• Kā izvēlēties viesnīcu ceļojuma laikā?

    Pieredzes stāsts
    Ivars Āboliņš
    30. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Slikta viesnīca var sabojāt labu ceļojumu. Un otrādi – laba viesnīca ceļojumu var padarīt vēl labāku. Tāpēc pirms kāpt lidmašīnā, kas aizvedīs uz tālajām valstīm, ir vērts papētīt viesnīcu piedāvājumu un izvēlēties sev tīkamāko risinājumu.

    Kad devos uz Portugāli man nebija ne mazākās nojausmas, kur nakšņošu. Šīs valsts ziemeļu pilsētā Porto ierados vēlā otrdienas vakarā un konstatēju, ka nepatīkami smidzina lietus. Tas pašos pamatos iedragāja manu plānu nakti pārlaist kaut kur uz ielas, turklāt pārlidojuma nogurdināts, nevēlējos klīst apkārt pa pilsētu meklējot piemērotu vietu gulēšanai.

    Izkāpis no autobusa pašā Porto centrā uz priekšu biju paspēris vien soļus piecdesmit, kad mazā šķērsieliņā manu skatienu piesaistīja neliela viesnīciņa. Iegājis tajā secināju, ka vienīgā darbiniecei saprotamā valoda ir portugāļu un mūsu tālākā kontaktēšanās notika ar pildspalvas un papīra lapiņas starpniecību. Uzzinājis, ka nakts viesnīcā maksās vien 20 eiro nolēmu neko citu nemeklēt un atverot istabiņas durvis manam skatienam pavērās liela un ērta gulta un mājīgs interjers.

    Nedēļas laikā izbraukājis Portugāli no augšas līdz apakšai arī ceļojuma pēdējo nakti pārlaidu jaukajā Porto viesnīciņā.

    Vēlāk šajā pašā viesnīcā sava ceļojuma laikā nakšņoja arī kolēģis no Privātās Dzīves Reinis Kļavis, turklāt esmu to ieteicis vēl vairākiem biedriem un visi palikuši apmierināti.

    Lieki piebilst, ka mazajai viesnīciņai nav pat vienas zvaigznes un, iespējams, tā drīzāk pat atbilst viesu nama statusam.

    Šādas viesnīcas nav iespējams rezervēt internetā un visdrīzāk tām var uzdurties nejauši. Tas savukārt nozīmē, ka ceļojot kopā ar ģimeni nakšņošana tāda veida iestādījumus atkrīt pati no sevis – jo negribas jau riskēt gadījumā, ja nav brīvu vietu. Turklāt tajā nebija daudzu citās viesnīcās pieejamu ekstru un skaidrs, ka ne jau visi savās prasībās pret komfortu ir tik pat pieticīgi kā es. Tāpēc pirms došanās ceļojumā vajadzētu kārtīgi izstudēt pilsētas viesnīcu piedāvājumu un atrast sev pieņemamākās nakts mājas.

    Skarbie Balkāni

    Pasaulē nav vienota viesnīcu kvalitātes standarta un katrā valstī ar to, kas ir 5 zvaigžņu viesnīca var saprast kaut ko nedaudz citu, saka Latvijas viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste. Tomēr lielākoties Eiropā šajā standartā būtisku atšķirību nav un zināmas problēmas varētu rasties tikai Balkānu vai dienvidu valstīs (visaktuālākais šis jautājums ir Turcijā).

    Tur 5 zvaigžņu viesnīca patiesībā var stipri vien atgādināt 3 zvaigžņu viesnīcu un iespēja piedzīvot vilšanās sajūtu ir stipri vien lielāka. „Taču tas kā vērtējam viesnīcu parasti ir cilvēka subjektīvais skatījums, ko nevaram izmērīt. Izmērīt var gultas lielumu un citus rādītājus un tie bieži vien atbilst noteiktajam standartam, lai gan klientu nepamet sajūta, ka kopējā noskaņa tomēr neatbilst. Bieži mēs gaidām vienu, bet saņemam citu. Tāda dažreiz ir šo valstu realitāte,” secina Santa Graikste, uzverot, ka tādēļ pirms viesnīcas rezervēšanas par to jācenšas uzzināt maksimāli daudz informācijas.

    Cenas – dažādas

    Ja viesnīcas īpašnieks vēlas, lai viņa viesnīcai tiek piešķirta kāda zvaigzne viņam jānodrošina, lai tajā piedāvātie apstākļi atbilstu valstī spēkā esošajiem standartiem. Piešķirt pats sev, piemēram, 4 zvaigznes īpašnieks nedrīkst un, ja viņš tiek pieķerts seko bargas sankcijas. Tādēļ uzrādītajai informācijai par zvaigžņu skaitu parasti var ticēt. Savukārt, ja nav vēlmes savu viesnīcu pozicionēt kā ar zvaigznēm apveltītu, var darboties tāpat un daudzi tā arī dara.

    Tomēr vairumā gadījumu īpašnieki savām viesnīcām vēlas pēc iespējas lielāku zvaigžņu daudzumu, jo tādējādi iespējams prasīt lielāku samaksu par pārlaisto nakti. Tomēr ne Eiropā, ne pasaulē nav vienota standarta cik tad ir jāmaksā 3 zvaigžņu viesnīcai un cik 5 zvaigžņu un parasti dažādās valstīs cenas mēdz atšķirties ļoti būtiski.

    Vienlaikus jāatceras, ka, lai gan zvaigžņu daudzums par viesnīcu pasaka ļoti daudz, jāskatās arī uz katru konkrēto viesnīcu kopumā, saka Santa Graikste.

    Piemēram, jaunuzcelta 1 vai 2 zvaigžņu viesnīca, visticamāk, būs labāka nekā 3 zvaigžņu viesnīca, kurā vairākus gadus nav veikts ne kosmētiskais remonts, ne kādi būtiski uzlabojumi.

    Turklāt jāatceras, ka daudz izdevīgāk ir ceļot tā sauktajā netūristu sezonā, jo tad viesnīcu piedāvājumi ir daudz izdevīgāki,” uzsver S.Graikste.

    Latvija – dārgajā galā

    Latvijā šobrīd darbojas sešas 5 zvaigžņu viesnīcas, bet vērtējot vidējo hoteļu cenrādi Eiropas kontekstā, jāsecina, ka esam salīdzinoši dārga valsts. Turklāt tas attiecināms gan uz dārgajām 4 un 5 zvaigžņu viesnīcām, gan lēto – hosteļu galu. Tāpat pirms ceļojuma der apsvērt iespēju īrēt dzīvokli, jo daudzās valstīs tas būs daudz izdevīgāk nekā dzīvot viesnīcā.

    Būtiskākās lietas, kas atšķir 4 zvaigžņu viesnīcu no 3 zvaigžņu viesnīcas

    • Jābūt individuālās drošības depozīta kastītēm vismaz 25 % numuru
    • Jābūt automašīnu nomai
    • Jādarbojas bērnu uzraudzības dienestam
    • Jāpiedāvā suvenīru un kosmētikas pārdošana
    • Jāpiedāvā vairākas konferenču telpas ar tehnisko aprīkojumu un ēdināšanas pakalpojumu iespējām
    • Jānodrošina vismaz viens apartaments
    • Minimālajiem vienguļamās gultas izmēriem jābūt 100×200 cm
    • Minimālajiem divguļamās gultas izmēriem jābūt 140×200 cm
    • Jābūt minibāram ar piedāvājuma cenrādi
    • Jānodrošina interneta pieslēguma iespējas
    • Pēc pieprasījuma jānodrošina bikšu prese
    • Jānodrošina netīrās veļas mazgāšanai un tīrīšanai nododamo apģērbu savākšanas maiss
    • Jābūt vienam roku un vienam peldu dvielim katram viesim, ar minimālajiem izmēriem, attiecīgi 50×100 cm un 65×135 cm
    • Restorānā jāpiedāvā vīnu kartes

    Būtiskākās lietas, kas atšķir 5 zvaigžņu viesnīcu no 4 zvaigžņu viesnīcas

    • Viesu atpūtas telpā jābūt atsevišķai viesistabai – klubam ar mūziku, televizoru, laikrakstiem, žurnāliem un dzērieniem
    • Vismaz 2 % no viesnīcas numuru skaita jābūt apartamentiem ar 3 vai vairāk istabām
    • Vienvietīgā numura izmēriem jābūt vismaz 13 kvadrātmetriem
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē