jaunus vīriešus. Iemeslu ir daudz – stress, iedzimtība, slimības, uzturs, dažu medikamentu lietošana, vides piesārņojums, dzīvesveids. Svarīga ir paša attieksme pret savu izskatu. Aptaujas liecina, ka 1/5 vīriešu pret matu zudumu attiecas ar absolūtu vienaldzību, aptuveni 1/10 vīriešu tas izraisa trauksmi un pat paniku.

    Aptuveni 70 procenti vīriešu matu zuduma dēļ izjūt negatīvas emocijas, kas robežojas no vieglām skumjām aizejošā jauneklīguma dēļ līdz pat nelieliem pašapziņas traucējumiem, bet viņi nepiešķir tam pārāk lielu nozīmi.

    Tomēr tas ir dziļi sabiedrībā iesakņojies mīts, ka šo situāciju nevar labot. Ja vīrietim ir vēlme matus saglabāt, mūsdienās tas ir iespējams. Arī androgēnā alopēcija – ģenētiski noteiktā matu izkrišana – jau sen ir labi izpētīta, radīti medikamenti un dažādas metodes problēmas risināšanai.

    Nenokavēt īsto brīdi

    Mati mēdz izkrist, bet ir svarīgi pievērst uzmanību problēmai sākuma stadijā, kad tikko sāk samazināties matu apjoms. Saglabāt matus, kamēr to vēl ir pietiekami daudz, ir iespējams samērā vienkārši. Kad galva jau kļuvusi plika, bieži vien vienīgais risinājums ir matu transplantācija. Daudziem vīriešiem mati nevis pastiprināti izkrīt, bet kļūst aizvien smalkāki, pēc kāda laika tie izsīkst un pazūd. Tas notiek hormonu ietekmē. Mats miniaturizējas, laika gaitā pārvēršas par niecīgu pūciņu – vellus matiņu, ko var saskatīt tikai vairākkārtējā palielinājumā.

    Pat zem plikpaura galvas ādas var atrast miniaturizētas matu saknes, tomēr normālu, pilnvērtīgu matu šāda saknīte saražot vairs nevar.

    Kad matu apjoms jūtami sāk samazināties vai caur tiem ir redzami caurspīdīgi laukumi, ieteicams doties pie matu problēmu speciālista – trihologa. Lai saglabātu matus, īpaši tad, ja pastāv iedzimts risks kļūt par plikpauri, ārstēšana trihologa uzraudzībā jāsāk savlaicīgi.

    Kosmētiskie līdzekļi der profilaksei 

    Kopjošā kosmētika uzlabo galvas ādas stāvokli, tā netieši aizkavējot matu izkrišanu. Lielākoties matu izkrišana (pēc stresa, infekcijām, antibiotiku kūrēm) pāriet pati, savukārt pret sezonālu matu izkrišanu var palīdzēt ampulu un losjonu terapija. To sastāvā ir aktīvas vielas, kas uzlabo asins cirkulāciju, nodrošina barības vielu un skābekļa piegādi matu saknēm, tā veicina matu augšanu.

    Profilaksei der arī stimulējoši preparāti ar kofeīnu, žeņšeņu un augu ekstraktiem, iekšķīgi var lietot vitamīnu kompleksus, kas apgādā matu saknes ar nepieciešamo kvalitatīva mata augšanas procesam. Tomēr androgēno alopēciju kosmētiskie līdzekļi novērst nespēj.

    Izmeklējumi atklāj reālo situāciju

    Lai novērstu intensīvu matu izkrišanu un apjoma zudumu, jāveic galvas ādas diagnostika un jāsāk pareiza ārstēšana. Trihoskopija ir matu stiebru un galvas ādas apskate ar kameru, kas pārraida attēlus līdz pat 200 reižu palielinājumā uz datora monitora. Tā ļauj izvērtēt galvas ādas stāvokli, matu stiebra defektus un miniaturizācijas iezīmes, atšķirt alopēcijas formas. Padziļinātai analīzei tiek izrauti daži matiņi, lai veiktu trihogrammu – matu saknīšu analīzi mikroskopā. Tā atklāj, cik daudz matu atrodas augšanas, pārejas un izkrišanas stadijās, ļaujot paredzēt, cik ilgi mati vēl kritīs, kāds ir mata saknītes reģeneratīvais resurss, kādi faktori tos ietekmē, un pielāgot atbilstošu terapiju.

    Lai precīzi izvērtētu situāciju, trihologs izjautās arī par dzīvesveidu, ieradumiem, veselības problēmām, ģimenes slimību vēsturi, nozīmēs asins analīzes un pārbaudīs, vai nav galvas ādas sēnīšu infekcijas, kas būtiski spēj ietekmēt matu stāvokli.

    Individuāla terapija

    Terapijas izvēle ir atkarīga no matu apjoma zuduma pakāpes, galvas ādas stāvokļa, veselības problēmām un lietotajiem medikamentiem. Lai noteiktu iedarbīgāko medikamentu izvēli, iespējams veikt arī ģenētisko testu. Vienmēr ir svarīgs paša mērķis – atgūt matus vai saglabāt esošos. Individuāla ārstēšana, ko pielāgo ģenētiskajām īpatnībām, spēj sniegt ļoti labu rezultātu.

    Piemēram, androgēno alopēciju ārstē ar iekšķīgi lietojamiem medikamentiem un dabas līdzekļiem, kas mata saknītes šūnā bloķē testosterona pārveidi dihidrotestosteronā, tā pasargājot matu no aktīvā hormona iznīcinošās iedarbības. Vienlaikus ārīgi lieto preparātus, kas stimulē matu augšanu, nepieļaujot miniaturizāciju; ir radīti ārstnieciskie losjoni, kas satur augu valsts antiandrogēnu – vielu, kas sargā matu no hormonu ietekmes, uzlabo asinsriti ap matu saknītēm un uzlabo saknīšu trofiku. Lai atjaunotu matiem labvēlīgu augšanas vidi, var izmantot arī fizioprocedūras un reģeneratīvas injekciju metodes. Neārstējamu situāciju nav.

    Lāzerterapija

    Klīniskos pētījumos ir pierādīta zemas intensitātes lāzerterapijas efektivitāte intensīvas matu izkrišanas apturēšanai. Ārsti izmanto speciālas fotobiostimulācijas lāzera ierīces, lāzerķiveri, lāzerķemmi – to var lietot arī mājās. Apstrādājot galvas ādu ar infrasarkano lāzeru, ādā tiek veicināta asinsrite un stimulētas šūnas, būtiski uzlabojot matu augšanas apstākļus. Mati nostiprinās, tie aug ātrāk un resnāki.

    Lāzera gaisma iedarbojas uz šūnu mitohondrijiem, stimulējot mata folikula šūnu pāreju uz mata augšanas aktīvo fāzi. Matu izkrišana apstājas pēc aptuveni sešām lāzerprocedūrām, tās palīdz saglabāt esošo matu apjomu un mazliet to pat uzlabo.

    «PRP» jeb plazmas injekcijas 

    «PRP» (Platelet rich plasma) – ar trombocītiem, augšanas faktoriem un proteīniem (fibrīns, fibronektīns, vitronektīns) bagātinātas plazmas injekcijas galvas ādā – ir viena no efektīvākajām metodēm, ko izmanto matu apjoma atjaunošanai, palielināšanai un dažādu veidu matu izkrišanas ārstēšanā. Metode ir droša, neizraisa alerģijas, jo injekcijām izmanto paša pacienta asinis, kas tiek apstrādātas speciālā aparatūrā un tūdaļ injicētas vitalitāti zaudējušo matu zonās.

    PRP procesu paātrināšanai var izmantot fotoaktivāciju, kas paaugstina augšanas faktoru aktivitāti. Augšanas faktori palīdz dziedēt bojājumu, atjaunot audus un to funkcionalitāti, tāpēc PRP injekcijas ievērojami uzlabo galvas ādas un matiņu pašatjaunošanās spējas. Matiņi aug resnāki, resnākas kļūst arī izsīkušo pūku matu saknītes, pavairojas matu skaits. Parasti ir nepieciešamas 3–6 procedūras, tās veic ar vismaz viena mēneša intervālu.

    Mezoterapija

    Lai stimulētu matu augšanu, galvas ādā vietās, kur jāaug matiem, tiek injicēts mezokokteilis – aminoskābes, vitamīni un barojošas vielas. Tās aktivizē matu saknītes, īslaicīgi uzlabojot galvas ādas un matu stāvokli. Ārstniecisko vielu sastāvs katram pacientam tiek piemeklēts individuāli atkarībā no problēmas. Akūtai matu izkrišanai veic četras procedūras, pa vienai ik pēc nedēļas vai divām.

    Tomēr biežas injekcijas traumē galvas ādu, radot rētaudu veidošanās risku, kas ilgtermiņā var pasliktināt matu augšanu.  

    Cilmes šūnu terapija

    Pasaulē aizvien plašāk izmanto cilmes šūnas, ko iegūst no pacienta audiem, veicot mini liposakciju. Šūnas var iegūt ar biopsijas palīdzību, pakauša daļā paņemot mazu audu gabaliņu. Iegūtais materiāls tiek apstrādāts, lai atdalītu cilmes šūnas, un injicēts skalpa ādā – tieši tajās zonās, kur nepieciešama audu atjaunošanās aktivācija. Ādā ievadītās cilmes šūnas ar augšanas faktoru un citokīnu palīdzību reģenerē vecos folikulus un stimulē snaudošo folikulu augšanu. Lai panāktu efektu, jāveic viena procedūra. Tā kā izmanto paša pacienta audus, metode ir droša, nav alerģiju riska. Efekts manāms jau tuvāko triju nedēļu laikā, bet audu reģenerācija turpinās un galīgais rezultāts būs sasniegts un izvērtējams pusgada laikā.

    Matu pārstādīšana  

    Kad vairs nelīdz nekas – ne medikamenti, ne ārstnieciskās procedūras –, ja vien vēl viss nav zaudēts, matus iespējams pārstādīt. Šo metodi izmanto, lai atjaunotu matu kuplumu un koriģētu izkritušo matu līniju. Matiņus pārstāda bariņā, tiek ņemts 1–4 matiņu kopums, lai nodrošinātu dabīgu ataugušo matu kuplumu pārstādīšanas zonā. Process ir nesāpīgs, tiek izmantota vietējā anestēzija.

    Pārstādīšanai paredzētos matiņu folikulus no donorzonas iegūst manuāli, izmantojot mikroķirurģijas aprīkojumu, vai ar motorizētu ierīci. Manuālais paņēmiens ir saudzīgāks un garantē labāku rezultātu, ar motorizēto iet ātrāk, bet mēdz būt izteiktāka tūska un iegūtais materiāls nav tik kvalitatīvs.

    Pārstādīšanai izmanto matus no pakauša daļas vai galvas sānu daļām, jo mati šajās zonās nav pakļauti izkrišanai un saglabā šīs īpašības arī pēc transplantēšanas.

    Pēc matu folikulu iegūšanas donorzonā paliek nelielas, apaļas rētiņas, kas ar laiku kļūst praktiski nemanāmas, matiem pāraugot pāri apstrādes laukumam. Iegūtos matiņus iestāda, veicot mikroskopiskus iegriezumus ādā, mikrorētiņas sadzīst un pilnībā izzūd dažu dienu laikā. Matu pārstādīšanas procedūras ilgums ir atkarīgs no pārstādāmo matu daudzuma. Procedūras laikā var lasīt, klausīties mūziku, lietot telefonu.

    Ja darba daudz, transplantāciju var sadalīt vairākās sesijās. Ikdienas gaitas var atsākt jau nākamajā dienā pēc procedūras. Apstrādātajā zonā 1–2 nedēļas ir redzams apsārtums. Šajā laikā ieteicams apstrādāto zonu neaiztikt, lai netraumētu matu folikulus, ir jāizvairās no paaugstinātas fiziskās slodzes. Pirmie rezultāti pēc procedūras redzami 4–6 mēnešu laikā. Izskats ir ļoti dabīgs. Pārstādītie mati pilnībā ataug apmēram gada laikā un vairs neizkrīt.

    Vīrieša veselība

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē