• Ziemas rūpes tavai ādai

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    1. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ziemā ķermeņa āda pagurst un zaudē mirdzumu, tāpēc tai nepieciešamas gan īpašas rūpes un maigums, gan arī labs ķermeņa krēms. Konsultē dermatoloģe Anna Bērziņa, Lāzerplastikas klīnika.

    Aukstuma slodze 

    Ziemā mūsu ķermeņa ādai ir jāpielāgojas slodzei, ko rada temperatūras svārstības (vējains, auksts laiks ārpus telpām, centrālā apkure un sauss gaiss telpās), tāpēc ādas dabiskais mitruma līmenis samazinās. Ūdens trūkums strauji palēnina vielmaiņas procesus, arī tauku dziedzeru darbību – sausa āda lēnāk atjaunojas, zūd tās elastība un tā izskatās savītusi.

    Var būt arī nepatīkamas izpausmes – sausuma, savilktas ādas sajūta, īpaši pēc mazgāšanās, raupjas ādas izskats, krunciņas un ādas atslābums. Tieši tāpēc ādai nepieciešama lielāka aizsardzība, ko sniedz krēmi ar augstāku tauku saturu, lai uz ādas izveidotu papildu aizsargslāni un mitrinātu ādu.

    Būtiski priekš­noteikumi 

    • Maini mazgāšanās rituālu! 

    Aukstajā sezonā noteikti vajadzētu izvairīties no ilgstošas mērcēšanās karstā ūdenī, abrazīvu skrubju un sārmainu ziepju lietošanas. Tie izšķīdina un mehāniski noberž hidrolipīdu (tauku) aizsargslānīti ādas virskārtā, bet tam ir jāgādā par mitruma noturību ādā. Šis ir viens no iemesliem, kāpēc āda kļūst aizvien jutīgāka, kaprīzāka un salst aizvien vairāk.

    Mazgājoties labāk lietot tikai īpaši maigus un mitrinošus līdzekļus –  ar lipīdiem bagātinātas eļļas ziepes, dušas eļļu (krēmu) vai aptieku līdzekļus, kas nesatur ziepes.

    Tie gan īpaši neputo, taču ādas attīrīšanai tas nav vajadzīgs. Toties pēc mazgāšanās nebūs sausas, velkošas sajūtas. 

    • Eksfoliē ādu! 

    Reizi 7–10 dienās ķermeņa ādas attīrīšanai no atmirušajām šūnām un asinsrites uzlabošanai lieto maigu skrubi uz mitras ādas. Laba alternatīva ir brosāža jeb ādas sausā birstēšana, kas intensificē asinsriti ādā, mazinot sabiezējušo raga slāni. Šī procedūra ir ļoti svarīga, lai barojošais krēms spētu iekļūt dziļāk ādā, veiksmīgāk atjaunotu hidrolipīdu barjeru un mazinātu mitruma iztvaikošanu no ādas. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē