• Uzņēmēji: e-adreses izmantošana ir viegla un ērta

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vairāk nekā 70% uzņēmēju, kuri ikdienā saziņai ar valsts iestādēm izmanto oficiālo elektronisko adresi jeb e-adresi, uzskata, ka šī digitālā rīka izmantošana ir viegla un ērta, liecina aptauja, ko 2019. gada nogalē veica pētījumu centrs SKDS pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pasūtījuma.

    Aptauja par e-adresi tika veikta, pētot uzņēmēju informētību un viņu vērtējumu par e-adresi, kuras izveidošanai nepieciešams kāds no elektroniskās identifikācijas rīkiem – personas apliecība (eID karte), eParaksts karte vai eParaksts mobile.

    Respondentu atbildes rāda, ka par e-adresi un tās darbības principiem ir informēti 42% uzņēmēju. Vislabāk informēti ir vidēji lielu uzņēmumu vadītāji, kuru padotībā ir 50 līdz 250 darbinieki.

    Aptuveni puse uzņēmēju, kuri ir informēti par e-adresi, tās izmantošanā saskata ieguvumus (22% – lielus ieguvumus).

    Par lielāko ieguvumu e-adreses izmantošanā uzņēmēji uzskata saziņas ātrumu un mobilitāti (35%), laika ietaupījumu (34%), vienkāršotu saziņu ar valsts iestādēm (16%), resursu ietaupījumu (12%). Mazāku uzņēmumu vidū (darbinieku skaits no 10 līdz 50) pat 21% respondentu sacījuši, ka liels ieguvums ir tieši resursu ietaupījums.

    66% no tiem uzņēmējiem, kuri jau lieto e-adresi, atzinuši, ka to izveidojuši, jo nepieciešama darba vajadzībām – saziņai ar valsts iestādēm. 26% vēlējušies izmēģināt jauno rīku, bet 21% uzņēmējiem pamudinājums izveidot e-adresi bijusi dzirdētā informācija, ka ar laiku digitālās pastkastītes lietošana būs obligāta.

    Aptaujas laikā arī noskaidrots, ka vairāk nekā puse (52%) aptaujāto Latvijas uzņēmēju ikdienā izmanto e-parakstu. Lielākoties tiek izmantots personas apliecībā (eID kartē) esošais e-paraksta risinājumus, tomēr arvien lielāku popularitāti iegūst arī elektroniskā paraksta mobilā versija – lietotne eParaksts mobile.  

    Izmantojot eID karti, dokumentus elektroniski parakstījuši 32% uzņēmēju, 19% izmantojuši eParaksts mobile, bet 17% – izmantojot citus risinājumus. Kā liecina aptaujas dati, 68,5% uzņēmēju ir eID karte, bet vairāk nekā 20% izmanto eParaksts mobile. Vēl apmēram 43% izmanto eParaksts karti juridiskām personām.

    Digitālā pastkastīte jeb e-adrese iedzīvotājiem un uzņēmējiem rada iespēju saziņu ar valsts un pašvaldību iestādēm veikt elektroniski.

    E-adrese neaizstāj e-pastu – izveidojot e-adresi, ir iespēja norādīt savu e-pasta adresi, uz kuru tiks sūtīta informācija par saņemtajiem ziņojumiem, bet ne paši ziņojumi. Pašlaik e-adreses lietošana gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem ir brīvprātīga, bet juridiskām personām no 2023.gada šī rīka izmantošana saziņai ar valsti būs obligāta.

    Uzņēmēju aptauja notika 2019.gada novembrī un decembrī, telefoniski un tiešsaistē uzrunājot 750 uzņēmumu vadītājus un īpašniekus.

    Savu e-adresi iedzīvotāji var izveidot portālā Latvija.lv, savukārt juridiskām personām ir divas iespējas – Latvija.lv vai pieslēdzot e-adresei savu dokumentu vadības sistēmu. Vairāk par e-adresi var uzzināt vietnē mana.latvija.lv sadaļā “E-adrese” (pieejamas arī infografikas un video pamācības). Valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī rezerves karavīriem e-adreses lietošana ir obligāta, iedzīvotājiem – brīvprātīga.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē