• Vakcinēts, tomēr saslimis — 7 svarīgi jautājumi par vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātiem

    Sabiedrība
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    11. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Inficēties vai pat saslimt ar Covid-19 var arī vakcinēts cilvēks. Bet kas tādā gadījumā notiek ar viņa vakcinācijas sertifikātu? Un vai pārslimošanu pēc tam varam uzskatīt kā trešo vakcīnas devu?

    Konsultē Evija Štālberga, Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja un Inga Vasiļjeva, NVD Vakcinācijas projekta nodaļas komunikācijas konsultante.

    1. Kas notiek ar vakcinācijas sertifikātu, ja vakcinēts cilvēks tomēr saslimst ar Covid-19? 

    Ja tā noticis, vakcinācijas sertifikāta darbība tiek apturēta uz 11 dienām (uz saslimušā cilvēka izolācijas laiku), skaitot no dienas, kad saņemts pozitīvs testa rezultāts. Ja šajā laikā tiktu skenēts sertifikāta QR kods, sertifikāts ekrānā parādītos sarkanā krāsā un ar uzrakstu Nav derīgs. Taču pēc 11 dienām sertifikāta darbība atjaunojas.

    Pārbaudīt sava sertifikāta derīgumu var arī katrs pats, izmantojot tīmekļvietnes www.covid19sertifikats.lv izvēli Verificēt sertifikātu vai ar mobilo lietotni Covid19Verify. Derīgs sertifikāts, skenējot tā QR kodu, uzrādās zaļā krāsā un ar uzrakstu Derīgs.

    2. Kā cilvēks, kurš pārslimojis Covid-19, var iegūt pārslimošanas sertifikātu?

    Šo sertifikātu var saņemt tikai tad, ja veikts PCR tests, un laboratoriski apstiprināts pozitīvs Covid-19 rezultāts. Ja rezultāts nav laboratoriski apstiprināts, sertifikātu izveidot nav iespējams. Pārslimošanas sertifikāts kļūst derīgs brīdī, kad pēc pozitīva testa rezultāta pagājušas vismaz 11 dienas. Šo sertifikātu pēc pārslimošanas var atrast, ielogojoties tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv. Iepriekš pierakstoties, sertifikātu var saņemt arī klientu apkalpošanas vai informācijas centros (kontakti: www.vmnvd.gov.lv/lv/sertifikata-sanemsana-ja-iedzivotajs-nelieto-internetu).

    3. Ar ko atšķiras pārslimošanas un vakcinācijas sertifikāti?

    Pārslimošanas sertifikātam ir noteikts derīguma termiņš – tas derīgs 180 dienas pēc testa veikšanas. 

    4. Ir valstis, kur arī vakcinācijas sertifikātiem tiek noteikti termiņi. Vai pie mums tie joprojām ir beztermiņa, un vai tuvākajā laikā plānots tiem noteikt termiņus?

    Latvijas Republikā vakcinācijas sertifikātam šobrīd derīguma termiņš nav noteikts.

    5. Vai un kā pārslimošanas sertifikāts papildina vakcinācijas sertifikātu?

    Speciālisti iesaka pret Covid-19 vakcinēties arī tiem, kuri to pārslimojuši. Taču, ja cilvēks pārslimojis Covid-19, vakcinācijas sertifikāta saņemšanai nepieciešama tikai viena vakcīnas deva – ar noteikumu, ka tā saņemta 180 dienu laikā pēc laboratoriski apstiprināta pozitīva Covid-19 testa. Der jebkura no četrām ES apstiprinātajām vakcīnām, un vakcinācijas sertifikāts stāsies spēkā 14 dienas pēc vakcīnas devas saņemšanas.

    6. Vai un kā pārslimošanas sertifikāts iespaidos nepieciešamību saņemt trešo vakcīnas devu?

    Saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes lēmumu balstvakcinācija ar trešo vakcīnas devu pašlaik Latvijā tiek veikta senioriem pēc 65 gadu vecuma sasniegšanas, veselības aprūpes sistēmas darbiniekiem, sociālās aprūpes centru klientiem un cilvēkiem ar īpaši novājinātu imunitāti. Taču arī šiem cilvēkiem balstvakcinācija nav nepieciešama, ja saņemts pilns vakcinācijas kurss un pēc tam pārslimots vai bijis pozitīvs Covid-19 testa rezultāts, vai arī pozitīvs rezultāts bijis pirms vai starp abām vakcīnu devām.  Pārējiem pagaidām Latvijā nav rekomendācijas saņemt trešo vakcīnas devu.

    Balstvakcināciju ar otro devu iesaka arī visu vecumu cilvēkiem, kas vakcinēti ar vienreizējo Janssen vakcīnu, ja viņiem pirms vai pēc tam nav bijis pozitīvs testa rezultāts un pēc pirmās devas pagājušas 8–12 nedēļas.


    7. Vai Latvijā izveidotos vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātus pašlaik atzīst arī citās valstīs, ne tikai Eiropā?

    ES dalībvalstu ietvaros un valstīs, kuras pievienojušās ES vienotajai digitālajai vārtejai, tiek izsniegti pēc vienota parauga veidoti digitālie Covid-19 vakcinācijas sertifikāti. Šo valstu ietvaros par sertifikātu autentiskumu un derīgumu var pārliecināties, veicot sertifikātu QR kodu skenēšanu. Līdz ar to Latvijā izveidotos vakcinācijas vai pārslimošanas Covid-19 sertifikātus var pārbaudīt ES ietvaros un piedevām arī astoņpadsmit Eiropas Savienībai nepiederošās valstīs un teritorijās, kas pievienojušās ES digitālajai Covid-19 sertifikātu sistēmai (Albānijā, Andorā, Šveicē, Fēru Salās, Izraēlā, Islandē, Lihtenšteinā, Marokā, Monako, Ziemeļmaķedonijā, Norvēģijā, Panamā, Sanmarīno, Turcijā, Ukrainā, Vatikānā, Lielbritānijā un Armēnijā.)

    Vairāk informācijas: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_en#what-data-does-the-certificate-include-is-the-data-safe.

    Par citām valstīm, ja paredzēts uz tām doties, jāpārbauda par katru atsevišķi.

    Noderīga adrese:

    Atbildes uz citiem aktuālajiem jautājumiem var meklēt: https://covid19sertifikats.lv/Home/Answers 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē