• Edgars Rinkēvičs: Nevaram nosodīt glābšanos no kara

    Personības
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    20. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jānis Deinats
    «Bruņotie spēki un diplomātiskais dienests savu darbu izdarīs. Visiem pārējiem jāsargā aizmugure,» saka Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Viņš 14. Saeimas vēlēšanās saņēma vislielāko sabiedrības atbalstu. Cilvēki, kam ticēt, mums šobrīd ir ļoti vajadzīgi.

    – Ko jūs darītu, ja šobrīd sāktu skanēt trauksmes sirēna?
    – Varu pateikt, ko darījām, kad 6. maijā biju darba vizītē Kijivā un tikšanās laikā sāka skanēt trauksmes sirēnas. Pēc Ukrainas ārlietu ministra lūguma, nokāpām patvertnē un turpinājām sarunu.

    – Viņi ir pieraduši pie kara?
    – Ne gluži pieraduši, bet sapratuši, ka tas ir vienīgais veids, kā turpināt cīņu. Ja cilvēkam ir darba pilnas rokas, reizēm pat neatliek laika baidīties. Darbs, ko cilvēki dara ikdienā šobrīd, būtu vajadzīgs arī krīzē. Par mediķiem, policistiem un glābējiem – pilnīgi skaidrs, bet arī skolotājiem, žurnālistiem būtu jāturpina savs darbs.

    Jā, sarežģītākos apstākļos, bet valsts un sabiedrības funkcijas neapstājas pat tad, ja valstī ir karš.

    Mēs uz Kijivu braucām ar vilcienu – dzelzceļa satiksme funkcionē gandrīz tāpat kā miera laikā, galvaspilsētā darbojas gan viesnīcas, gan veikali un kafejnīcas.

    – Par trauksmes sirēnu jautāju tāpēc, ka nezinu, ko es šādā brīdī darītu. 
    – O, jā, saprotu, par ko runājat! Šobrīd valdībā daudz spriežam par civilo aizsardzību kā krīžu menedžmentu. Padomju laikā bija bumbu patvertnes un rīcības algoritmi. Atgūstot neatkarību, likās, ka nekas no tā nav vajadzīgs. Šobrīd varam mācīties no Ukrainas piemēra. Tagad ir skaidrs – jābūt labai civilās aizsardzības sistēmai. Paies zināms laiks, kamēr tā tiks izveidota, – mums vēl ļoti daudz jādara, lai būtu gatavi jebkuram scenārijam. 

    – Mamma ar diviem bērniem saka: vienalga, kas te notiks, – tikko kaut kas draudēs, mēs brauksim prom!
    – Redzam, ka bēgļu gaitās dodas ļoti daudz Ukrainas sieviešu ar bērniem.

    Nevaram nosodīt glābšanos no kara.

    Saprotu cilvēkus, kas savā pirmajā reakcijā saka: braukšu prom. Tikmēr jāsa­prot, ka aizbraukšana savā ziņā var būt apgrūtināta. Cilvēki ļoti emocionāli redz un uztver to, kas notiek Ukrainā, – saprot, cik tur ir traģiska situācija. Pašlaik nozīmīgākais ir stiprināt mūsu valsti un sabiedrību. Mums ir daudz problēmu, ko risināt, tāpēc šobrīd un tagad katrs ir svarīgs savā vietā un darbā. 

    – Es šeit sadzirdu Kārļa Ulmaņa savulaik sacīto: «Jūs palieciet savās vietās, es palieku savējā.»
    – Tas, ko saku šodien, nepavisam nav tas, kas tika pateikts 1940. gadā. Tas bija pavisam cits laiks un cita sabiedrība. Kā cilvēki tobrīd nesaprata, kas patiesībā notiek? Kā varēja teikt tādu runu brīdī, kad pār robežu nāk padomju tanki!? Studējot vēsturi, bakalaura darbu rakstīju par Latvijas preses vēsturi pirms Otrā pasaules kara. Tā laika avīzēs ir ļoti nomierinoša informācija: lai kādi kari notiktu, mēs paliksim drošībā, jo esam neit­rāli un nekur nejaucamies. Arī šodien šad tad dzirdams: neskrienam ratiem pa priekšu, nav ko tur daudz runāt, pasēžam – paklusējam, varbūt neskars. Precīzi tas pats, kas pirms vairāk nekā 80 gadiem! Tolaik sabiedrībai nebija informācijas. Šodien ir prese, televīzija, sociālie tīkli – zinām visu jau pēc minūtes. Mums ir gan informācija, gan izpratne par to, kas notiek, gan vēsturiskā pieredze, gan apziņa, kāda valsts mums ir blakus. Tagad ukraiņi spēj ne tikai aizsargāties, bet arī uzbrukt. Un tas ir tiešs apdraudējums Kremlim un Putinam personīgi.

    Vairāk lasiet žurnālā «Ieva» jaunajā numurā un portālā «Santa+».

    • «Esam gājuši no krīzes uz krīzi, un tas padara dzīvi interesantu, darbs neapnīk, katra diena ir citāda.» Intervija ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču
    • Aktuāli: vai šosezon gaidāma īpaši neganta gripa?
    • Pavārgrāmatu autore un kulinārijas blogere Zane Grēviņa: «Man viss ir ok. Es esmu ok cilvēks.»
    • Vāciete Johanna par dzīvi kopienā Latvijas laukos
    • Modeles un TV raidījumu vadītājas Māras Slejas stila noslēpumi 
    • Joga metru virs zemes. Ko īsti piedāvā gaisa joga?
    • Seksa roboti – vai tiešam tie nākotnē aizstās cilvēkus?
    • Kā iesācējai tikt pie ziedošas peoniju dobes? Rīkoties jāsāk jau tūlīt!
    • Kurus seriālus šoruden vērts skatīties – IEVAS izlase
    Ieva nr42

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē