• Everests kļuvis par pusmetru augstāks

    Interesanti
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    8. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pasaulē augstākā virsotne Everests ir par divām pēdām jeb 60 centimetriem augstāks nekā iepriekš reģistrēts, konstatēts jaunākajos mērījumos.

    Everesta augstumu kopīga projekta ietvaros paralēli mērījusi Ķīna un Nepāla, un abos gadījumos virsotnes augstums bijis 29 031 pēda (8848,6488 m), kas ir par divām pēdām vairāk nekā iepriekš Nepālas valdības oficiāli atzītais augstums.

    Ķīnas un Nepālas zinātnieki vairākus gadus nodarbojās ar Everesta izpēti, tai skaitā mērīšanu. 8. decembrī Nepālas Pētījumu pārvalde un Ķīnas iestādes nāca klajā ar kopīgu paziņojumu par pētījuma rezultātiem. Šim projektam uzmanīgi sekoja līdz visas pasaules ģeogrāfu sabiedrība, jo tā bija nopietnākā Everesta izpēte šajā gadsimtā, īpaši ņemot vērā 2015. gada spēcīgo zemestrīci, kas skāra šo reģionu, vēsta portāls National Geographic.

    Pētījuma autori ir pārliecināti par saviem mērījumiem, taču pieļauj arī novirzes. «Kartēšanā mēs nevara atrast precīzu punktu vai augstumu,» norāda projekta galvenasi pētnieks Himlals Gautams."Mēs cenšamies atrast MPV - most probable value (ticamāko vērtību)."

    Pētījuma laikā Nepālas speciālistu komanda uzkāpa Everestā un novietoja virsotnē GPS uztvērēju kopā ar zemes mērīšanas radaru, lai noteiktu sniega segas biezumu, kas sedz virsotni. Tajā pašā laikā pētnieku komandas, aprīkotas ar moderniem lāzera teodolītiem, gaidīja astoņos citos punktos, lai noteiktu kalna augstumu saullēkta laikā, kad atmosfēra ir vistīrākā. Ķīnas speciālisti strādāja Everesta ziemeļu pusē, izmantojot Ķīnas alternatīvu GPS sistēmai – Beidou satelītus.

    To, ka Everests ir augstākā virsotne pasaulē, pirmais noteica metemātiķis Radnatans Sikdhārs 1856. gadā. 1954. gadā, izmantojot līdzīgu kalkulācijas tehniku, tika noteikts, ka Everesta augstums ir 29 028 pēdas virs jūras līmeņa (8847,7344 m. v. j. l.), un tas daudz kur tiek uzskatīts par oficiālo skaitli.

    1999. gadā kartogrāfs un pētnieks Bredfords Vašbērns pirmais izmantoja GPS tehnoloģiju, lai izmērītu Everestu, un viņa mērījums bija 29 035 pēdas (8849,868 m), ko lieto Nacionālā ģeogrāfijas biedrība, līdz tiks apstiprināti jaunākie mērījumi.

    Jaunākajā pētījumā tika izmantota tā pati sistēma, kas Vašbērna ekspedīcijā.

    Lielākā daļa ģeogrāfu uzskata, ka Everests turpina augt, apmēram par puscentimetru gadā, zemes plātņu tektoniskās sadursmes dēļ, kas notika pirms 40 – 50 miljoniem gadu. Tāpēc jaunākie pētījumi bija tik interesanti, lai noteiktu, kā Everesta uzvedību ietekmēja 2015. gada zemestrīce, kuras stiprums bija 7,8 magnitūdas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē