• Aigara Norda sleja: «Aci pret aci» princips vīna baudīšanā

    Vīns
    Aigars Nords
    6. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Mēdz teikt, ka problēmas rodas no salīdzināšanas. Tomēr, kad uzņemu viesus (neatceros gan, kad tas pēdējo reizi notika), mazu salīdzināšanos sarūpēju gandrīz vienmēr. Atkorķēju divus dažādus vīnus. Un aci pret aci salēju blakus glāzēs.

    Divas glāzes ir detonators ledus kausēšanai, jo piedāvā gandrīz bezgalīgu kontekstu pļāpāšanai. Pat tiem, kas pilnīgi introverti un ar vīnu uz jūs, pat alus dzērējiem, pēkšņi ir, par ko parunāt. Paskat, kāds šis bāls. Bet tam otram tādi dūmi degunā! Tiešām abi no vienas vīnogas? Pirmais šķiet būdīgāks. Bet tas, labajā glāzē, kaut ko atgādina. Pirmo bez ēdiena iekšā iedabūt grūti, bet otro varētu sūkt un sūkt. Papildināsi, lūdzu?

    Ideju par salīdzināšanos nozagu. Kur gan citur – pie Maikla un Monikas Šusteriem Londonā. Par Šusteru izslavēto māku uzņemt viesus esmu jau rakstījis. Monikai ir Le Cordon Bleu grāds un gadiem slīpēts ēst gatavošanas talants, kas kombinācijā ar Maikla neizsmeļamo vīna pagrabu vizītes pie Šusteriem vienmēr padara neaizmirstamas.

    Ierodoties – aperitīvs. Precīzāk, divi. Viena šampaniešu nama divi ražas gadi, piemēram. Vai šampanietis un kava. Ja burbuļus nevēlaties, pa rokai vienmēr ir veca Mozele. Viss taču nav jāizdzer… galvenais papļāpāt. Kas labāks, jaunība vai briedums, šampanietis vai kava? Un kā Mozele jūtas Šampaņas grandu kompānijā? Omulīgi? Kurš gan to būtu domājis.

    Kad vīna small-talk piebeigts, var pārmesties uz interesantākām tēmām. Breksits, Bēthovena ceturtais vai vecais labais XJS, piemēram, ar kuru Maikls ik pavasari aizripina līdz Bordo, lai nobaudītu jauno ražu. Tad laiks pirmajam ēdienam un baltvīnu pārim, otrajam un sarkanajiem, bet izskaņā aci pret aci britu un franču sieri, ports, madeira un tokajieši. Un tā vienmēr.

    Salīdzināšanu aci pret aci Šusters gan mērķtiecīgi atstrādājis iesācēju, gan Master of Wine apmācību programmās, gan arī iesaka pielietot pašmācībā.

    «Vīna priekšā nav jāmulst,» viņš smīn, precizējot, ka, dzerot no divām glāzēm, pat pilnīgiem atturībniekiem jeb teetotalers, kā viņus ironiski dēvē briti, būtu, ko teikt.

    Var salīdzināt buķeti, nokrāsu, uzvedību glāzē, skābumu, saldumu, augļus, tanīnus, pēcgaršu. Jo vairāk salīdzinām, jo vairāk konteksta, jo vieglāk izteikties, jo plašāks vārdu krājums un vieglāk likt aiz auss, ar ko tieši izceļas viens vai otrs vīns.

    Ieteikumu aci pret aci principu izmantot pašmācībā ieteiktu uztvert burtiski. Tātad divas pudelītes salīdzināšanai neatkarīgi no tā, vai dzerat viens vai divatā, it īpaši pandēmijas laikā, kad darīt tāpat nav ko. Viss nav jāizdzer, korķi atpakaļ pudelē, pudeles ledusskapī, no rīta varēs turpināt. Ha, ha.

    Vīnu salīdzināšanai aci pret aci ir, protams, savi trūkumi. Salīdzināšanās duelī, it īpaši, ja tāds notiek mājās un žūrijas pieredze ierobežota, visbiežāk uzvar skaļākie un uzbāzīgie vīni. Bet neba nu šādam sīkumam jūs vajadzētu atturēt.

    Vīnogas

    Aci pret aci lieciet, piemēram, vīnogas. Sauvignon Blanc pret Chardonnay kautiņš būs īss – te sastopas cat’s pee on gooseberry bush pret Beurre noisette jeb aromatizēts ērkšķogu krūms pret sviestiņu un riekstiem. Iekārtojieties ērtāk, kad uz skatuves kāpj Cabernet Sauvignon pret Nebbiolo jeb Džons Veins pret Mastrojāni (Andželo Gajas vārdiem runājot).

    Viens vīns, dažādi gadi

    Pretstatīt var arī viena vīna dažādus ražas gadus, pavērojot, piemēram, jauneklīgas 2010. gada rjohas cīkstēšanos ar dūmiem piesūkušos opi, teiksim, no 1995. gada. Var pārbaudīt kritiķu pieņēmumus, testējot, piemēram, Bordo gadsimta ražas gadu (2010. vai 2000.) tanīnus un jaudu pret viduvējībām (2013. vai 1999.). Pretstatīt var Veco pasauli pret Jauno, izbaudot, kā villojas māsīcas mourvedres no Francijas un Austrālijas.

    Raduraksti

    Salīdzināt var radurakstus, piemēram, aci pret aci saliekot viena ražotāja vīnus no zemākiem un augstākiem plauktiem. Neatteiktos no vienkāršākā non vintage Drappier šampanieša un 2009. gada Drappier no Grande Sendrée dueļa, piemēram. Neatteiktos arī no, kā gudrās grāmatās raksta, kvalitātes hierarhijas līmeņu salīdzināšanas. Tulkojumā tas nozīmē, ka vienu glāzi piepildām ar parastu Nebbiolo no Langes, bet otru – arī ar Nebbiolo, tikai no konkrēta cēla dārza un par trīs reizes iespaidīgāku cenu. Pat nepamanīsiet, ka pandēmija būs cauri.

    Nebbiolo pret nebbiolo. Zemnieks pret aristokrātu.

    2013 Roagna Langhe Rosso

    2013 Roagna Barbaresco Pajé

    Sandžovēze pret sandžovēzi. Zelts pret sudrabu.

    2015 Marchese Antinori Villa Antinori Chianti Classico DOCG Riserva

    2015 Cantina Dei Bossona Vino Nobile di Montepulciano Riserva DOCG

    Rīslings pret rīslingu. Saldskābums pret pilnmiesību.

    2018 Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese

    2018 Domäne Wachau Riesling Singerriedel Smaragd

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē