• Kā džentlmenim pagatavot klasisku itāļu zemeņu desertu mājas apstākļos

    Iedvesma
    Ivars Āboliņš
    17. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Dažreiz džentelmenim gribas kaut ko saldu un, tādos gadījumos viņš itin ātri var sev pagatavot itāļu klasisko desertu no zemenēm. Konsultē šefpavārs Andrejs Paršenkovs

    Itāļu klasiskais deserts Fragole e balsamico glace radās piecpadsmitā gadsimta otrajā pusē Venēcijā, kad tas tika pasniegts kāda aristokrāta pilī. Kam tieši pieder ideja par šādas receptes izgudrošanu, vēsture diemžēl klusē, taču viens ir skaidrs – ēdiens strauji iekaroja popularitāti vispirms pašā Venēcijā, tad pašreizējajā Itālijas teritorijā, tad Eiropā un visbeidzot arī pārējā pasaulē. Visticamāk, lielākā daļa planētas iedzīvotāju ēdot šo zemeņu desertu neko pat nenojauš par tā izcelsmi, taču tas arī nav būtiskākais.

    Tātad, lai pagatavot šo desertu būs nepieciešams aptuveni kilograms zemeņu, kuras katra jāsagriež četrās daiviņās un jāsajauc kopā ar svaigu baziliku. Tad tas viss uz brīdi jānoliek nostāvēties, lai zemenes piesūktos ar bazilika garšu.

    Paralēli šīm darbībām džentelmenim balzamiko etiķim jāpievieno karamelizēts cukurs un iegūtā sīrupa mērce jāpārlej pār zemenēm. Pēc tam deserts jāpārkaisa ar smalki samaltiem svaigiem melnajiem pipariem un to var likt galdā. Klāt šim itāļu klasiskajam desertam vislabāk piedzert baltvīnu.

    Garša iegūtajam saldajam ir savdabīga, zemeņu dotā saldenā noskaņa kontrastē ar asajiem pipariem un skābeno mērci. Turklāt atceroties, cik niecīgu darbu nācās ieguldīt našķa pagatavošanā, rodas jautājums – kādēļ nekam līdzīgam neķēros klāt jau agrāk?

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē