• 7 mīti par Turciju – būs pārsteigti pat tie, kuri domā, ka zina visu par šo valsti

    Atpūta
    Santa.lv
    Santa.lv
    12. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Turcija ir viena no visvairāk apmeklētajām valstīm pasaulē un arī viens no latviešu iecienītākajiem atpūtas galamērķiem. Varens klāsts vēsturisku vietu, bagāta valsts kultūra, gleznainas ainavas un viesmīlīgi piejūras kūrorti garantē kvalitatīvu atpūtu. Taču, kā norāda Baltijas valstu lielākā tūroperatora Novatours pārstāve Diāna Alisoglu, kura Antālijā dzīvo jau desmit gadus, ceļotājiem joprojām ir daudz maldīgu priekšstatu un viņi vadās pēc stereotipiem. Kādi mīti apvij šo populāro galamērķi un ko sagaidīt, pirmo reizi ceļojot uz Turciju.

    1. mīts: Stambula ir valsts galvaspilsēta

    Lai gan Stambula ir Turcijas pazīstamākā pilsēta, tā nav valsts galvaspilsēta. Stambula bija Turcijas galvaspilsēta līdz 1923. gadam, kad to vēl sauca par Konstantinopoli. Pēc Turcijas neatkarības iegūšanas galvaspilsēta tika pārcelta uz Ankaru. Diāna pastāsta, ka «arī tagad daudzi ceļotāji joprojām uzskata Stambulu par valsts galvaspilsētu, jo tā ir Turcijas lielākā pilsēta. Šī nepareizā priekšstata dēļ katru gadu Stambulu apmeklē vairāk ceļotāju nekā Ankaru.»

    2. mīts: viss, ko redzēsiet atvaļinājumā, ir baseins

    Lai gan daudziem Turcija asociējas ar «viss iekļauts» atvaļinājumu, pēc D. Alisoglu teiktā, šeit tiek attīstīts vēsturiskais, kultūras un aktīvās atpūtas tūrisms. Ierodoties, ceļotāji var izvēlēties, kādu atpūtas veidu viņi vēlas vai apvienot vairākus.

    «Gadās, ka cilvēki ierodas atvaļinājumā noguruši no darba un pirmajās dienās vēlas tikai pasīvu atpūtu, guļot pie baseina, garšīgi paēdot un lasot grāmatas. Tomēr pēc dažu dienu atpūtas viņi steidzas rezervēt ekskursijas vai dodas pārgājienā. Šajā valstī noteikti ir ko redzēt un piedzīvot. Piemēram, niršana Vidusjūrā, piedzīvojumu safari, neapdzīvotās Sulu salas apskate, pārgājiens pa senās Likijas štata ceļiem vai populārās  ekskursijas ar džipu uz vienu no skaistākajām dabas vietām – Kurta kanjonu,» stāsta D. Alisoglu.

    3. mīts: Turcija ir paredzēta tikai ģimenēm ar bērniem

    Turcija patiešām ir lieliski piemērota atpūtai visai ģimenei, kur ikviens, pat vismazākais, nav aizmirsts: «Viesnīcās ir daudz animatoru, kas rūpējas par izglītojošām aktivitātēm un bērnu drošību ūdens izklaides vietās, kamēr vecāki bauda kvalitatīvu atpūtu. Taču Turcijā ir arī daudzas viesnīcas, kas paredzētas tikai pieaugušajiem, bez bērniem, kurās tiek uzņemti atpūtnieki no 16 vai 18 gadu vecuma. Arī viesnīcu veidi var būt ļoti dažādi – piemēroti gan klusai, romantiskai atpūtai, gan trokšņainām ballītēm līdz rītausmai.»

    4. mīts: valsts ir viens liels tuksnesis

    Vēl viens populārs mīts, pēc ekspertes domām, ir tas, ka Turcija ir tuksnešu valsts, kur plešas lielas smilšu platības un klīst kamieļi. «Patiesībā, Turcijas zeme ir neticami lekna, pilna ar zaļojošiem laukiem,» pastāsta Diāna.

    5. mīts: Turcijā jūs neatradīsiet cūkgaļu

    Lai arī ēdiens Turcijā ir ļoti garšīgs, daudzveidīgs, tomēr tas nav gluži piemērots eiropiešu gaumei, kā arī liela daļa turku ir musulmaņi, tāpēc viesnīcās, visticamāk, neatradīsiet cūkgaļu. Tomēr valstī ir specializēti veikali, kur var iegādāties cūkgaļu.

    6. mīts: Turcijā vienmēr ir ļoti karsts

    Turcija ir sadalīta septiņos reģionos ar ļoti atšķirīgu klimatu. Pilsētās, kas atrodas augstu kalnos, piemēram, Karsā, ziemā var būt pat 40 grādu aukstums, un vasaras mēnešos temperatūra parasti nepaaugstinās virs 20 grādiem. «Tikmēr Antālijas provincē termometra stabiņš vasarā var sasniegt 35–40 grādus, savukārt ziemas ir patīkami siltas, tāpēc ar katru gadu arvien vairāk atpūtnieku no dažādām pasaules malām ierodas šeit gaidīt pavasari,» stāsta eksperte.

    7. mīts: Turcija ir nosaukta putna vārdā

    «Viena no stāsta versijām vēsta, ka, sperot kāju Ziemeļamerikā, eiropieši sastapa savvaļas tītarus, putnus, kurus viņi sajauca ar pērļu vistām no Austrumāfrikas. Tāpēc eiropieši pērļu vistiņu sauca par turku gaili vai turku vistu,» pastāsta «Novatours» pārstāve.

    Nereti ceļotāji Turcijas nosaukumu maldīgi atvasina no angļu vārda «turkey», taču tā nav taisnība. Valsts nosaukums nozīmē «turku zeme» – tā to nodēvēja cilvēki, kas dzīvoja Antālijas reģionā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē