• Kāpēc svarīgi sargāt informāciju par sevi sociālajos tīklos

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai gan daudz tiek runāts par privāto datu zādzībām vai krāpšanu internetā, kopumā interneta lietotāji, joprojām ir vieglprātīgi attiecībā par to, ka paši plaši sniedz ziņas par sevi un saviem tuvajiem sociālajos tīklos, kas rada draudus pašu un citu datiem.

    Saskaņā ar kampaņas Digitālās paģiras ietvaros Kaspersky veikto reģionālo pētījumu 39 % respondentu Latvijā ir publisks Facebook profils. Risks pieaug, ja ņem vērā, ka vidēji 49 % respondentu atzīst, ka laiku pa laikam publicē informāciju par vietām, kur bijuši.

    „Kad mēs atklāti dalāmies piekļuvē savai digitālajai dzīvei, mēs atstājam digitālos pēdu nospiedumus un ļaujam dziļāk iepazīt sevi. To var salīdzināt ar iešanu pa ielu kailam bez kādas aizsardzības un ļaujot sev piekļūt ne tikai pazīstamām personām, bet arī svešiniekiem, kam var būt ļauni nolūki vai nestabila psihe. Tas mūs apdraud un provocē situācijas, kam var būt bēdīgas sekas mūsu dzīvē,” skaidro Kaspersky vadītājs Baltijas valstīs Andis Šteinmanis.

    Turklāt pārāk liela personiskās informācijas apjoma publicēšanai internetā var būt apgriezti un pat bīstami rezultāti. Patiesībā 50 % latviešu atzīst, ka tad, kad publicē kaut ko citu, viņi parasti pat nepamana, ka bez viņu piekrišanas ir atzīmēta atrašanās vieta.

    Visbiežāk cilvēki pārlieku daudz dalās ar personīgo informāciju sekojošos veidos:

    • publicējot intīmu informāciju par attiecībām, draugiem, ģimeni vai personiskām lietām;
    • izmantojot sociālos medijus, kur atstāt savas emocijas;
    • privātu foto un video publicēšana;
    • regulāri publicējot iečekošanos (Check in);
    • regulāri atspoguļojot, ko dara - vairākas reizes dienā;
    • publicējot pārāk daudz informācijas un attēlu par un ar saviem bērniem.

    Eksperti atgādina, ka svarīgi pievērst uzmanību, cik daudz dalāmies ar savu informāciju un kāpēc. Šāda izteikta vēlme var norādīt uz neveselīgu iezīmi, kad gribas salīdzināt savu dzīvi ar citu dzīvi – tas var izraisīt depresiju, zemu pašnovērtējumu un greizsirdību, turklāt vēlme katru dienu dalīties ar interesantajām lietām pastiprina šīs sajūtas. Privātās informācijas publicēšana sociālajos tīklos var arī ietekmēt reputāciju.

    Bez diviem jau minētājiem aspektiem ir vēl arī drošības jautājums – sociālie tīkli ir izsekošanas paradīze.

    Ja kāds vēlas izsekot vai mērķēt informāciju, izpētot vajadzīgos profilus, var iegūt nepieciešamo informāciju.

    Jo vairāk cilvēki publicē informāciju par sevi, jo vairāk kāds par viņiem zina, un tas rada draudus identitātes zādzībām.

    Lai nodrošinātu savu digitālo un mutuļojošo dzīvi, Kaspersky iesaka ievērot šādus padomus, lai parūpētos par savu privātumu internetā un izvairītos no pārmērīgas atklātības:

    1. Veidojiet privātus profilus sociālajos medijos un neesiet tajos pārmērīgi atklāts. Atturieties no pārāk liela personiskās informācijas apjoma publicēšanas savos profilos. Publicētie dati var šķist nenozīmīgi, taču tie var palīdzēt noziedzniekiem nozagt jūsu identitāti vai izveidot jūsu apmeklēto vietu shēmu. Tāpat, lai palielinātu savu konfidencialitāti internetā, atļaujiet piekļuvi tikai mazai draugu grupai.
    2. Izslēdziet atrašanās vietas noteikšanas pakalpojumus. Tagad fotokamera, fotoattēlu redaktors un pakalpojumi, kurus izmantojat, lai publicētu fotogrāfiju, apkopo informāciju par jums, piemēram, reģistrē fotogrāfijas uzņemšanas vietu.
    3. Pievērsiet lielāku uzmanību kompromitējošu foto un video materiālu glabāšanai. Internetā ir ļoti svarīga gan personiskā, gan pāra reputācija, tāpēc esiet piesardzīgāks, kad izmantojat speciālus fotogrāfiju uzglabāšanas rīkus, it sevišķi, ja attēli ir kompromitējoši. Neaizmirstiet, ka jūsu foto un video materiālus var izmantot pret jums, ja tie nonāk ļaunprātīgu personu rokās.
    4. Piesardzīgi izmantojiet Wi-Fi savienojumu. Ja seansu laikā izveidojat savienojumu ar bezvadu tīkliem, nodrošiniet informācijas aizsardzību. Ja izmantojat virtuālo privāto tīklu, visa informācija šajā tīklā ir aizsargāta.
    5. Izmantojiet stiprus drošības risinājumus. Ieinstalējiet mobilajā ierīcē antivīrusu programmatūru, kas var pasargāt no varbūtējiem uzbrukumiem, kuri var apdraudēt jūsu datus vai paroles. Piemēram, Kaspersky Internet Security.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē