• 10 pārtikas produkti, kas palīdz mazināt stresu

    Veselība
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    21. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    «Klubs» iesaka 10 iedarbīgākos pārtikas produktus, kas palīdz mazināt stresa hormonu aktivitātes.

     

    1. Auzu pārslas. Arī griķi un brūnie rīsi dod ilgstošu enerģijas pieplūdumu un stimulē labsajūtas hormona serotonīna sintēzi. Satur B1 vitamīnu, kas gādā par stipriem nerviem un aizsargā tos pret stresu. 
    2. Rieksti, sēklas un to eļļas satur antistresa svarīgāko minerālvielu magniju, antioksidantu E vitamīnu un daudz B grupas vitamīnu.
    3. Avokado. Īsta B grupas vitamīnu bumba, visvairāk B1.
    4. Treknās zivis. Lasis un tuncis satur vērtīgās Omega 3 taukskābes, kas palīdz cīnīties pret stresu, nomierina, B2, kas bremzē stresa hormona adrenalīna aktivitātes.
    5. Pākšaugi. Pupas, lēcas u.c. satur daudz magnija, kas mazina nervozitāti, un nervu vitamīnu B1 – īpaši daudz ir lēcās, kas stimulē nervu šūnu atjaunošanos.   
    6. Augļi un dārzeņi. Kāposti, dzērvenes, smiltsērkšķi, selerija, ķiploki u.c. satur stresa bendi C vitamīnu, kas stiprina imūnsistēmu un aktivizē labsajūtas hormonu sintēzi.
    7. Banāni. Satur triptofānu, kas organismā pārvēršas par serotonīnu, B6 un kāliju, kas pozitīvi ietekmē smadzeņu darbību un mazina stresu.  
    8. Tumšā šokolāde. Kakao satur triptofānu, kas rada serotonīnu; un dabiskus antioksidantus, kas mazina stresa hormonu sintēzi.
    9. Skābpiena produkti kefīrs, paniņas, jogurts satur kalciju, B grupas vitamīnus un pienskābās baktērijas, kas mazina gremošanas un miega traucējumus, kā arī negatīvās emocijas, kas rodas ilgstoša stresa ietekmē.
    10. Putnu gaļa. Satur B6 vitamīnu, selēnu un magniju, kas stiprina nervu sistēmas darbību, dod enerģiju un stiprina imūnsistēmu. 

    Recepte (4 personām)

    Iesaka un gatavo pavārs Valdis Matvejs.

    Krāsnī cepts lasis ar sarkano lēcu biezeni un jogurta- avokado mērci

    • Laša fileja ap 1 kg
    • Sarkanās lēcas 0,5 kg
    • Avokado 1 gab.
    • Laims 1 gab.
    • Jogurts bez piedevām 0,2 kg
    • Sāls, pipari, olīveļļa
    • Dzērvenes, diedzētas sēklas dekorēšanai.

    Pagatavošana:

    • Lēcas ber katlā, pievieno 1 l ūdens, liec vārīties uz apmēram 20 minūtēm, ik pa laikam apmaisot.
    • Laša fileju sagriez 4 gabalos, sasāli, sapiparo, apslaki ar olīveļļu un liec sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādos uz 15 minūtēm.
    • Avokado, jogurtu liec blenderī, pievieno laima sulu, sāli un piparus pēc garšas un sablenderē.
    • Kad lēcu biezenis gatavs, pievieno sāli, mazliet olīveļļas un visu kārtīgi samaisi. Biezeni kārto uz šķīvja, uz tā liec lasi, apkārt aplej mērci, dekorē ar dzērvenēm un diedzētām sēklām. Gatavs!

    Uztura speciāliste Lizete Māldere:

    Antistresa pārtika patiešām ir labs un vienkāršs risinājums, kas palīdz cīnīties pret stresu un tā izraisītajām sekām. Mūsu organismu var salīdzināt ar labu automašīnu, kuras uzturēšanai nepieciešama laba degviela un regulāra tehniskā apkope. Lai organisms spētu pilnvērtīgi strādāt arī pamatīgas spriedzes apstākļos, nodrošini to ar produktiem, kas satur daudz dabisku vitamīnu un antioksidantu. Tos satur dārzeņi, augļi un pilngraudu produkti, kas saspringtajā dienas ritmā sniedz labāku pašsajūtu un uzmundrina. Ir pierādīts, ka uzturs, kas satur daudz tauku, miltu un cukura, nomāc mūsu garīgās un fiziskās darba spējas, tāpēc pievērs uzmanību tam, ko tu ēd. 

    Raksts no žurnāla «Klubs» arhīva.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē