• (18+) FOTO: Kā vīrietim pārbaudīt savas sievietes krūtis?

    Krūšu veselība
    Ralfs Dravnieks
    Ralfs Dravnieks
    16. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Žurnāls Klubs, konsultējoties ar Egilu Purmali, vienu no Latvijas labākajiem krūšu ķirurgiem, ir sagatavojis īsu, bet kodolīgu pamācību, kā rūpēties par savas sievietes krūšu veselību. Lasiet, vērojiet, taustiet un mīliet.

    Viens no pirmsārsta izmeklēšanas variantiem ir pašizmeklēšanās – kā to veikt, sievietes zina, jo informācija ir plaši pieejama. Savukārt otrs iespējamais izmeklēšanas variants ir viņas vīrieša rokās. Par šādiem gadījumiem, kad vīrieši iesaistās, savā praksē esmu dzirdējis, bet nebūtu slikti, ja tas notiktu biežāk. Vissarežģītākā ir psihoemocionālā plakne jeb – kā to pasniegt. Izmeklēšanu, kas balstīta uz mīļotā vīrieša prasmēm, nevajadzētu veikt mīlas rotaļu laikā. Tas var sabojāt procesu un radīt nevajadzīgas neskaidrības. Tāpēc mudinu šo izmeklēšanas soli spert, pārim iepriekš vienojoties.

    Palpāciju vislabāk veikt pēc mēnešreizēm, jo tad krūtis atgriezušās savā ierastajā formā.

    Katram vīrietim vajadzētu pazīt savas sievietes krūtis jau pēc skata vien. Aplūkošana ļauj izdarīt pirmos secinājumus, jo nereti izmaiņas ir manāmas ar aci. Forma, ādas ievilkums, kontūras izmaiņas – tas viss var liecināt par iemesliem, lai pierakstītos vizītē pie ārsta. Lai šī pārbaude būtu sekmīga, sievietei rokas vispirms jātur gar sāniem, bet pēc tam jāaizliek aiz galvas. Šis ir arī viens no pašizmeklēšanās paņēmieniem.

    Palpācija jeb iztaustīšana. Lai kaut ko sataustītu, krūts ir jāpalpē pret stingrāku virsmu – šajā gadījuma pret krūškurvi. Vislabāk to darīt, sievietei guļot, aizliekot rokas aiz galvas. Palpēšanu veic ar vienu vai abām rokām, izdarot apļveida kustības, iztaustot visu krūti. Šā procesa laikā ir svarīgi neradīt nepatīkamas sajūtas vai sāpes. Tām nav jābūt. Lai gan krūts nav viendabīga, visbiežāk vīrieši savas sievietes krūtis pazīst arī pēc taustes. Tāpēc jebkurš iepriekš nesajusts sacietējums vai veidojums, kurš iepriekš nav manīts, var būt par pamatu aizdomām un pierakstam pie ārsta.

    Limfmezglu pārbaude padusēs. Palielināti limfmezgli ir biežs pavadonis krūts audzēja gadījumā.  

    Krūšu galu iztaustīšana. Ja, satverot krūšu galus un tos pamasējot, konstatē izdalījumus, vajadzētu aiziet pie ārsta un izdalījumus citoloģiski pārbaudīt.

    Raksts publicēts žurnālā Klubs 2020. gada 7. numurā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē