• Eksperti brīdina: darbiniekiem pārejot uz attālinātu piekļuvi, pieckāršojies uzbrukumu skaits tīkliem Latvijā

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    2. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad martā, reaģējot uz valdības ārkārtas ierobežojošajiem pasākumiem, lai izlīdzinātu koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības līkni valstī. pieauga tāldarbs, tika novērots krass uzbrukumu skaita pieaugums tīkliem Latvijā.

    Kaspersky statistika liecina par krasu uzbrukumu skaita pieaugumu tīkliem Latvijā no 2020. gada 10. marta  — daždien uzbrukumiem pakļauto ierīču skaits palielinājās no 9000 vidēji līdz maksimālajiem aptuveni 44 tūkstošiem. Maksimums sakrīt ar laiku Baltijā, kad pieauga tāldarbs.

    „Reģionā daudz biežāk notiek mēģinājumi ielauzties organizāciju sistēmās, lai pārņemtu to vadību, sabotētu to darbu vai piekļūtu konfidenciālai informācijai.

    Tāldarbs sniedz kibernoziedzniekiem lielisku iespēju uzbrukt ierīcēm, it sevišķi tām, kurām ne vienmēr ir ieviesti pietiekami IT drošības pasākumi.

    Novērotais lai arī īslaicīgais, bet krasais pieaugums liek domāt, ka, ņemot vērā pašreizējos apstākļus, kibernoziedznieki nopietni pievērsās šim reģionam ekspluatēšanai piemērotu neaizsargātu ierīču meklējumos, iespējams, tāpēc, ka strauji audzis šajā laikposmā aizsākto tāldarba protokolu daudzums  — par to liecina arī uzbrukumu skaita pieauguma turpināšanās līdz nedēļas nogalei," stāsta Kaspersky Starptautiskās pētniecības un analīzes grupas (GReAT) vecākais drošības pētnieks Māhers Jamuts

    Tika veikti dažādu veidu uzbrukumi, tomēr trešdaļa no tiem bija mēģinājumi iekļūt tīklā ar paroļu pārlasi  — atkārtotiem mēģinājumiem ar dažādām rakstzīmju kombinācijām. Šis paņēmiens ir ļoti izplatīts un mēdz būt sekmīgs ar vājām vai atkārtoti izmantotām parolēm vai slikti konfigurētām sistēmām.

    „Aplūkojot uzbrukumu tīkliem statistiku par pēdējiem diviem mēnešiem, nav novērots, ka uzbrukumu skaits pārsniegtu 11 tūkstošus dienā, taču pagājušajā nedēļā šis rādītājs pārsniedza 44 tūkstošus. Šo uzplūdu analīze, protams, apstiprina nepieciešamību ieviest izšķirīgi svarīgus drošības pasākumus tāldarba stratēģijām, lai nodrošinātu efektīvu aizsardzību. Kaut gan uzplūdi atkal krītas, šis padoms, visticamāk, tiek uzklausīts un uztverts nopietni, ko ir patīkami redzēt, un mēs ceram, ka tā turpināsies," piebilst speciālists.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē