• Ziedūdens ādas svaigumam

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    14. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vasaras karstajās dienās ziedūdens ir ideāls glābiņš, kad ādai un matiem steigšus vajadzīgs papildu mitrums un svaigums. Konsultē Katrīna Upeniece, kosmētiķe Dermatoloģijas klīnikā.

    Kas īsti ir ziedūdens?

    Ziedūdens ir dabisks aromātisks ūdens, ko iegūst ēterisko eļļu ražošanas procesā. Tā sastāvā ir gan auga ēteriskās eļļas, gan citas bioloģiski aktīvas vielas – augļskābes, vitamīni, minerālvielas un citas –, taču to koncentrācija ziedūdeņos ir ļoti neliela.

    Pēc savas būtības ziedūdens ir viegli aromātisks ūdens, kas atsvaidzina un tonizē ādu, ideāli piemērots lietošanai vasarā, drošs un saudzējošs ādai. Ziedūdeņi uz ādas rada vieglu pretiekaisuma un antiseptisku iedarbību (organiskās skābes ierobežo baktēriju un citu mikroorganismu vairošanos), tāpēc tos plaši izmanto gan skaistumkopšanā, gan dabiskās kosmētikas ražošanā.

    Ziedūdeni glabā tumšā, vēsā vietā, labāk ledusskapī. Pudelē ar smidzinātāju ziedūdens ilgāk saglabā savas labās īpašības.

    Izlasi etiķeti!

    Vispirms izpēti, vai ziedūdens ir dabisks. Izlasi sastāvdaļu sarakstu, jo pārdošanā mēdz būt arī dažādi destilēta ūdens, ēterisko eļļu, aromātvielu, emulgatoru un konservantu maisījumi, tiem var būt pievienots arī spirts, mākslīgās smaržvielas vai krāsvielas. Jutīgai, alerģiskai sejas ādai šie komponenti var izraisīt kairinājumu.

    Ņem vērā, ka dabiskam ziedūdenim piemīt visas destilētajam augam raksturīgās īpašības un iedarbība. Ja tev ir alerģija pret kādu konkrētu augu, piemēram, pret kumelītēm, tad arī kumelītes ziedūdens var izraisīt alerģiskas izpausmes.

    Ievēro aromterapijas principus – katra auga ēteriskā eļļa ir paredzēta kādam noteiktam mērķim, tāpat arī ziedūdens. Meklē uz etiķetes atslēgas vārdus, kādai ādai tas paredzēts: sausai, taukainai, iekaisīgai, alerģiskai utt. 

    Kā lietot?

    • Ziedūdeni visbiežāk izmanto tāpat kā toniku – tūlīt pēc ādas attīrīšanas.
    • Karstā laikā – lai tonizētu ādu un atsvaidzinātos. Ziedūdeni vari izsmidzināt uz sejas (arī virs grima!), uz kakla un dekoltē zonas ādas, matos, uz visa ķermeņa. To vari darīt, cik bieži vien vēlies.
    • Kairinājuma un jutīguma mazināšanai, ādas nomierināšanai, piemēram, uz pārsauļotas ādas vai pēc liekā apmatojuma likvidēšanas. Jutīgai, alerģiskai, kairinātai ādai labi piemērots ir lavandas, kumelītes, piparmētras, ģerānijas, pelašķa ziedūdens.
    • Ūdens vietā, gatavojot maskas. Pievieno ziedūdeni māla pulverim, samaltām auzām vai citām izejvielām, ko izmanto masku gatavošanai, – ziedūdens mitrinās ādu efektīvāk nekā ūdens.
    • Kompresēm un maskām – samitrini salveti un uzklāj uz sejas, arī acu zonā. Pret pietūkumu un savilktas ādas sajūtu labi der kumelītes, rudzupuķes, rozes, jasmīnu ziedūdens.
    • Matu un galvas ādas kopšanai. Izsmidzini ziedūdeni uz matiem un galvas ādas – gan pēc mazgāšanas, gan dienas gaitā, lai mazinātu sausuma sajūtu, ādas kairinājumu un niezi. Matiem piemērots ir nātres, rozes, pelašķa, piparmētras vai bērza ziedūdens.
    • Stresa un spriedzes mazināšanai. Augu aromāti pozitīvi iedarbojas psihoemocionālā līmenī, uzlabojot noskaņojumu. Sev tīkama aromāta ziedūdeni vari lietot ne tikai uz ādas, bet arī gaisa atsvaidzināšanai un mitrināšanai.

    Mājās gatavots ziedūdens

    Saplūc saulē sasilušus ziedus vai ziedlapiņas, aplej ar puslitru tīra ūdens, apsedz ar salveti un ļauj kādu stundu vai divas ievilkties. Ar šādu pašas gatavotu ziedūdeni karstā laikā vari aprasināt seju, matus, rokas, samitrināt dvielīti un uzklāt sejai kā vēsu kompresi.

    Pašas gatavots ziedūdens jāizlieto tās pašas dienas laikā, to nevar uzglabāt, vienīgi sasaldēt ledus kubiņos un lietot ādas tonizēšanai!

    Pašas gatavotu ziedūdeni vari izmantot arī dzeršanai, pievienojot tam ledu, vasaras ogas vai citrona šķēlīti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē