• Atceļ restorāna Sēnīte atjaunošanu — kompleksu izliek pārdošanā par 580 000 eiro

    Atpūta
    Ziņu aģentūra LETA
    4. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Edijs Pālens / LETA
    Par 580 000 eiro tiek mēģināts pārdot bijušā restorāna Sēnīte kompleksu Inčukalna novadā, liecina sludinājums nekustamo īpašumu kompānijas Ober-Haus mājaslapā.

    Objekta kopējā platība ir 3310,8 kvadrātmetri, bet zemesgabala platība ir 32 100 kvadrātmetri. Ober-Haus mājaslapā norādīts, ka objekts atrodas Vidzemes šosejas malā, stratēģiskā vietā ar intensīvu transporta kustību 40 kilometru attālumā no Rīgas un 10 kilometru attālumā no Siguldas.

    Sludinājumā norādīts, ka objekts ir perspektīva vieta tirdzniecības objektam, ēdināšanas pakalpojumiem, ražošanai. Tāpat sludinājumā norādīts, ka ēkai ar monolīto kupolu ir piešķirts vietējas nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss, pārējās ēkas un teritorija nav apgrūtinātas.

    Maizes un konditorejas izstrādājumu ražotāja SIA Liepkalni īpašnieks Dagnis Čākurs atgādināja, ka Liepkalni pērn bija izsludinājuši arhitektu ideju konkursu par kompleksa pārbūvi, kurā uzvarēja arhitekta Jāņa Ruciņa ideja.

    Taču nu Sēnītes atjaunošanas projekts ir atcelts, jo nav nepieciešamā valsts institūciju atbalsta, lai Sēnīte kā kultūrvēsturiskais piemineklis spētu atgūt tā iepriekšējo izskatu un saglabātu tam vēsturiskās piekļuves iespējas, sacīja Čākurs.

    Viņš skaidroja, ka Latvijas valsts ceļi, kas šobrīd veic Vidzemes šosejas rekonstrukciju iepretim restorānam, pie restorāna negrasās izbūvēt piebrauktuvi, kāda tam vēsturiski ir bijusi. Projekts ceļa posmam gar bijušo restorānu Sēnīte paredz nojaukt esošo automašīnu stāvvietas «kabatu» pret Sēnītes kulinārijas ēkas daļu. Projekts neparedz nekādu celiņu vai kādu cita veida piekļuvi pircējiem un apmeklētājiem, lai nokļūtu ēkas ieejas daļā. Līdz ar to automašīnām, braucot gar Sēnītes kulinārijas ēkas fasādes daļu – fasādi, kurai pieminekļa statuss paredz ieejas durvis, nebūs iespējams apstāties un apmeklēt šo objektu.

    Čākurs teica, ka bez piebrauktuves nav loģiski attīstīt attiecīgo objektu – Liepkalnu ieskatā restorāna Sēnīte lielākā vērtība ir tā vēsture un kultūras pieminekļa statuss. «Es jau sākumā bija izvirzījis sev nosacījumu, ja būs lemts attīstīt šo objektu, to darīsim, ja nebūs lemts – nē,» viņš sacīja.

    Viņš gan neizslēdza, ka šāda tipa projekts varētu tikt īstenots kādā citā Latvijas vietā. «Skatāmies uz citiem projektiem, un domājam kā kaut ko līdzīgu izvērst,» viņš teica. Liepkalnu īpašnieks gan pagaidām nevarēja pateikt, kādus citus projektus «Liepkalni» īstenos. Esot gan veiktas iestrādes un joprojām ir doma par publisku akciju sabiedrību.

    Vienlaikus viņš uzsvēra, ka sasteigti un pārsteidzīgi nerīkosies. «Ja iesaistos kādā projektā, man jābūt pārliecībai, ka tas būs veiksmīgs,» viņš pauda.

    VAS Latvijas valsts ceļi skaidro, ka piebrauktuvi šajā vietā nav iespējams izveidot, jo tur satiekas divi dažādi ātrumi – stāvlaukums, kur mašīnas ātrums ir nulle un garāmbraucošo mašīnu ātrums, kas šajā vietā būs vismaz 70 kilometri stundā. Tāpēc izbraukt no stāvlaukuma būtu ļoti bīstami.

    Savulaik slavenais restorāns Sēnīte iekļauts aizsargājamo valsts kultūras pieminekļu sarakstā, kas nozīmē, ka padomju laika ēkas saimnieki nedrīkst nojaukt. Restorāns Sēnīte Vidzemes šosejas malā tika uzbūvēts pagājušā gadsimta vidū. Sākotnēji šajā vietā tika izveidota tējnīca ar koši krāsotu lapeni sēnes formā. Vēlāk šajā vietā uzbūvēja jaunu ēku kompleksu, kas tika dēvēts par sešdesmito gadu arhitektūras šedevru.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē