• Juris Pavītols – «Līvs» ar pirmo numuru

    Personības
    Vija Vāvere
    30. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Valdis Brauns
    6/9Liktenis turpina vajāt

    Liktenis turpina vajāt

    «Eirovīzijas» dziesmu konkursā jau bija uzvarējusi «ABBA», un pasaule mēģināja viņus atdarināt. Arī Jurim radās ideja par latviešu «ABBU»: pats ar Ingu, Ēriks Ķiģelis ar savu sievu Zigrīdu, kurai arī bija muzikālā izglītība un laba balss – kāpēc nepamēģināt? Kamēr domāja repertuāru, Ēriks ar Zigrīdu izšķīrās. Kāda nu tur vairs «ABBA»!

    Bet «Līvi tikmēr pakāpeniski iekaroja vietu latviešu rokmūzikā. Grupā nemitīgi notika kašķēšanās gan savā starpā, gan ar vadību, un Juris bija visam tam pa vidu.

    Starp citu, ķīviņi «Līvos» turpinājās mūžīgi, un, šķiet, nerims nekad.

    Kā vēlāk rakstīja mūzikas speciālists Klāss Vāvere: normāli «Līvi» ir salamājušies «Līvi». No grupas aizgāja Tālis Marhilēvičs, pēc laika Juris palūdza aiziet arī Ēriku, kurš nodibināja savu grupu «Corpus un centās sacensties ar «Līviem. To pašu darīja arī nesen nodibinātā grupa «Credo». Pēc tam Juris ar Ēriku tomēr vienojās, «Līvi» ar «Korpusu» apvienojās, izveidojot – kā paši paziņoja – supergrupu. Tiem laikiem tā arī tiešām bija, un līdz 1982. gada liktenīgajam koncertam Jelgavā «Līvi» guva vienu uzvaru pēc otras. Todien veikalos vairākām precēm paaugstināja cenas, tāpēc, paziņojot par starpbrīdi, Juris pateica gluži nevainīgi: «Kopš šodienas tepiķi un cigaretes kļuvušas dārgākas, tāpēc smēķēsim mazāk un starpbrīdis būs īsāks.» Ar to pietika, lai sekotu reakcija: Jura «Vairogus» aizliegt pavisam, «Līvi» drīkst spēlēt tikai savā kultūras namā, bet Pavītolu atlaist! Kopš tā laika uz visām Jura dziesmām skatījās ar aizdomām, bet padomju laikā, kā zināms, drīkstēja spēlēt tikai valdības akceptētu mūziku.

    «Manā vietā par grupas vadītāju iecēla mūsu skaņu operatoru Juri Jakovļevu, par māksliniecisko vadītāju – Ēriku Ķiģeli. Sākumā visi mūsējie teica: «Neuztraucies, Juri, nekas jau nav mainījies, tu tāpat paliksi «Līvos», kaut oficiāli skaities padzīts.» Līdz brīdim, kad pirmoreiz pacēlu balsi, kaut ko aizrādot. Ēriks paziņoja: «Ko tu lecies? Tu te vairs nekas neesi!» Biju lepns, pacēlu cepuri un aizgāju. Sagadījās, ka tas notika pāris nedēļas pirms «Mikrofona 82» aptaujas koncerta, kurā Ērika Zīlīte kļuva slavena visā Latvijā un dabūja trešo vietu. Aiziešanai nepareizs laiks un brīdis. Ja būtu kāpis uz skatuves kopā ar pārējiem, būtu kļuvis populārāks,» Juris tagad godīgi atzīstas.

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē