• Inku civilizācijas sirdī — ceļojums uz pasaules brīnumu Maču Pikču

    Kultūra
    Ievas Stāsti
    Ievas Stāsti
    28. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Smilga un Shutterstock
    Lai tiktu uz Maču Pikču, ir jālido ar lidmašīnu, jābrauc vismaz ar trim dažādiem autobusiem un vienu vilcienu, kā arī labs gabals jāiet kājām. Šajā vietā katru dienu nomirst vidēji viens cilvēks, un joprojām nav skaidrs, kā senie inki seno pilsētu uzbūvēja, kāpēc apdzīvoja vien simts gadus un kur pēc tam pazuda.
    Nākamais: Inku civilizācija

    Maču Pikču ir viens no mūsdienu pasaules septiņiem brīnumiem. Un ne velti – atgūlusies uz plato starp džungļiem apaugušām kalnu virsotnēm, senā pilsēta ir tieši tik iespaidīga, kā izskatās fotogrāfijās. Esmu šeit atbraukusi nesezonā, un Maču Pikču mani sagaida ar to, kas kalnos novērojams visai regulāri, – biezu, necaurredzamu mākoņu segu. Senā pilsēta atrodas kalnos, vairāk nekā divu kilometru augstumā, un pakļaujas visiem nepastāvīgajiem kalnu laikapstākļu likumiem.

    Kaut arī par ieejas biļeti esi samaksājis 50 eiro, ja Maču Pikču negribēs rādīt tev savu seju, tu to neredzēsi.

    Bet kalnu dabā ir ātri mainīt garastāvokli, un dažu desmitu minūšu laikā mākoņi uz brīdi izklīst. Man aizraujas elpa! Ieraugu ne vien senās inku civilizācijas atstātās drupas, bet arī kalnu virsotnes, kas slejas tepat blakus. Šķiet, gandrīz aizsniedzamas ar roku. Tikpat ātri, cik pazuduši, mākoņi atkal sarodas, un nekas vairs nav redzams. Tikai detaļas. Nedaudz žēl tūristu, kas ierodas pēc mums un neredz neko no maģiskās vietas varenības.

    Lai šeit nokļūtu, ne vien nākas samaksāt krietni lielu naudu (uz šejieni var tikt tikai ar pasaulē dārgāko vilcienu – par trīsdesmit kilometru braucienu jāmaksā ap simt piecdesmit eiro), bet jārēķinās, ka būs nepieciešams arī daudz spēka.

    Fiziski vājāki cilvēki sāk just retinātā gaisa ietekmi, turklāt senā pilsēta izvietota vairākos stāvos, un tas nozīmē – jākāpj augšā pa stāvām kāpnēm. Pēc statistikas datiem, katru dienu šeit slikti paliek vismaz vienam un gadā no pārpūles te mirstot aptuveni 360 tūristi. Par laimi, es nepamanīju nevienu, kuram paliek slikti, bet tādus, kuriem no brīnumiem paplešas acis – gan.

    Raksta turpinājums:

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē