• 10 minūtes kosmosā: New Shepard ar miljardieri Džefu Bezosu uz borta veicis veiksmīgu lidojumu

    Kosmoss
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    20. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Amerikāņu biznesa magnāts Džefs Bezoss kopā ar trim citiem pasažieriem lidaparātā New Shepard veicis lidojumu kosmosā, kas ilga gandrīz 11 minūtes, vēsta ārzemju mediji.

    Lidaparāts New Shepard, kurā atradās četri astronauti, pacēlās 107 kilometru augstumā, un lidojums ilga gandrīz 10 ar pusi minūtes. Bezsvara stāvoklī lidotāji atradās četras minūtes.

    Pēc lidojuma kapsula ar astorautiem veiksmīgi piezemējās Vanhornā, Teksasas štatā, un visi lidotāji ir sveiki un veseli.

    Līdz ar bijušo Amazon īpašnieku kosmosa ceļojumā devās itin raiba kompānija – 18 gadus vecs puisis, 82 gadus veca kundze, kuri uzreiz kļuva par visu laiku jaunako un vecāko personu, kas pabijuši kosmosā, kā arī viņa brālis, Marks Bezoss. 

    18 gadus vcais Olivers Dīmens iespēju lidot kosmosā ieguva pēc tam, kad no šīs iespējas atteicās nezināmais izsoles uzvarētājs, kurš šo lidojumu nosolīja par 28 miljoniem dolāru. Viņa atteikuma iemesls esot nesakritība grafikos – šajā dienā viņš nekādi neesot varējis lidot. Līdz ar to laimīgo biļeti piedāvāja nākamajam izsoles dalībniekam, Dīmena tēvam, Somerset Capitals Partners izpilddirektoram, kurš šo iespēju izmantojis. Kādu summu Džoess Dīmens samaksājis, netiek atklāts. Savukārt izsoles uzvarētājs lidos kādā no nākamajām reizēm.

    82 gadus vecās Vallijas Fankas stāsts ir pilnīgi citāds – pirms 60 gadiem viņa kā jauna pilote piedalījās astronautu atlasē NASA, taču netika uzņemta, jo viņa bija, pirmkārt, sieviete, otrkārt, Fankai nebija militārās pieredzes. Jāpiebilst, ka pirmā amerikāniete kosmosā bija Sallija Raida 1983. gadā. Līdz ar to Blue Origin ir Vallijas Fankas iespēja redzēt kosmosu, ko Džefs Bezoss viņai piedāvāja.

    Blue Origin projektu Bezoss iesāka 2000. gadā, vēloties piepildīt savu bērnības sapni par lidojumiem kosmosā. 

    «Cilvēki apgalvo, ka pēc atgriešanās no kosmosa ir mainījušies, astronauti vienmēr par to runā. Nevaru vien sagaidīt, ko kosmoss izdarīs ar mani,» pirms lidojums Bezoss teica intervijā NBC Today.

    Konkurentu ar veiksmīgu mēģinājumu apsveicis arī Virgin īpašnieks un kosmiskā tūrisma viens no pionieriem Ričards Brensons.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē