• Zaļā un sarkanā luksofora gaisma tavai ādai vasarā!

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    9. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Kā kopt ādu vasarā, ko darīt, ko nedarīt, kādas biežākās kļūdas pieļaujam – jautājām speciālistiem. Konsultē ārste kosmētiķe Irēna Kermen, Starptautiskās kosmetoloģijas koledžas docētāja.


    Aizsargāt!
    Šis ir pirmais un vissvarīgākais princips vasarā, ja runa ir par skaistumkopšanu. Tāpēc tūdaļ pārbaudi, cik daudz SPF filtru ir tavā ikdienas sejas krēmā. Ja to nav, ejot ārā gaišajā dienas laikā, papildus vienmēr jālieto kāds aizsarglīdzeklis sejai ar augstu SPF. Šajā jomā nedrīkst grēkot, jo tieši saules UV starojums izraisa dažādas kosmētiskas problēmas – nevienmērīgu pigmentāciju, raibus plankumus, sausas grumbiņas, kopumā paātrina ādas novecošanu.


    Mitrināt!
    Ādai vasarā vajadzīga papildu mitrināšana un atvaļinājums. Lietojam sev piemērotu kosmētiku, bet tai jābūt vieglai. Ļoti noderīgi ir mitrinoši serumi, kas satur hialuronskābi, kolagēnu, peptīdus utt. Pēc sauļošanās ādai ļoti patiks speciālie pēcsauļošanās krēmi un mitrinošas maskas.


    Bez aktīvām vielām.
    Vasarā ieteicams izvēlēties vienkāršus mitrinošos krēmus, bez īpašiem efektiem, tādus, kas neregulē ādas šūnas un neliek tām aktīvi strādāt. Krēms varētu būt ar norādi – atsvaidzinošs, relaksējošs, antistresa, mitrinošs utt. Vienīgais izņēmums ir sievietes 50+, ja āda bez anti-age krēma izskatās sagurusi. Tad var turpināt lietot aktīvas iedarbības krēmus, bet labāk uz nakti, jo aktīvās vielas, piemēram, retinols un C vitamīns, var radīt hiperpigmentāciju. Un nevajadzētu mēģināt iztikt vispār bez krēma, tas vasarā ir obligāts.


    Attīrīt un pabarot
    Arī vasarā sausai ādai uz nakti vajadzīgs barojošs nakts krēms, taukainai ādai – krēms, kas mazina sebuma izdalīšanos. Reizi 7–10 dienās sejai lieto maigu enzīmu pīlingu, bet neaizraujies, ieraugot lielisko rezultātu. Lietojot biežāk, tiek izjaukta ādas dabiskā aizsargkārtiņa, tāpēc āda kļūst jutīga, apsārtusi un var veidoties sausi plankumi.


    Agresīvi pīlingi. Attīrot sejas ādu, nevajadzētu lietot augļskābju un citus pīlingus, kas agresīvi noloba raga kārtiņu, tā padarot ādu uzņēmīgu pret vides kaitīgo iedarbību. Tāpat nedrīkst spaidīt pumpas, plēst krevelītes – UVS ietekmē traumētajās vietās var iegūt nevēlamus pigmenta pleķus, kas iesēžas uz palikšanu.


    Burvju feja hialuronskābe. Sejas ādai vasarā visvairāk garšo hialuronskābe. Tā dziļi mitrina ādu, ilgstoši palīdz uzturēt vienmērīgu mitruma līmeni. Tomēr ir jābūt uzmanīgai ar hialuronskābes preparātiem acu zonā, ja no rītiem mēdz būt izteikta tūska. Tādā gadījumā hialuronskābi acu zonā lieto tikai no rītiem, bet uz nakti – noteikti ne.


    Sargā jutīgu un kuperozu ādu! Kuperoza un jutīga āda vasarā ir pakļauta lielam riskam. Tādēļ ikdienā kop sejas ādu ar līdzekļiem, kas paredzēti kuperozai, apsārtušai ādai, svešvārdos meklē norādes – antirednes, anti-rougers. Tie nostiprina asinsvadu sieniņas, mazina apsārtumu, mitrina un aizsargā ādu no nelabvēlīgiem faktoriem. Dažiem krēmiem ir pievienots zaļš pigments, kas tūdaļ nomaskē apsārtumu. Tam der arī speciāla dekoratīvā kosmētika ar zaļu pigmentu, kas uz sārtas ādas rada gaiši brūnu toni. Lai izvairītos no jaunu kapilāru veidošanās un esošo attīstības, ikdienā obligāti jālieto saules aizsargkrēmi ar SPF50. Sauļošanās vietā laba alternatīva ir paštonējošie līdzekļi.


    Saulē uzmanies ar izsmidzināmo ūdeni!
    Ja uz ādas nav pietiekamas kārtas ar SPF filtru, uzmanies lietot uz tās izsmidzināmos ūdeņus, jo var iedzīvoties pat apdegumā. Tam ir fizikāls skaidrojums: kad mēs uzsmidzinām uz ādas ūdeni, dažas sekundes rasas pilītes strādā kā spogulīši. Toties smidzināmie ūdens spreji ir ideāli piemēroti pēc saules procedūrām, jo labi mitrina ādu.


    Skrubē ķermeņa ādu.
    Vasarā ķermeņa ādai ir nepieciešama regulāra attīrīšana ar skrubi/pīlingu. Nevajag censties saudzēt iegūto iedegumu. Tikko āda iegūst brūnīgumu, tās virskārta pārragojas un āda kļūst sausa, neelastīga un izskatās raiba. Sauļošanās sezonā abrazīvu pīlingu visam ķermenim veic vienu reizi nedēļā – tas ir ļoti svarīgi, lai veidotos skaists un vienmērīgs iedegums.


    Vasarā retāk ieteicams lietot ziepjveida līdzekļus. Tie sausina ādu. Ikdienā pietiek ar noskalošanos tīrā ūdenī, vēlams – ne karstā. Katru reizi pēc mazgāšanās un peldēšanās iezied ādu ar mitrinošu krēmu vai losjonu. Uzturoties saulē, jālieto līdzeklis ar SPF, tas pasargā ādu gan no apdegumiem, gan novecošanas.  


    Lasi norādes!
    Saulei nedrīkst rādīt ādu, ja uz tās uzklāts pretcelulīta vai modelējošais krēms. Tāpat, ja ir lietotas pretsāpju ziedes – liotongeli, diklofenaki, dolobenes utt. –, jo tas var radīt apdegumus. Noteikti uzmanīgi izlasi medikamentu anotācijas, jautā ārstam vai farmaceitam, vai medikamentam nav tiešas reakcijas ar sauli, kas var izraisīt pastiprinātu pigmentāciju.


    Piemērots losjons vai toniks. Netīri seju ar līdzekļiem, kas satur alkoholu, jo tie izsausina ādu.   

    Dermatoloģes viedoklis

    Dr. med. Kristīne Azarjana, dermatoloģe Azaryan Medical Clinic un Lāzerplastikas klīnikā: «Saule ir vasaras lielākais prieks, bet ar to jāprot draudzēties. Sauļojoties un vienkārši uzturoties ārā, mums jāapzinās, ka pat mākoņainā laikā ir jāievēro vairāki pamatprincipi ādas kopšanā un aizsardzībā. Svarīga ir ne tikai pareiza saules aizsardzības kosmētikas izvēle, bet arī tās lietošana. Ārstu novērojumi liecina, ka ādas kopšanā pieļautās kļūdas atkārtojas, turklāt tās ir diezgan līdzīgas, tāpēc aicinu šovasar atbildīgi izturēties pret savas ādas labsajūtu un veselību.»

    3 biežākās kļūdas, ko pieļaujam saulē

    • Aizmirstam atjaunot aizsardzību! Uzturoties saulē, saules aizsarglīdzeklis jāatjauno ik pēc 2 stundām, tāpat arī pēc peldēšanās. Jāņem vērā, ka aizsargkrēms neiedarbojas uzreiz – to nepieciešams uzklāt vismaz pusstundu pirms došanās saulē. Tāpat svarīgi neklāt aizsarglīdzekli virs dekoratīvās kosmētikas – pūdera/pūderkrēma u. c.  Ja lieto dekoratīvo kosmētiku, ieteicams sejai izmantot izsmidzināmos līdzekļus ar SPF. Tie nerada smaguma sajūtu un ir ērti lietojami.  
    • Nepareizo filtru izvēle. Iegādājoties saules aizsarglīdzekli, skaties, lai tas ietver aizsardzību pret abu veidu ultravioletajiem stariem – UVA un UVB. A stari izraisa ādas novecošanu, B stari var radīt mutācijas un izraisīt ādas vēzi. Izvēloties aizsarglīdzekli ar filtru 15, pasargāsi ādu no saules staru iedarbības par 93%, ja 30 – par 97%, bet ja 50 – par 98%.
    • Pārstāt lietot saules aizsarglīdzekļus, kad iegūts pirmais iedegums. Arī tad, kad āda jau ir apradusi ar sauli un ieguvusi pirmo iedegumu, tā jāturpina aizsargāt gan no vēža riskiem, gan fotonovecošanas procesiem. Var apsvērt iespēju par SPF filtra samazināšanu, tomēr pilnībā atteikties no saules aizsarglīdzekļiem nav pareizi.

    ! Iegaumē  – visdrošāk ir nesauļoties laikā no plkst. 10 rītā līdz 14 pēcpusdienā.

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē