• VM: Līdz 2021.gada beigām Latvijā varētu būt pieejamas vairāku ražotāju vakcīnas pret Covid-19

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    23. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Līdz nākamā gada beigām Latvijā varētu būt pieejamas vairāku ražotāju vakcīnas pret Covid-19, žurnālistiem pavēstīja Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

    Pirmās vakcīnas pret Covid-19 Latvijā varētu nonākt nākamā gada pirmajā ceturksnī, prognozē ministrija. Vadoties pēc VM pārstāves paustā, primāri šīs vakcīnas tiks piedāvātas ārstniecības iestāžu darbiniekiem, sociālās aprūpes iestādēs dzīvojošajiem, kā arī senioriem, hronisko slimību slimniekiem un operatīvo dienestu darbiniekiem.

    Patlaban esot pāragri spriest, cik vakcinācija pret Covid-19 varētu izmaksāt. Līviņa norādīja, ka tāpat ir jāņem vērā, ka katram ražotājam ir savas izmaksas.

    Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska pavēstīja, ka vakcīna pret Covid-19, visticamāk, novērsīs pacientu nāvi vai smagu slimības gaitu, kā arī nepieciešamību šos cilvēkus hospitalizēt.

    Patlaban vēl nav iespējams izteikt prognozes par to, vai vakcīna pret Covid-19 novērsīs vieglas slimības formas. Tāpat neesot zināms, vai ar šīm vakcīnām varēs veidot pūļa imunitāti.

    Zavadska arī atklāja, ka patlaban ir 260 potenciālie vakcīnu kandidāti, no kuriem 56 ir klīniskās izpētes stadijā, bet sešas no tām ir Eiropas Komisijas kopējā iepirkuma portfelī.

    Lai gan esot pāragri spriest par vakcīnas efektivitāti, mediķe pauda cerību, ka tās būs pietiekami efektīvas, norādot, ka šis «nebūtu pirmais gadījums cilvēces vēsturē, kad esam spējuši ar vakcīnu apturēt bīstamu slimību».

    Vienlaikus Zavadska uzsvēra, ka par vakcīnas efektivitāti varēs spriest tikai pēc tam, kad tā būs nonākusi tirgū, tomēr jau 70% efektivitāte šajos apstākļos būtu labs rādītājs.

    Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktors Svens Henkuzens savukārt skaidroja, ka šobrīd vakcīnu ražotāju paziņojumi par konkrētu vakcīnu efektivitāti vēl nav pārbaudīti, jo arī atbildīgās iestādes nav saņēmušas konkrētus datus.

    Pēc ZVA direktora paustā, patlaban reģistrācija Eiropas Zāļu aģentūrā ir sākta trīs vakcīnām.

    Parasti šis process aizņemot gadu, bet tagad viss ir izdarīts tā, lai iespējami saīsinātu šo laiku. Tomēr joprojām esot iespēja, ka vakcīnu reģistrācija ieilgs, ja ražotājam nāksies precizēt kādus attiecīgos dokumentus.

    Kā skaidro ZVA, šobrīd Eiropas Zāļu aģentūra veic vakcīnu pret Covid-19 vērtēšanu saskaņā ar tikpat stingrām prasībām kvalitātei, drošumam un efektivitātei kā jebkurām citām zālēm.

    Eiropas Zāļu aģentūrā ir iesniegti trīs pieteikumi vakcīnas pret Covid-19 apstiprināšanai visā Eiropas Savienībā (ES), ko iesnieguši uzņēmumi Pfizer kopā ar BioNTech, Moderna un AstraZeneca. Šie pieteikumi pašlaik tiek vērtēti. Patlaban ES nav lietošanai apstiprinātas vakcīnas, kas pasargātu no saslimšanas ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19.

    Eiropas Zāļu aģentūra ir sākusi vērtēt pirmos pieejamos datus par vakcīnām pret Covid-19, kas iegūti klīniskos pētījumos un ir iesniegti vērtēšanai Eiropas Zāļu aģentūrā. Tomēr šobrīd vēl nav iespējams izdarīt secinājums par vakcīnu pret Covid-19 drošumu un iedarbīgumu jeb efektivitāti, jo virkne pierādījumu Eiropas Zāļu aģentūrā vēl nav iesniegti vērtēšanai. Eiropas Zāļu aģentūra rūpīgi zinātniski izvērtēs vakcīnu izstrādātāju iesniegtos datus par katras vakcīnas drošumu, iedarbīgumu un kvalitāti.

    Balstoties uz vērtējuma rezultātu, Eiropas Zāļu aģentūra sniegs zinātnisku atzinumu par vakcīnas drošumu, iedarbīgumu un kvalitāti, kā arī par tās piemērotību pacientu vakcinēšanai.

    Iesniegtajiem datiem jāuzrāda vakcīnas iedarbīgums, proti, kā klīniskos apstākļos tā spēj cilvēku pasargāt no vīrusa izraisītas saslimšanas dažādās smaguma pakāpēs, kas izraisa Covid-19 infekciju, kā arī jāuzrāda vakcīnas drošums.

    Tiek prognozēts, ka ātrākais laiks, kad Eiropas Zāļu aģentūra saņems visus nepieciešamos datus no klīnisko pētījumu rezultātiem par Covid-19 vakcīnām, kuru izstrāde un pētījumu gaita ir pavirzījusies vistālāk, varētu būt 2020. gada beigas.

    Kopumā klīniskā izpētē šobrīd ir vēl vairāki desmiti potenciālu vakcīnu pret Covid-19, un katra ražotāja vakcīnas izpētē iesaistīti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku.

    Saistībā ar Covid-19 vakcīnu ražošanu un iegādi Eiropas Komisija veic sarunas un slēdz pirkuma līgumus ar dažādiem ražotājiem ES dalībvalstu vārdā.

    Kā vēstīts, kļūstot pieejamām vakcīnām pret Covid-19, Latvijā vakcinācija pret šo infekcijas slimību notiktu pakāpeniski, vispirms vakcinējot medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, aģentūru LETA iepriekš informēja VM pārstāve Anna Strapcāne.

    Savukārt kā nākamie vakcīnu secīgi saņemtu personas vecumā virs 65 gadiem, cilvēki ar hroniskām slimībām, operatīvo dienestu darbinieki un izglītības iestāžu darbinieki. Šādas cilvēku grupas apzinātas, ņemot vērā Eiropas Komisijas rekomendācijas un citu valstu praksi.

    Šobrīd plānots, ka kopumā valsts apmaksāta vakcīna varētu tikt nodrošināta vairāk nekā 800 000 cilvēku, pieļaujot, ka šis skaits varētu būt lielāks, ja vakcīnu ražotāji apstiprinās Latvijas pasūtījumu.

    Ministrijā vērš uzmanību, ka pagaidām neviens no vakcīnu ražotājiem, kuri ir informējuši par savu vakcīnu pētījumu gaitu, vēl nav reģistrējuši Covid-19 vakcīnas. Vienlaikus līdzšinējā informācija ir pietiekams pamats, lai gatavotos brīdim, kad vakcīna būs reģistrēta un pieejama.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē