• Vai tiesa, ka piens nav domāts pieaugušajiem?

    Uzturs
    Ilze Olšteina
    9. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kopumā atbilde ir – jā, taisnība. Taču uz latviešiem šis apgalvojums lielākoties neattiecas. Konsultē Dr. med. Mārcis Leja, gremošanas slimību centra Gastro gastroenterologs, Latvijas Universitātes profesors, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas zinātnes daļas vadītājs.

    Kāpēc dažiem pūšas vēders

    Gāzu veidošanās vēderā lielākoties notiek mūsu sabiedroto – mikroorganismu – ietekmes rezultātā. Vēdera pūšanās cēloņi jeb situācijas, kad mikrobi piekļūst produktiem, kuru šķelšanas rezultātā veidojas gāzes, var būt dažādi. Viens no tiem ir piena nepanesība.

    Pieaugušajiem problēmas ar piena produktu lietošanu biežāk rodas piena cukura jeb laktozes nesašķelšanās dēļ. Vārdu sakot, daba iekārtojusi tā, ka zīdaiņa vecumā, kad visiem vajadzētu pārtikt no mātes piena, un vēl dažus gadus pēc tam organisms pietiekamā daudzumā izstrādā fermentu laktāzi, kas tievajā zarnā sašķeļ piena cukuru. Taču jau pusaudža vecumā šis ferments var krasi samazināties vai arī izzust pavisam. Tad, protams, pēc piena produktu lietošanas sākas mazākas vai lielākas sūdzības par vēderu. Kāpēc?

    Nesašķeltais piena cukurs uzreiz neuzsūcas, bet gan aizkavējas zarnās, tāpēc kļūst par barību dažādām baktērijām. Tad nu sākas zarnu pūšanās un citas likstas!

    Svarīga arī ģenētika. Mūsu platuma grādos lielākā daļa pieaugušo piena produktus tomēr panes normāli. Tieši par Latviju precīzu datu nav, bet Ziemeļeiropā piena cukura nepanesamība piemīt tikai aptuveni 15 procentiem pieaugušo. Novērojumi liecina, ka Latvijā šī problēma varētu būt nedaudz biežāk izplatīta. Taču ne tik ļoti kā lielā daļā pasaules. Piemēram, Āzijā un Āfrikā piena produktus nevar lietot aptuveni 99 procenti pieaugušo.

    Kā noskaidrot, ka tiešām vainīgs piena cukurs?

    Tie, kam gremošanas trakts netiek galā ar piena cukuru, parasti novēro nespecifiskas lietas:

    • diskomforta sajūtu vēderā;
    • pūšanos;
    • vēders var pasāpēt un paburkšķēt;
    • var sākties caureja.

    Taču, ja tev ir funkcionāli gremošanas traucējumi, piemēram kairināto zarnu sindroms, mēdz būt tieši tādi paši simptomi. Tāpēc pievērs uzmanību tam, ja tu regulāri jūti diskomfortu vēderā. Vai arī ja tavs pusaudzis sāk sūdzēties par to, ka pēc piena dzeršanas viņam pūšas vēders, pavēro viņu. Lai vairākas dienas nelieto nevienu piena produktu, pēc tam lai izdzer glāzi piena, un skatās, kas notiek uzreiz un kas – vairākas stundas pēc tam.

    Ja vēderā atkal ir diskomforts, visticamāk, ir piena cukura nepanesība. Tad var mēģināt lietot tikai tos piena produktus, kuros gandrīz nemaz nav piena cukura vai arī tā ir ļoti maz. Vēl var pamēģināt piena produktus lietot tikai pa drusciņai un atkal pavērot, kas notiek.

    Ņemoties ap piena cukuru, nekas nav jāuztver kategoriski, jo tā nepanesība nav slimība, bet gan normāls organisma stāvoklis, kurā katram cilvēkam var izpausties savas īpatnības.

    Bet ir kāds bet… Ja piena nepanesība sākas krietni vēlāk par pusaudžu gadiem, tas nav tipiski – tad parasti pie vainas ir kāda hroniska slimība, kurai vienkārši nāk līdzi piena cukura nepanesība. Tāpēc šajās neskaidrajās situācijās labāk būtu veikt papildu izmeklējumus, lai noteiktu, vai tiešām dzīvi traucē piena cukura nepanesamība.

    • Var veikt ģenētisko testu, ko piedāvā vairākas laboratorijas. Tiesa, tas nav lēts, maksā aptuveni 70 eiro. Ir atsevišķi gadījumi, kad speciālists var nosūtīt uz šo izmeklējumu par valsts naudu.
    • Vēl gremošanas centrā Gastro iespējams uztaisīt laktozes intolerances elptestu. Arī tas atsevišķos gadījumos ar ģimenes ārsta nosūtījumu tiek veikts par valsts naudu. Testa veikšana ir vienkārša, taču tas ilgst trīs stundas.

    Ja aptuveni līdz 50 gadu vecumam nav bijušas regulāras sūdzības par gremošanu, bet nu tās sākušās, neatkarīgi no tā, vai tev pašai šķiet, ka tās saistītas ar piena produktu lietošanu vai ko citu, noteikti vajadzīga gremošanas orgānu padziļināta izmeklēšana, lai izslēgtu onkoloģisko slimību varbūtību.

    Varbūt alerģija?!

    Maziem bērniem mēdz būt arī alerģija no govs piena. Tas nozīmē, ka govs piena olbaltums rada organismā dažādas alerģiskas reakcijas. Turklāt dažiem jau mazotnē var būt abas – gan piena olbaltuma, gan piena cukura nepanesība.

    Alerģiskas reakcijas visbiežāk izpaužas kā pumpas, izsitumi, aizlikts deguns… Gremošanas traktam nobriestot, alerģija parasti beidzas, taču tā var arī turpināties. Līdz ar to ir cilvēki, kuri piena produktus praktiski nelieto jau kopš bērnības.

    Lietot pienu vai ne?

    Ko darīt, ja cilvēkam ir piena cukura nepanesība? Piena produkti uzturā ir vēlami, jo tie ir svarīgs kalcija avots, tāpēc, ja nav pilnīgas pārliecības, vai tiešām diskomfortu vēderā rada piens, pirms izslēgt pienu no uztura pavisam, labāk veikt izmeklējumus.

    Ja pēc jebkuru piena produktu lietošanas diskomforts vēderā ir liels, tad gan nemēģini sevi pieradināt pie piena, jo – tas neizdosies.

    Tad jārīkojas gudrāk. Proti, ja tev ļoti gribas nobaudīt, piemēram, saldējumu, ņem talkā fermentu preparātus, kas aptiekās nopērkami bez receptes. Tos lieto vienlaikus ar saldējumu vai citu nolūkoto un iekāroto piena produktu.  Ir nopērkams arī piens bez laktozes, tiesa, Latvijā tas nav ļoti populārs. Pieejami arī alternatīvi produkti, piemēram, sojas un dažādu riekstu pieni.

    Kur piena cukura ir MAZĀK?

    • Visos raudzētajos piena produktos. Tātad, ja tu nevari lietot svaigu pienu, iespējams, paniņas, jogurtu, kefīru, rūgušpienu, biezpienu, arī skābo krējumu, varēsi. Jo ierauga baktērijas daļu piena cukura ir jau sašķēlušas.
    • Arī sieros, kas tiek ilgi gatavināti, piena cukura praktiski vairs nav. Savukārt mīkstajos svaigajos sieros tas ir. Cietos sierus var ēst arī cilvēki, kam piemīt govs piena olbaltuma nepanesamība jeb alerģija, jo šajos sieros palikuši tikai tauki.
    • Ir īpaši izstrādāti piena produkti bez laktozes. Piemēram, Igaunijā ražotie piena produkti Valio un citi.
    • Ja piena cukuru zarnas nepavisam negrib redzēt, jāuzmanās arī no jebkuriem konditorejas izstrādājumiem, baltmaizes, sausmaizītēm, konfektēm, arī desām, dažādām mērcēm.  Jālasa sastāvs! Ja tajā ir vārdi, kas, sākas ar lakt-  piemēram, laktoze, laktāts, tad skaidrs, ka šis produkts nav domāts tev! Tāpat, ja sastāvā minēti piena disaharīdi un piens.
    • Daudzos medikamentos esošais nelielais laktozes daudzums sūdzības parasti nerada pat cilvēkiem ar visizteiktāko laktozes intoleranci, tāpēc šajā sakarā medikamentu sastāva saraksts nav jāpēta.

    3 īpašie jautājumi

    1. Vai piena cukura nepanesība var pāriet?
      Ja tā ir ģenētiski noteikta organisma īpatnība, nepanesība būs visu mūžu. Taču var gadīties tā, ka zarnu trakts ar piena cukuru netiek galā pēc kādas smagas infekcijas slimības, kas skārusi gremošanas traktu. Tad vienkārši jāpagaida, kamēr organisms atkopjas, un šajā laikā no piena produktiem jāatsakās. Pēc tam var mēģināt pa drusciņai lietot raudzētos piena produktus, līdz ir skaidrs, ka ar vēderu atkal viss ir labi.

      Vēl pārejošu piena cukura nepanesību var radīt dažādi uzturvielu deficīta stāvokļi, piemēram B12 vitamīna vai folijskābes nepietiekamība.
    2. Kāpēc nevar ticēt kopējam uztura nepanesības testam?
      Pēdējā laikā ļoti populāri ir kļuvis pašiem pēc savas iniciatīvas veikt teju visu pārtikas produktu nepanesības testu, tādu piedāvā vairākas laboratorijas kā maksas pakalpojumu. Taču ar šiem rezultātiem daudzos gadījumos ārsts neko nevar iesākt. Pat ja šādā kopējā pārtikas nepanesības testā norādīts, ka cilvēkam ir piena produktu nepanesība, tas vēl nenozīmē, ka konstatēta piena cukura vai piena olbaltuma nepanesība. Šajās analīzēs tiek noteiktas specifiskas antivielas, kāda ārstiem nezināma reakcija, par kuru pagaidām nav skaidrs, kā to interpretēt.
    3. Vai ir jēga pienu vārīt, lai likvidētu piena cukuru?
      Daži tiešām atzīst, ka nepanes svaigu pienu, toties no vārīta nekļūst slikti. Vārot iet bojā liela daļa dabiskās mikrofloras, un nevar izslēgt, ka tieši tāpēc piens vēderam vairs netraucē. Taču piena cukurs vārot nesašķeļas!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē