• Vai zāles asinsspiedienu var ietekmēt arī negatīvi?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    9. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    2/2Paaugstinās nemanāmi

    Paaugstinās nemanāmi

    Ieva Virza, Mēness aptiekas farmaceite, aptiekas vadītāja:

    Kad aptiekā ienāk pircējs, situāciju novērtēju pēc viņam izrakstīto medikamentu saraksta. Hipertensijas slimniekiem skaidroju, ka medikamenti, uztura bagātinātāji un tējas var paaugstināt spiedienu un samazināt antihipertensīvo medikamentu iedarbību.

    Īpaši jāuzmanās ar pretsaaukstēšanās tabletēm un karstajiem dzērieniem, kas satur paracetamolu, pseidoefedrīnu, dekstrometorfānu. Tās nav vienkāršas nevainīgas tējiņas, par kādām tos uzskata! Pretsaaukstēšanās līdzekļi paaugstina spiedienu un paātrina sirdsdarbības ritmu, tāpēc nav pirmā izvēle senioriem ar augstu asinsspiedienu. Tieši karsta un šķidra zāļu forma iedarbojas ātrāk un spēcīgāk.

    Ar piesardzību lietojams visiem labi pazīstamais aspirīns, ibuprofēns, naproksēns un citi pirmās izvēles pretsāpju un pretdrudža līdzekļi. Tāpat bīstami ir deguna pilieni un aerosoli, kas satur ksilometazolīnu un oksimetazolīnu. Jāuzmanās ar pretklepus līdzekļiem, kuros ietilpst lakrica un dekstrometorfāns. Spiedienu var paaugstināt arī meldonijs, kas pēdējā laikā kļuvis par iecienītu līdzekli organisma spēcināšanai pēc kovida pārslimošanas.

    No recepšu medikamentiem asinsspiedienu diezgan bieži paaugstina antidepresanti, īpaši pirmās paaudzes tricikliskie preparāti kā, piemēram, amitriptilīns vai fluoksetīns, arī hormonālās kontracepcijas līdzekļi, kas sašaurina asinsvadus.

    Smēķētāji nedrīkst piemirst, ka nikotīns sašaurina asinsvadus un ceļ spiedienu, un tāda pati iedarbība ir aptiekā nopērkamajiem nikotīnu saturošajiem produktiem – plāksteriem, košļājamām gumijām un citiem.

    Tase kafijas spiedienu ietekmēs maz, taču paracetamolu un kofeīnu saturošajos kombinētajos medikamentos kofeīna koncentrācija ir augstāka nekā nelielā krūzītē kafijas. Pēc sātīgas maltītes kofeīnu saturoša tablete iedarbosies pēc 30–50 minūtēm, bet, iedzerot tukšā dūšā, asinsritē nokļūs strauji, un spiediens var paaugstināties jau pēc 15–20 minūtēm.

    Spiedienu paaugstinošas vielas vēl jo bīstamākas ir tāpēc, ka pārsvarā asinsspiediena kāpumu nejūt, it īpaši, ja tas jau ir augsts. Var veidoties pavisam slikta situācija: tu lieto zāles pret hipertensiju, domā, ka viss ir kārtībā un spiedienu nemēri, līdz izrādās, ka tas patiesībā ir nekontrolēti augsts.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē