• «Kā nodzīt riepu?» Konsultē uztura speciāliste

    Uzturs
    Kristīne Egle
    1. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Prātā nebūtu nācis, ka domas par lieko kilogramu nomešanu reiz skars arī tevi? Nekas, neesi tāds vienīgais. Un neesi arī vienīgais, kam raizes sagādā tieši tauki uz vēdera jeb tas, ko mēdzam dēvēt par alus vēderu vai riepu. Konsultē uztura speciāliste Gundega Rudzīte.

    Mokas sirdij un mazina gribēšanu, varēšanu

    Kā jau būsi pamanījis, tauku sadalījums vīriešiem un sievietēm nav vienāds – daiļajam dzimumam viss liekais koncentrējas uz gurniem un dibena (ja nav pārāk daudz, neizskatās nemaz tik slikti, vai ne?), bet vīriešiem tauki nogulsnējas tieši uz vēdera. Kāda atšķirība, kur liekais uzkrājas? Vispār liela. Abdominālā jeb vēdera aptaukošanās ir bīstamāka tāpēc, ka pierādīts – tieši viscerālie tauki, kas atrodas vēdera priekšējā sienā, paaugstina cukura diabēta, hipertensijas, aterosklerozes attīstības risku. Bet viss iepriekšminētais palielina sirds un asinsvadu slimību – miokarda infarkta, stenokardijas, insulta un infarkta – iespējamību.

    Tas vēl nav viss – pārlieku liels vēders var radīt problēmas arī intīmajā jomā. Pagaidām gan pētnieki vēl strīdas, kurš bija pirmais – vista vai ola. Proti, joprojām nav īsti skaidrs: liekos taukus uz vēdera apgulda vīrišķā hormona testosterona samazināšanās vai – gluži otrādi – lieko tauku nogulsnēšanās uz vēdera veicina testosterona samazināšanos. Lai nu kā, rezultāts ir viens – jo lielāks vēders, jo mazāks testosterona līmenis. Jo mazāks testosterona līmenis, jo vairāk samazinās fiziskās spējas – gluži vienkārši vairs nav tik daudz spēka, kā bija kādreiz, un, iespējams, tieši tāpēc vairs negribas nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm. Arī ar seksu ne. Trakākais, ka šāda liksta piemeklē ne jau večukus, bet vīrus ap 35–40 gadu vecumu. Varbūt nomirt jaunam ir skaisti, taču būt impotentam gan ne.

    Minēto seku dēļ jau tūlīt izmēri savu vidukļa apkārtmēru, jo tā var diezgan precīzi noteikt abdominālās aptaukošanās apmēru. Vīriešiem aptaukošanās risks, kas var radīt vielmaiņas traucējumus, pieaug, ja vidukļa apkārtmērs pārsniedz 94 centimetrus, bet slimību (arī negribēšanas un nevarēšanas) risks ievērojami palielinās, ja šis skaitlis pārsniedz 102 centimetrus. 

    Atsakies no briedinošā

    Ja mērlente rāda tev nepieņemamus skaitļus, atliek tikai ķerties pie darba un no taukiem uz vēdera atbrīvoties. Labā ziņa ir tā, ka vīrieši liekos kilogramus zaudē daudz ātrāk un vieglāk nekā sievietes. Visu atkal nosakot abu dzimumu psiholoģiskās īpatnības – ja vīrietis izlēmis tievēt, viņš to sāk uzreiz pēc lēmuma pieņemšanas un no sava mērķa neatkāpjas, līdz nav sasniedzis vēlamo rezultātu. Turpretī sieviete nolemj sākt tievēšanu rītdien, tad pirmdien, pēc tam pilnā Mēnesī un galu galā nekad. Bet, ja arī sāk, ikviens kārdinājums (gastronomiskais) viņu var aizvest neceļos, taču vēlāk uz ceļa atkal atgriezties grūti. 

    Ja stingri esi nolēmis tievēt, vismaz turpmāko mēnesi – vislabāk divus vai pat trīs – ievēro dažus uztura speciālistes Gundegas Rudzītes ieteikumus. Teorētiski jau tos vajadzētu ievērot visu turpmāko mūžu, bet labi, ka mēs visi jau sen esam zaudējuši ilūzijas…

    Sāc ar to, ka atsakies no tā, kas briedina jeb dara resnu. Piedod, bet saraksts sanāk diezgan garš:

    • Visi produkti, kas satur slēptos taukus: desas, cīsiņi, pastēte.
    • Kviešu milti un to izstrādājumi: baltmaize (arī graudu un kviešu maize), bulciņas, kuskuss, manna, bulgurs.
    • Sulas (arī svaigi spiestās, jo satur daudz cukura, kas neļauj tievēt), saldinātie gāzētie dzērieni
    • Trekns piens, biezpiens, krējums, siers.
    • Trekna gaļa, sviests, margarīns (to gan nevajadzētu ēst arī tad, ja netievē).
    • Majonēze, krējums, kečups, jogurts ar piedevām.
    • Sāls.

    Tagad izskatās, ka būs jānomirst badā, vai ne? Bet tās ir pilnīgas muļķības, jo visu pārējo vari ēst gandrīz tik, cik gribas. Gandrīz tāpēc, ka jāievieš jauns paradums – no galda jāceļas tad, kad vēl mazliet gribas ēst. Jā, un jāēd arī būtu mazākām porcijām, bet biežāk. Ja esi no tiem, kas visu plāno, ieplāno arī ēdienreizes, piemēram, pulksten 8.00, 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 un 18.00. Ja vari izturēt, pēc pēdējās ēdienreizes sešos vakarā vairs neēd. Ja izturēt nespēj, izdzer glāzi kefīra vai paniņu, liesās, protams.

    Bet ko tad drīkst?!

    Ko ēst, ja neko nedrīkst? Kā jau tika minēts, drīkst gandrīz visu. Tikai ar dažiem nosacījumiem. Pilnīgi bez jebkādiem ierobežojumiem drīksti ēst visus dārzeņus, sākot no svešzemniekiem baklažāniem, beidzot ar mūsu tradicionālajiem – bietēm, ķirbjiem burkāniem, kāpostiem, kabačiem u. c. Uztura speciāliste iesaka dārzeņus pēc iespējas vairāk lietot svaigā veidā, tā tiksi gan pie vitamīniem, gan šķiedrvielām. Taču pilnīgi droši vari tos arī gatavot – vārīt, sautēt, cept folijā cepeškrāsnī, grilēt.

    Nākamais lielais valis, uz kura droši vari balstīties, ir graudaugu grupa: rīsi, griķi, grūbas, mieži, rupjmaize… Tikai jāievēro viens nosacījums – uzturā drīkst lietot vienīgi pilngraudu produktus, kas gatavoti no nepārstrādātiem graudiem. Runājot par makaroniem un kartupeļiem… Makaronus drīkst, bet tikai pilngraudu, arī kartupeļus drīkst, tikai ne frī vai ceptus eļļā. Tievējot vispār jāatceras princips, ka vismaz uz laiku jāatsakās no cepta, trekna un žāvēta.

    Labā ziņa ir tā, ka joprojām drīksti ēst gaļu (liesu) un zivis. Vislabāk, ja to gatavosi tvaicējot, sutinot vai vārot. Arī no piena produktiem nav jāatsakās, tikai turpmāk tie jāizvēlas liesāki. Ja līdz šim pirki pienu, kas saturēja 3,2% tauku, tagad jāsamierinās ar 0,5% pienu, biezpienu un 10–12% sieru. Izrādās, jo treknāki piena produkti, jo tajos esošajam kalcijam grūtāk uzsūkties organismā. Bet vecuma galā taču negribētos drupt kā asfaltam Rīgas ielās…

    Ja nu gaļa tev nekad nav garšojusi vai lepni deklarē, ka liesa – tā jau nav gaļa, to vari aizstāt ar sēnēm, pupiņām, zirņiem, olām un riekstiem. Tiesa, ar riekstiem arī nedrīkst pārforsēt, tie satur daudz tauku.

    Kas tev vēl jāzina? Tievēšanas laikā jāatsakās no sāls. Vispār. Toties ēdiena garšu vari bagātināt ar garšvielām – timiānu, baziliku, rozmarīnu, ja gribi, ar čili vai ķiplokiem, sīpoliem un pipariem. Bet sāli gan nelieto –vārāmais sāls ir rafinēts, proti, apstrādāts ļoti augstā temperatūrā. Līdz ar to no visa labā, kas sālī jebkad bijis, palicis tikai nātrijs un hlors. Vajadzīgs milzīgs ūdens daudzums, lai neitralizētu nātrija hlorīdu, kas ir sālī. Tas nozīmē: ja dienā izdzer 3–4 litrus ūdens un vienlaikus ēd sāļu ēdienu, liekais ūdens no organisma netiek izvadīts, jo sāls to aiztur. Vakarā tavas rokas un kājas būs uzblīdušas kā tikko vārītas sardeles.

    Par ūdeni. Jādzer un daudz – vidēji uz 1 kilogramu svara 30 gramu ūdens. Tātad, ja sver 100 kilogramu, dienā jāizder 3 litri ūdens. Ja negaršo pliks, vari iemest kādu piparmētras lapu vai augļa šķēli. Jā, un nav jāizder uzreiz litrs. Iemet mašīnā vai turi uz galda ūdens pudeli un laiku pa laikam padzeries.

    Ilgi guli, skrien un nestreso

    Tiem, kas tievē, kārtīgi jāizguļas, jo miegs uzlabo metabolos procesus, tātad arī vielmaiņu, un pozitīvi iedarbojas uz testosterona veidošanos. Arī stress negatīvi ietekmē tievēšanas procesu, tāpēc atslābsti.

    Toties tievēšanu veicina temperatūras kontrasti, piemēram, pēc karstas pirts vārtīšanās aukstā sniegā vai mazgāšanās kontrastdušā.

    Nu, un, protams, nekādi bez sporta. Ziemā slēpo, vasarā brauc ar riteni. Ej kājām tur, kur līdz šim kratījies mašīnā vai sabiedriskajā transportā. Pētījumi liecina, ka vīrietim dienā ideālā gadījumā būtu jānoiet 10 000 soļu, kas ir aptuveni 6 kilometri. Aizmirsti, ka tavā mājā un darbavietā ir lifts. Un vēl – simtiem kaloriju ar vienu rāvienu nodedzina sekss.

    Bet kā ar alkoholu?

    Ikviens uztura speciālists tev paskaidros, ka tievēšana un alkohols ir nesavienojami. Bet! Ja reiz esi iesācis, piemēram, sestdienās iedzert kādu glāzīti viskija vai lielāku glāzi alus… Nu, neatmet visu foršo, kas dzīvē bijis! Viena glāze viskija vai VIENA glāze alus VIENU reizi nedēļā neskādēs. Tā teikt, legālais grēciņš atļauts.

    Raksts publicēts žurnālā Klubs 2015. gada 2. numurā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē