• Atklāj sevī endorfīnus

    Hormoni
    Sintija Blaubuka
    11. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Endorfīnu piesaiste nemaz nav tik sarežģīts un laikietilpīgs process, kā varētu šķist. Katram ir lietas, kas liek lūpām savilkties smaidā vai vismaz rada apmierinātības sajūtu ķermenī. Vienam tās ir fiziskās aktivitātes, citam alkohols, tabaka, bet vēl kādam – sekss.

    Ja sāc manīt regulāras neapmierinātības pazīmes un šķiet, ka mācas virsū depresija, ir vērts aizdomāties par dzīvesstila maiņu. Daudzi būs dzirdējuši par izdaudzināto laimes hormonu endorfīnu, ko mēdz dēvēt arī par dabisko narkotiku, kas sintezējas organismā jebkuru pozitīvu iespaidu rezultātā.

    Te gan jāpiebilst, ka alkohols un citas apreibinošās vielas dabiskos laimes hormonus rada tik uz īsu brīdi. Savukārt tā pazemināšanās organismā rada depresiju, apātiju, beziemesla melanholiju.

     «Mīļais, šodien nē, man sāp galva!»

    Pazīstama atruna vai tomēr bieži dzirdēts stereotips sieviešu galvenajam ieganstam, lai nenodarbotos ar mīlas priekiem? Nākamreiz, pirms met plinti krūmos un samierinies ar atteikumu, atceries, ka ir vērts papūlēties. Kā? Tas jāizdomā pašam! Jo endorfīns spēj radīt brīnumus, gluži kā anekdotē par to, ka sievietei pēc iespējas ātrāk jāiemet ar maku, ja parādās pirmās galvassāpju pazīmes. Kur slēpjas āķis, lai ar galvassāpēm sirgstošo sievieti tomēr mēģinātu pierunāt uz kārtīgu ķermeņa fluīdu apmaiņu? Minsteres Universitātes pētnieki atklājuši, ka seksa laikā saražotais endorfīns spēj cīnīties pat ar hroniskām migrēnas sāpēm. Ar to, starp citu, izskaidrojams arī fakts, ka nereti skrāpējumus uz muguras vīrieši pamana tikai pēc seksa, jo endorfīna ietekmē sāpju slieksnis būtiski paaugstinās un baudas fonā asos sieviešu nagus miesā nemaz nejūt. Tieši sekss vīriešiem ir visspēcīgākais endorfīna dzinulis, tiesa, ar obligātu nosacījumu – orgasmu.

    Orgasma laikā endorfīns sasniedz maksimālo koncentrāciju asinīs, parūpējoties arī par ilgu un baudpilnu pēcgaršu.

    Sports

    Ja sekss šobrīd nav tavas ikdienas sastāvdaļa, nekas nav zaudēts. Sports, ja vien ar to nesaproti sieviešu pavedināšanu, ieņem godpilno otro vietu endorfīnu ražošanā. Īpaši tas attiecas uz sporta veidiem, kas prasa ilgstošu slodzi, – skriešana, peldēšana, teniss, futbols, basketbols. Ja slodze būs pietiekami ilga, kādā brīdī sajutīsi, ka ķer kaifu no nodarbes, tieši tajā mirklī pie darba būs ķērušies endorfīni. Tie, nonākot centrālajā nervu sistēmā jeb galvas smadzenēs, rada labsajūtu, nomierina un nomāc sāpes, tāpēc regulāra fiziskā aktivitāte gan uzlabo garastāvokli, gan arī pakāpeniski rada vēlmi sportot vēl. Endorfīna radītā eiforija un adrenalīna kāpums ir labs komplekts, lai gūtu panākumus, bet jāprot sevi turēt disciplīnas rāmjos, lai nesanāk kā Maikam Taisonam sajust svešu asiņu garšu mutē. Savukārt par endorfīna kā sāpju bloķētāja spējām sporta aktivitāšu laikā liecina, piemēram, fakts, ka cilvēks var noskriet svarīgu basketbola spēli ar sastieptu potīti, bet nākamajā rītā, klibojot un steberējot pa māju, brīnīties, kā pats to vēl vakar spējis.

    Narkotikas un alkohols

    Endorfīna iedarbība ir līdzīga narkotisko vielu (opiātu, morfija) iedarbībai uz organismu. Piemēram, heroīna un alkohola lietošana aizstāj dabisko endorfīnu, gan bloķējot sāpju receptorus nervu galos, gan izraisot laimes izjūtu, bet to lietošana ikdienā pakāpeniski noved pie devu palielināšanas, rada atkarību no mākslīgā laimes hormona sintezētāja. Ilgtermiņā tas draud ar nespēju paša organismam ražot to dabiski.

    Nav jāsēž uz heroīna vai jāuzkāpj uz korķa, lai provocētu eiforijas sajūtu organismā.

    Kā jau iepriekš minēts, pasaulē ir daudz dabisku un drošu veidu, kā savu organismu pārvērst par endogēnu dabisko narkotiku ražotni.

    Ēdiens

    Šokolāde, avokado, banāni, kartupeļi, sinepes, koriandrs, piens, paprika, bietes, jāņogas, timiāns un čili ir tie ēdieni, kas veicinās pastiprinātu endorfīnu piesaisti organismā. Bet, ja esi no tās cilvēku kategorijas, kas ēdienreizi uzskata par svētu lietu un šim procesam pieej ar «maksimāli saspicētām» garšas kārpiņām, var tevi iepriecināt – varbūt neesi to apzinājies, bet apmierinātības sajūtu pēc pusdienām radījis tieši endorfīns. To, ka ēdiens spēj vairot endorfīnus organismā, pierāda arī fakts, ka depresijas māktiem vai stresainiem cilvēkiem bieži vien ir tendence pārēsties.

    Mūzika

    Arī mūzika spēj izraisīt laimes sajūtu. Nav svarīgi, vai tā ir harmoniska un liega klasiskā mūzika vai «dubstep», galvenais, lai mūzikas ietekmē rosās pozitīvas domas. Ne velti ārsti, homeopāti un dziednieki iesaka dziedinošus mūzikas seansus, kas palīdz tikt vaļā no daudzām slimībām un fobijām.

    Sīkums, bet patīkami

    Vīriešu gaumes mēdz būt dažādas, bet vairums gadījumos vīrieši, kuriem pa skatienam trāpās tīkama daiļā dzimuma būtne, savu vērību apbalvo ar endorfīna devu. Amerikāņu neirologs Bendžamins Haidens savulaik veica eksperimentu – novēroja vīriešu nervu sistēmas darbību, kamēr tie pētījuši skaistu sievieti. Atklājās, ka aktivitāte notiek tajā galvas smadzeņu daļā, kas atbild par endorfīna sintēzi. Tātad pat neviļus sievietei uzmests skats liek endorfīniem sarosīties.

    Izvēlies prieku

    Vai vispār ir vērts lieki iespringt un ikdienā aizdomāties par endorfīnu piesaisti? Dzīties akli pakaļ noteikti nevajag – ne naudas žūksnim, ne jaunajai kolēģei un pat ne paša endorfīniem. Globāli skatoties, dzīves sūtība varbūt arī slēpjas tikai dzimtas turpināšanā, bet neviens nav teicis, ka dzīvei jābūt moku pilnai (Ījābs ir izņēmums) un to nevar dzīvot priekpilni. Ja spēsi nodrošināt iespējas un laiku savu patieso vēlmju īstenošanai un tas tev sagādās prieku, organisms būs tava mazā laimes hormona ražotne. Tik vienkārši!

    Latvijas Ārstu biedrības priekšsēdētāja Pētera Apiņa viedoklis:

    – Vislabāk endorfīnus saņemt ar sportu (garo distanču skriešanu) vai seksu.

    Ar endorfīna nepietiekamību organismā izskaidrojama arī visā pasaulē pieaugošā tendence pēc ekstrēmā sporta.

    Mediķi pagaidām ļoti reti nozīmē pārslodžu vai ekstrēmu slodzi – to cilvēki izvēlas paši. Šobrīd sabiedrības veselībā parādās jauns jēdziens – ekstrēmais sports kā sabiedrības veselības sastāvdaļa.

    Depresīvi cilvēki tādēļ nereti sporto pārslodzes režīmā, cilvēki cienījamos gados skrien maratonu apkārt Monblānam, piedalās izdzīvošanas mačos. Ekstrēmo sporta veidu sportisti – vecāka gadagājuma ļaudis dzīvo ievērojami ilgāku un kvalitatīvāku mūžu. Tomēr medicīna ir konservatīva un joprojām iesaka 30 minūtes kustības piecas reizes nedēļā, nevis dubļu skrējienu, kanoe braucienu uz Roņu salu vai slēpojumu pāri Ziemeļzviedrijai.

    Medicīnisks skaidrojums:

    Endorfīni ir opioīdu peptīdi, kas darbojas kā neiromediatori – caur sinapsi nododot signālu no neirona uz mērķa šūnu jeb, vienkāršāk runājot, endorfīni ir organiskas psihotropas vielas cilvēka ķermenī, kas darbojas kā pārraidītāji – caur nervu šķiedru galiem nododot signālu no neirona uz mērķa šūnu.

    Der zināt! Dzemdību orgasms

    Vīriešiem būtu jāzina – ja runā par endorfīnu augstāko kāpienu, te cēli var triumfēt sievietes. Īpaši tās, kuras izgājušas cauri dzemdību pieredzei. Nereti vīrieši piekrīt būt klāt dzemdībās, bet ne vienmēr atmiņas par šo mirkli iekrāsotas patīkamās krāsās, jo sievietei bērna laišana pasaulē visbiežāk ir liels fizisko spēku un izturības pārbaudījums. Tomēr, izrādās, tas ne vienmēr ir mokpilns un neciešami sāpīgs. Sievietei tā var būt arī galvu reibinošākā pieredze. Endorfīni spēj parūpēties par eiforisku lidojumu, kas nomāc dzemdību sāpes, – radot pasaulē jaunu dzīvību, tas var būt arī burvīgs, ilgs un izjusts orgasms. Kāpēc ne? («YouTube» šāda pieredze meklējama ar atslēgas vārdiem «child birth orgasm»).

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē