• Kā kļūt par mednieku?

    Hobijs
    Jānis Kļaviņš
    Klubs
    Klubs
    8. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lielākajai daļai jauno mednieku jau no bērnības ir bijusi saskarsme ar medībām. Vai nu vectēvs ņēmis līdzi dzinējos, vai tēvs ar krusttēvu ir aktīvi mednieki un iesaista dēlu procesā. Bet kā kļūt par mednieku jaunam vīrietim, kurš tikai, vadoties pēc intuīcijas, par tādu vēlas kļūt un kuram nav ne mazākās jausmas, kas darāms?

    Gribētos teikt, ka medības kā apzināts process pavada cilvēka attīstību jau 300 000 gadu (vidējais paleolīts). Par to liecina pirmo medību ieroču atradumi. Arheoloģiskos izrakumos Vācijā astoņi koka šķēpi tika atrasti līdzās 16 000 dzīvnieku kauliem, kuri tiek uzskatīti par vissenākajiem medību rīkiem pasaulē.

    Ja sākumā tie bija 1,8–2,5 metru gari egles vai priedes koka darināti šķēpi, tad jau mezolīta laikmeta (starp 20000??? un 9500. p.m.ē.) atradumos ieraugām senāko atrasto 150–170 cm garo Holmegaard loku. Tāds tika uziets tepat Dānijā.

    Ir pagājis laiks kopš priedes koka darinātiem šķēpiem, šodien mums ir iespēja izmantot jau daudz efektīvākus medību rīkus, taču medību process, zināšanas un izpratne par norisēm dabā joprojām ir nepieciešamas, ja vēlies kļūt par mednieku.

    Ja jūti, ka gribi doties medībās, ja dvēsele tevi sauc, bet nezini, kā to iesākt, te būs mani ieteikumi:

    1. Iegādājies dažus medību žurnālus, apskaties filmas par medībām, lai varētu sev atbildēt uz būtisko jautājumu –kāpēc mūsdienās vispār ir jāmedī? Jo lielveikalos taču visu var nopirkt…
    2. Ja pēc visa uzzinātā vēlme kļūt par mednieku nemazinās, meklē jauno mednieku apmācību kursus. Tos piedāvā dažādas organizācijas dažādos Latvijas reģionos. Jārēķinās ar 40 apmācības stundām, kuru laikā būs jāapgūst ap 800 jautājumu, jo eksāmenā ir jāspēj atbildēt uz 60 jautājumiem 90 minūšu laikā. Eksāmena laikā aizliegts sarunāties, izmantot palīgmateriālus, mobilos tālruņus, datorus un planšetes.
    3. Šādu kursu aptuvenās izmaksas ir 180–220 eiro.
    4. Kad esi saņēmis pozitīvu izziņu no mednieku apmācības skolas, vari pieteikties eksāmenam Valsts meža dienestā (VMD). Pēc teorētiskā eksāmena nokārtošanas ir jādodas uz šautuvi.
    5. Šaušanas eksāmens: tiek vērtēta prasme apieties ar ieroci, ievērojot drošības prasības, un prasme precīzi šaut. Eksāmens ir nokārtots, ja iegūts noteikts punktu skaits.
    6. Eksāmenā var šaut arī pa lidojošiem mērķiem ar gludstobra ieroci. 
    7. Lai veiksmīgi nokārtotu šaušanas eksāmenu, jaunajam medniekam treniņa nolūkos jāizšauj vismaz 2 sērijas (sērijā 10 šāvieni).
    8. Eksāmeni notiek vairākas reizes gadā katras virsmežniecības teritorijā.
    9. Eksāmenam jāpiesakās vismaz piecas darbdienas pirms eksāmena datuma, ar iesniegumu vēršoties VMD.

    Kad esat saņēmuši ilgi gaidīto mednieka apliecību, rodas loģisks jautājumu virtenis.

    Kādu pirmo ieroci iegādāties?

    Jūsu mednieka karjeras pirmie soļi noteikti vedīs cauri ūdensputnu, bebru un lapsu medībām.

    Lūk, mana izvēle.

    Manuprāt, kā pirmo ieroci vajadzētu izvēlēties klasisku divstobru ieroci. Nebūtu svarīgi, vai stobri ir izvietoti horizontāli vai viens virs otra.  Populārākais Latvijā ir 12 kalibru ierocis, taču 16 kalibru bise arī ir lieliski pielietojama. Kā pirmo ieroci es nerekomendētu izvēlēties pusautomātisko bisi, jo jaunajam medniekam tā radīs papildu neērtību, it sevišķi, kad ierocis operatīvi jāpārlādē.

    Medību karabīne

    Kārtojot jaunā mednieka eksāmenu, ir iespēja nokārtot arī šaušanas eksāmenu vītņstobra ierocim. Šajā tirgus segmentā izvēle ir ļoti plaša, un bieži vien pat lietpratējam ir ļoti sarežģīti izvēlēties. Ja pie galda sasēdinātu deviņus medniekus, tad pēc kārtīga kautiņa mēs dzirdētu deviņus dažādus viedokļus.Karabīne noteikti būs nokomplektēta ar optiku, tāpēc ļoti precīzi ir jāsaprot, kur un kā jūs medīsiet. Universāla ieroča nav.

    Medību kolektīvs

    Visbiežāk mednieku kursus apmeklē jaunie mednieki, kas nāk no ģimenēm ar medību tradīcijām. Mednieku kolektīvs un domubiedri viņiem ir jau pazīstami, jo lielākā daļa jauno mednieku jau gājuši par dzinējiem vai kopā ar vectēvu piedalījušies medībās.

    Tiem, kuriem nav bijis nekāda sakara ar medībām, ieteiktu doties uz tuvāko virsmežniecību rajonā, kur jums būtu ērti medīt. Tur uzzināsiet, kādi mednieku kolektīvi apsaimnieko jums ērtākās teritorijas, un noskaidrosiet, vai nepieciešami jauni spēki un kādi ir uzņemšanas noteikumi.

    Mednieku sabiedrība noveco, tāpēc jauni cilvēki daudzviet noteikti ir ļoti gaidīti. Ja būsiet aktīvi, iesiet par dzinēju un ar savu attieksmi pierādīsiet, ka esat cienīgi nest mednieka vārdu, esmu drošs, ka atradīsiet daudz interesantus domubiedrus un neaizmirstamas medību atmiņas.

    Raksts publicēts žurnālā «Klubs» 2016. gada 3. numurā. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē