• Aigars Nords izdevis vīna grāmatu Vīns un Nords

    Dzīvesstils
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    27. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Aigars Nords
    Aigars Nords
    Vīnmīļu iecienītajā festivālā Riga Wine & Champagne 7. augustā notiks Aigara Norda pirmās vīna grāmatas Vīns un Nords atklāšanas svētki, informē pasākuma rīkotāji.

    Aigara Norda grāmatā izklaidējoši izglītojošā veidā interpretēti vīna pasaules pamati, vīna reģioni un stili, šķetinot aizspriedumus un attīstot laikmetīgu vīna izpratni un valodu Latvijā. 

    Vīna grāmata Vīns un Nords iet kopsolī ar laika garu, atklāj vīna maģijas šķautnes un autora piedzīvojumus tuvās un tālās vīna zemēs. Grāmatā apkopotie stāsti izvērsti no autora, zinātkāra baudītāja, subjektīva skatu punkta un personiskās pieredzes, kas atsvaidzina vīna nozarei raksturīgo enciklopēdiski sauso un intelektuāli augstprātīgo skatījumu.

    “Grāmatā vīnu nosaukumi pirmoreiz pielāgoti latviešu mēlei, lai lasītājs, uz bodi vai restorānu dotos pēc pudelītes poijaka vai monrašē nevis “pauilaka” vai “montračeta”. Franču valodas melodiskums vīnam piešķir īpašu garšu, tādēļ gan nozīmīgākie franču ciemi, kas, iespējams, pirmo reizi apkopoti vienuviet, gan vīna zīmoli sadarbībā ar Latviešu valodas aģentūru latviskoti, cenšoties nezaudēt franču šarmu. Aristokrātiskais šampanietis Dom Pérignon ir un paliek Dom Pérignon, bet grāmatā to nekautrējamies dēvēt par domperiņonu. Vīni grāmatā apzināti figurē ar mazo burtu, jo, klenderējot pa Bordo, mēs nekad neatsakāmies no pudelītes bordo. Lai lasītāju nemulsina fakts, ka vīnam grāmatā mēdz mainīties dzimtes — vērīgākie vīnmīļi pamanīs, ka tās grāmatā mainās atkarībā no konteksta, gadiem un pieredzes”, komentē grāmatas autors Aigars Nords.

    Rimi Rīgas maratona organizators, uzņēmējs Aigars Nords vīna gudrības smēlies ceļojumos, konferencēs un meistarklasēs visā pasaulē, bet augstāko diplomu vīnzinībās (DipWSET) ieguvis Londonā. Aigars lepojas par sadarbību ar žurnālu Klubs, kurā kopš 2010. gada publicētās ikmēneša vīna slejas kalpojušas par iedvesmu grāmatai.

    Atbalsts vīna kultūrai

    Vīna kultūra, kas dzīvo ciešā sakabē ar gardēdību, pēdējās desmitgades laikā piedzīvojusi sprādzienveidīgu uzplaukumu, pateicoties Latvijas vīnziņu panākumiem Eiropas un pasaules someljēru čempionātos, festivāla Riga Wine & Champagne iedibinātajām tradīcijām un trāpīgām vīna tirgoņu aktivitātēm.

    Pilnvērtīgai vīna kultūras attīstībai “kā ēst” vajadzīgs vīna saturs latviešu mēlē – oriģināllasāmviela, kas vīna baudīšanai piešķirtu lokālu kontekstu, kā uz paplātes pasniegtu vīna zinību pamatlietas, iedrošinot un veidojot vīna pasauli pieejamāku.

    Grāmata izceļas arī ar pielikumu, kurā apkopoti Aigara Norda vīnu ieteikumi, kas pielāgoti grāmatas nodaļām un ietver no sadarbības partneru, vadošo vīnu importētāju, portfeļiem izraudzītus vīnus. No Bordo līdz Šampaņai, no Toskānas līdz Napai, no Vecās līdz Jaunajai pasaulei, no bārbijām līdz intelektuālēm, no Rosé līdz stiprinātajiem vīniem.

    Vairāk nekā 300 lapaspušu biezo grāmatu paspilgtina mākslinieces Maijas Kurševas ilustrācijas, Madaras Krieviņas dizains un ilustrācijas, kā arī fotogrāfa Renāra Kora, autora Aigara Norda un citi foto. Grāmatu izdod Nords Event Communications, redaktore Lilita Vaingārdnere.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē