• Estētiskās medicīnas metodes vīriešiem

    Vīrietis
    Arta Lāce
    5. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja atspulgs spogulī vairs neatbilst jauneklīgajai pašsajūtai, iespējams, pie vainas ir krunkas sejā. Mūsdienās estētiskās medicīnas iespējas ļauj no tām atbrīvoties vai mazināt to izpausmi, ļaujot ilgāk saglabāt jauneklīgu izskatu. Konsultē Dr. Marta Taurīte, plastikas ķirurģe Latvijas Mikroķirurģijas centrā.

    Dr. Marta Taurīte

    • Skaistuma injekciju speciāliste ar plašu pieredzi estētiskajā medicīnā.
    • Piedalījusies Latvijā pirmajā operācijā, kurā pilnībā tika atjaunota seja, un unikālā trahejas augšējās daļas rekonstrukcijas operācijā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.
    • Regulāri apmeklē apmācības, piedalās un apmeklē pasaules plastiskās ķirurģijas un estētiskās medicīnas kongresus, kā arī praktizējas dažādās pasaules valstīs (Vīne, Nīderlande, Stambula) sejas un ķermeņa plastiskajā un rekonstruktīvajā ķirurģijā.       

    Plazmas injekcijas, PRP

    Trombocītiem bagātā plazma (PRP, platelet rich plasma) ir materiāls, ko iegūst no pacienta paša asinīm. Trombocīti izdala augšanas faktorus un citas bioloģiski aktīvas vielas, kas veicina audu reģenerāciju un dzīšanu. Tas dod iespēju izmantot plazmu ļoti plašā amplitūdā, ne tikai ādas tvirtuma atjaunošanai. Rētas tomēr ne vienmēr izdaiļo vīrieša seju (un miesu), un PRP injekcijas ļauj tās izlīdzināt. Reģenerējošo īpašību dēļ injekcijas izmanto arī locītavu atjaunošanai.

    Īpaši iecienīta šī terapija ir matu augšanas stimulēšanai, lai attālinātu vai pat pilnībā izvairītos no hormonālu izmaiņu vai stresa radītas matu izzušanas jeb alopēcijas. Nevajadzētu gaidīt, kad mati jau pazuduši tālēs zilajās kā vēja nestas pieneņpūkas, – dodies pie speciālista, tiklīdz jūti, ka dabas dotā galvas rota kļūst plānāka.

    Botulīna toksīna injekcijas

    Piktu un norūpējušos izskatu galvenokārt rada pieres krunkas un dusmu rieva starp uzacīm, bet ne vienmēr uzreiz jāķeras pie skalpeļa. Tautā saukts par botoksu, botulīna toksīns ir populārākais injekciju preparāts estētiskajā medicīnā. Tas aptur muskulatūras stimulatora – acetilholīna – izdalīšanos nervu un muskuļu savienojumu vietās un pārmērīgi aktīvos muskuļus padara rāmākus. Lai gan joprojām ar botulīna toksīnu saistās mīts par izredzēm tikt pie akmens sejas, kas līdzinās iebalzamēta faraona maskai, preparāts skar tikai daļu muskuļa šķiedru. Izzūdot injekciju efektam, kustīgums pamazām atgriežas. Jā, ar botulīna toksīnu seju var padarīt pilnīgi gludu, bet var arī saglabāt raksturīgos vaibstus, krunciņas mazinot, bet neliekot tām pazust pilnībā.

    Kustību radītās jeb dinamiskās rieviņas parādās tikai grimases laikā, bet statiskās – paliekošās – pēc 30 gadu vecuma iezīmējas arī miera stāvoklī. Ar savlaicīgām botulīna toksīna injekcijām tiek piebremzēta pastiprinātā muskuļu darbība, samazinot krunku veidošanās iespēju un novēršot paliekošu rievu parādīšanos sejā. Tāpēc vislabāk rīkoties profilaktiski. Pēc procedūras redzamas izmaiņas parādās 3–7 dienu laikā, un to noturība saglabājas līdz pusgadam.

    Botulīna toksīna injekcijas izmanto arī savilktu rētu atspriegošanai, migrēnas ārstēšanai, kā arī hiperhidratozes jeb pastiprinātas svīšanas novēršanai, lai rokasspiediens nebūtu mikls un diskomfortu neradītu sviedru pleķi padusēs.

    Dermālie filleri

    Ja krunkas ir redzamas arī miera stāvoklī, viens pats botulīna toksīns vairs nelīdzēs. Tad talkā nāk sejas grumbu un krunciņu aizpildīšana ar dermālajiem filleriem jeb pildvielām. Šī metode palīdz atbrīvoties no noguruša skatiena, atgūt zaudēto apjomu un konturēt sejas ovālu, piemēram, pacelt noļukušos buldoga vaigus vai piešķirt vīrišķīgākus vaibstus, iezīmējot žokļa līniju, vaigu kaulus un zodu.

    Visbiežāk filleru sastāvā ir hialuronskābe – svarīga saistaudu sastāvdaļa, kas uztur mitrumu audos un veicina elastīna un kolagēna sintēzi, tādējādi nodrošinot audu tonusu. Piemēram, likvidējot lokus zem acīm, tiek izmantota vieglākas konsistences substance, un efekts saglabājas līdz sešiem mēnešiem, savukārt sejas konturēšanai – blīvākas struktūras pildvielas, kuru sastāvā ir arī kalcija hidroksilapatīta mikromolekulas, kas atrodas cilvēka skrimšļu sastāvā un aktīvi stimulē kolagēna sintēzi. Tad efekta noturība ir aptuveni divi gadi. Hialuronskābe piesaista ūdeni, tādēļ visas sejas ādas mīksto audu elastības zuduma gadījumā tās pielietošana nebūs pareizākā izvēle, jo var radīt piepampumu un nedabisku izskatu. Šajā gadījumā labāk izmantot taukaudu injekcijas.

    Jaunākais trends ir pašģenerējošā terapija – fillers no paša taukaudiem, kas ir bagāti ar cilmes šūnām. Lai atsūknētu jeb ar liposakcijas metodi iegūtu pildāmo materiālu, nav obligāti jābūt apalītim, jo nepieciešamo daudzumu izdosies paņemt arī no kalsnas miesasbūves cilvēka. Parasti taukaudus atsūknē no vēdera zonas, augšstilba iekšpuses vai, ja gribas trāpīt diviem zaķiem ar vienu šāvienu, no dubultzoda.

    Atsūknēšana un injekciju veikšana notiek vienā reizē, tāpēc varētu teikt, ka šī ir maza ķirurģiska procedūra, kas notiek lokālā vai vispārējā anestēzijā un ilgst līdz pusotrai stundai. Īpaši apstrādātos taukaudus bieži kombinē ar trombocītiem bagātu plazmu, lai vienā procedūrā veiktu pilnu sejas ādas un mīksto audu atjaunošanu. Taukaudu injekcijas dēvē par gudro medicīnu, jo tās iedarbina pašatjaunošanās procesu, kura noturība ir līdz pat trim gadiem.

    Runājot par taukaudu injekcijām, nevar nepieminēt iespēju tās izmantot arī plašākā mērogā. Piemēram, rekonstruktīvajā ķirurģijā, lai novērstu mīksto audu defektus vai deformējošas rētas pēc aknes, traumām vai operācijām, vai liposkulpturēšanā ķermeņa aprišu modelēšanai. Liposakcija ļauj atbrīvoties no ķermeņa problēmzonām, piemēram, no dubultzoda, lieko tauku uzkrāšanās krūšu daļā – ginekomastijas – vai zonā zem jostasvietas. Arī – atklāt muskuļus, kas slēpjas zem tauku slānīša, neskatoties uz sportošanu un veselīgu ēšanu. Apvienojot tauku atsūkšanu ar pildīšanu (lipofillingu), iespējams koriģēt ķermeņa kontūras.

    Kad ar špricēm vien nepietiek…

    Atgriežoties pie sejas, jāmin, ka vīriešiem visbiežākā operācija ir blefaroplastika – acu plakstiņu korekcija, kas ļauj likvidēt izvelvējušās tauku trūcītes vai izteiktos lokus zem acīm un atbrīvoties no liekās ādas, kas aizsedz redzeslauku un rada nogurušu, bēdīgu izskatu vai izraisa acu jutīgumu un asarošanu. Līdz divām stundām ilgā operācija notiek lokālā vai vispārējā anestēzijā, un atlabšanas periods prasa 1–2 nedēļas. Rētas kļūst neredzamas apmēram gada laikā. Tomēr ne vienmēr problēma skar tikai plakstiņus.

    Ja ir izveidojies uzacu un pieres daļas noslīdējums un uzacis gulstas uz plakstiņiem, pieri nepieciešams piepacelt, veicot endoskopiju – video asistētu mazinvazīvu iejaukšanos. Veicot dažus aptuveni divus centimetrus garus iegriezumus matu zonā, plastikas ķirurgs paceļ uzacu un pieres daļu, fiksējot audus pie galvaskausa. Rētiņas ir nemanāmas, bet rezultāts ļoti labs. Ja sejas muskuļi ir ļoti aktīvi – un tas visbiežāk raksturīgs dominējošiem vīriešiem ar izteiksmīgu mīmiku –, starp uzacīm mēdz parādīties dziļa grumba vai izvirzījums, ko veido uzkačātais jeb hipertrofētais muskulis. Arī šajā gadījumā var izmantot endoskopijas metodi.

    Sejas ādas pacelšana (facelift)

    Ja grumbiņām ir pievienojies sejas apjoma zudums un liekā āda, kas pārkarājas zoda līnijai, ar injekcijām dabisku rezultātu neizdosies panākt, bet līdzēt var ādas, muskuļu un aponeirozes pacelšana un liekās ādas nogriešana jeb facelift operācija. Griezienus veic aiz auss priekšējā skrimšļa, matu daļā aiz ausīm, bet, ja matu nav, tad tikai ap ausi. Parasti sejas pacelšanu apvieno ar kakla plastiku, lai tiktu vaļā no stiegrām, pamatīga dubultzoda vai tā sauktā tītara kakla, un nereti arī ar sejas konturēšanu ar taukiem. Pie viena iespējams operēt arī plakstiņus, un tad var atjaunot seju pilnībā. Nostiepta seja pēc facelift ir mīts. Ja operācija veikta pareizi, vīrietis izskatās par 5–10 gadiem jaunāks un labi atpūties, rētas ir nemanāmas un rezultāts – dabisks, nezaudējot sejas mīmiku.

    Cik maksā?

    • Trombocītiem bagātinātas plazmas injekcijas – no 200 eiro.
    • Hialuronskābes injekcijas sejas ovāla, kontūru, grumbiņu korekcijai – no 250 eiro.
    • Tauku injekcijas sejā un ķermenī – no 1100 eiro.
    • Liposkulturēšana – no 1740 eiro.
    • Endoskopiska uzacu, pieres ādas pacelšana – no 1400 eiro.
    • Sejas ādas pacelšana – 3300 eiro.
    • Blefaroplastika – no 800 eiro.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē