• Zane Daudziņa iesaka, ko darīt, kad balss lāgā neklausa

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    31. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Aktrise un runas pedagoģe Zane Daudziņa
    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Aktrise un runas pedagoģe Zane Daudziņa
    Aktrise un runas pedagoģe Zane Daudziņa: «Mana pieredze rāda, ka balss saišu vainām vienmēr ir psiholoģisks fons. Reizēs, kad esam sevi satraumējuši garīgi – bijusi pārslodze, stress, satraukumi, esam par kaut ko raudājuši –, tādos brīžos esam ļoti viegli ievainojami, un atliek vien nosalt vai skaļāk parunāt, lai balss būtu ciet. Vēlāk kāds vēl uzšķauda virsū, un infekcijas šādā auglīgā vidē sarosās uz nebēdu. Kad man pašai gadās palikt bez balss, bet noteikti jātiek uz svītras un jārunā, ņemu talkā vecmodīgās, iedarbīgās tautas metodes.»

    • Teātrī grimētāja man iemācīja recepti: 1 ēdamkaroti sāls un 1 ēdamkaroti sodas sajaukt ar siltu ūdeni un ar šādu maisījumu skalot kaklu. Tas gļotādai ir īsts ugunsgrēks, bet rezultātā baltie asinsķermenīši steidzas to vietu glābt, un pa nakti vaina jau apārstējas. No rīta pamosties jau kā uz slimības beigām, nevis sākumā.
    • Oļģerts Kroders mums studentu gados iemācīja dzert tā saucamo ķiplociņu. Ja jūti, ka kakls iet ciet, sarīvē vienu ķiploka daiviņu, aplej ar remdenu ūdeni vai kefīru un izdzer. Notiek tieši tas pats – ķiploks izsvilina kaklu, un kakls pats sevi sadziedē. Tikai to nedrīkst darīt tukšā dūšā!
    • Ja jūtams, ka balss saites ir uzpampušas, palīdz sūkājamās tabletes, kuru sastāvā ir mentols, eikalipts vai piparmētru eļļa, piemēram, Decatylen. Bet tās nedrīkst lietot, ja balss saites ir veselas – veselīgi mitras balss saites tiks padarītas sausas, stīvas un runāt būs tieši grūtāk. Sausumu kaklā palīdz mazināt Islandes ķērpja sūkājamās tabletes.

    Lai runātu un dziedātu labi, vajadzīgas miklas un siltas balss saites. Tāpēc jādzer daudz šķidruma.

    • Mitrināt balss saites palīdz skalošana ar kaut ko eļļainu. Piemēram, paņem mutē malciņu saldā krējumā un izskalini to pa rīkli. Taukainums it kā ieeļļo balss saites. To pašu var darīt ar jebkuru eļļu, teiksim, olīveļļu.
    • Skābi produkti provocē siekalu izdalīšanos, un arī tas patiks balss saitēm. Ja ir sausuma sajūta kaklā, šķiet, ka nav siekalu, der pakošļāt vai paostīt gabaliņu citrona. Citreiz pietiek tikai iedomāties par sulīgu, skābu citroniņu. Siekalas balsij ir dakteris numur viens!
    • Ja pirms atbildīgas runāšanas vai cita veida uzstāšanās aizkritusi balss, visiem spēkiem jācenšas atbrīvot ķermeni – dauzīties, pavingrot. Aktieri pirms izrādēm reizēm uzvedas pilnīgi neadekvāti – baksta cits citu, smīdina, kutina. Tas izkustina no iekšējā saspringuma un, kā man patīk teikt, strjoma. Tad balss skan!
    • Balss saitēm patīk lēna un dziļa elpošana, kas neļauj smadzenēs iestāties skābekļa badam. Stresā esam raduši elpot sekli un nevienmērīgi, domas sāk panikā šaudīties, un tas ietekmē arī balsi. Pirms uzstāšanās iesaku katram iegūt stabilu, vitālu mieru.

    Citreiz palīdz lakricas saknes tabletes Likorice. Aktīvās vielas mīkstina balss saišu muskuļus, padara tās tvirtas. Lietoju pa 2 kapsulām dienā.

    • Kaklu var apsiet ar zilu šalli, vēl labāk, ja tajā ieliek siltu vārītu kartupeli. Tam piemīt termofora iedarbība.
    • Nedzer groku. Alkohols cilvēkam, kas pie tā nav radis, var nodarīt pretējo – sakairināt, sausināt balseni, un atbildīgajā dienā spēsi tikai čukstēt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē