• Ventspilī izmēģinās Latvijā pirmā liela mēroga vakcinācijas punkta darbību

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Otrdien, 30. martā, Ventspilī izmēģinājuma režīmā uz dienu tiks atvērts pirmais liela mēroga vakcinācijas punkts Latvijā, informē Veselības ministrija.

    Tā mērķis ir pārbaudīt masu vakcinācijas procesu darbībā, lai iegūtās atziņas noderētu arī pārējiem 22 liela mēroga vakcinācijas punktiem visa Latvijā un, iespējams, daži mazāki centri, kas gatavi uzsākt pilnvērtīgu iedzīvotāju vakcinācijas procesu pret Covid-19, tiklīdz Latvijā ir saņemts atbilstošs vakcīnu daudzums.

    Liela mēroga vakcinācijas punktu Ventspilī, sporta namā Centrs Brīvības ielā 14 iekārtojusi Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca. Vakcinācijas jauda šajā punktā ir vairāk nekā 1000 personu dienā. Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca arī jau saņēmusi Veselības inspekcijas atzinumu, ka iekārtotais vakcinācijas punkts atbilst visām prasībām, lai tas varētu nekavējoties uzsākt darbu.

    30. martā plānots vakcinācijas punkta darbības izmēģinājums, kura laikā tiks testēta pacientu plūsma, vakcinācijas procesa raita norise, epidemioloģisko prasību nodrošināšana un citas procesa detaļas. Vakcinācijas centra darbība tiks filmēta un analizēta, lai to iegūtās atziņas un uzfilmēto mācību materiālu varētu nodot citiem liela mēroga vakcinācijas punktiem.

    Līdz šim jau veikti organizatoriskie priekšdarbi, lai aprīļa sākumā atklāšanas gatavībā būtu divi lielie vakcinācijas centri Rīgā un 12 liela mēroga vakcinācijas punkti, kas iekārtoti ar Rīgas pašvaldības atbalstu, kā arī 9 vakcinācijas punkti Latvijas lielākajās pilsētās: Ventspilī, Liepājā, Jelgavā, Jūrmalā, Cēsīs, Valmierā, Jēkabpilī, Rēzeknē un Daugavpilī. Šobrīd notiek pārrunas ar mazāku pašvaldību pārstāvjiem par mazāku centru izveidi. Plānots, ka liela mēroga vakcinācijas centri pilnvērtīgu darbību uzsāks brīdī, kad Latvijā būs pietiekošā skaitā vakcīnas.

    “Aprīlī visā Latvijā darbu būs gatavi sākt liela mēroga vakcinācijas centri. Paldies Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai, kas kalpos kā piemērs citiem vakcinācijas centriem.

    Mūsu vakcinācijas jauda būs pietiekama, lai sasniegtu izvirzīto mērķi – līdz vasaras beigām vakcinētu 70% Latvijas pieaugušo.

    Tikmēr Eiropā iestājamies par vakcīnu nevienlīdzības novēršanu. Ražotāju saistību neizpilde nav pieļaujama,” uzsver veselības ministrs Daniels Pavļuts.

    “Bijām pārliecināti, ka mūsu reģionam jābūt augstākajā gatavībā uzsākt masu vakcināciju brīdī, kad būs pieejamas vakcīnas. Tāpēc liela mēroga vakcinācijas centra izveidi, negaidot norādījumus, sākām jau pagājušā gada nogalē. Esam gandarīti, ka mūsu piemērs varētu palīdzēt arī citiem vakcinācijas punktiem Latvijā organizēt raitu vakcinācijas procesu. Šobrīd esam pilnībā gatavi uzsākt masu vakcinācijas fāzi, taču tā sekmīga norise būs atkarīga no vakcīnu pieejamības un, kas ir ne mazāk būtiski,  iedzīvotāju gatavības vakcinēties,”  norāda Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis.

    Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca kopš pagājuša gada nogales ir sadarbojusies ar Ventspils pašvaldību, meklējot iespējamā vakcinācijas punkta atrašanās vietu, plānojot vakcinācijas punkta jaudas un slimnīcas iespējas to nodrošināt. Vienlaikus ar vietas izvēli, tika uzsākta arī plāna izstrāde, nepieciešamā aprīkojuma apzināšana, iepirkuma procedūru organizēšana un komandas sagatavošana.

    Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca arī līdz šim aktīvi iesaistījusies vakcinācijas pret Covid-19 procesā: sagatavotas profesionālas speciālistu komandas, izveidoti vakcinācijas kabineti Ventspilī, Talsos un Kuldīgā, kā arī nodrošināta prasībām atbilstoša izbraukuma vakcinācija. Pēc slimnīcas iniciatīvas operatīvi veikta arī 12 Ziemeļkurzemes Sociālo aprūpes centru klientu un darbinieku vakcinācija, savukārt šobrīd ar jau pieredzējušām izbraukuma vakcinācijas komandām ir gatavība izbraukuma vakcināciju veikt uzņēmumos un doties pie klientiem ar pārvietošanās grūtībām. Papildus slimnīca arī šobrīd prognozē dažādus vakcinācijas scenārijus un meklē iespējamos risinājumus. Kā piemērs jāmin šobrīd iegādātais zemas temperatūras ledusskapis, lai  būtu iespējams uzglabāt visu šobrīd Latvijā pieejamo vakcīnu veidus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē