• Vai var notievēt, ēdot zemenes?

    Uzturs
    Ilze Olšteina
    20. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Par zemenēm domājot, siekalas saskrien mutē! Bet, ak vai, tu ievēro diētu, lai smuki izskatītos pludmalē… Kā zemeņu ēšana ietekmē svaru, skaidro sertificēta uztura speciāliste Guna Rijkure.

    Protams, vasarā ir vieglāk tievēt, jo negribas tik daudz sātīgā.
    Ogas drīkst ēst, tikai – ar mēru. Lai cik ogas būtu vērtīgas, tajās ir cukuri, kas dod enerģiju, ko mērām kilokalorijās. Ja apēstā enerģija netiek iztērēta, tā uzkrājas rezervēs. Tāpēc jāskatās, cik daudz enerģijas tu izlieto.

    Simts gramos zemeņu ir aptuveni 32 kilokaloriju. Bet, piemēram, vienu stundu braucot ar velosipēdu, sadedzināsi 390 kilokalorijas. Ēd ogas un minies, tad viss būs labi. Tikai neber cukuru vēl virsū, tad pavisam cits rēķins!

    Tievētājiem iesaku divas ogu/augļu porcijas dienā. Piemēram, pāris saujas ogu, dažus augļus – tā, lai kopā nav vairāk par 400 gramiem saldo augļu un ogu.

    Vairāk ēd dārzeņus. Nevajadzētu arī sadomāt vasarā ilgi sēdēt tikai uz ogām vai augļiem. Nosaucot tās par atslodzes dienām, vesels cilvēks pāris dienas šādi drīkst darīt, bet, ja pēc tam neatgriežas pie normālas ēdienkartes, drīz vien var sākt trūkt olbaltumvielu, labo taukskābju. Turklāt ogās aptuveni 90 procentu ir ūdens, tāpēc, baudot tikai tās, ik pēc pāris stundām atkal gribēsies ēst.

    Kāda kundze, kas centās atbrīvoties no liekā svara, vienā tievēšanas posmā bija izdomājusi ēst tikai bumbierus. Viņa cītīgi gāja uz bikramjogu (karstuma jogu), taču svars nemazinājās necik, jo bumbierus viņai gribējās tik daudz, ka augļu cukuru radīto enerģiju kundze neiztērēja pat šādi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē