• Vai pusaudzei mēnešreižu laikā tiešām nav ieteicams apmeklēt fizkultūru?

    Pusaudža veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. februāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Tas ir jautājums, uz kuru tu mēģini rast godīgu atbildi, kad meita kārtējo reizi pabīda priekšā zīmīti, kura tev jāparaksta, lai fizkultūras skolotājs viņu atbrīvotu no stundas. Vai pusaudzei mēnešreižu laikā tiešām nav ieteicams apmeklēt fizkultūru, skaidro ginekoloģe Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Dr. Lāsma Līdaka.

     

    Kad meitenēm sākas mēnešreizes?

    Parasti 12–13 gadu vecumā, bet iezīmējas tendence, ka arvien vairāk meiteņu tās piedzīvo agrāk. Ja mēnešreizes sākušās pirms 8 gadu vecuma, tad gan uzskatām, ka nepieciešama papildu izmeklēšana. Līdz 15 gadu vecumam mēnešreizēm vajadzētu būt pat tad, ja meitenes mammai un vecmāmiņai tās arī sākušās vēlu. Ja mēnešreižu tomēr nav, meitenei labāk atnākt pie pusaudžu ginekologa, lai veiktu papildu izmeklējumus (ja bijušas dzimumattiecības, tad apskate tiek veikta ar vaginālo spogulīti, ja ne – veic ultrasonogrāfiju vēderam un citus) un pārliecinātos, ka ar veselību viss ir labākajā kārtībā.

    Uzskata arī, ka mēnešreizēm būtu jāparādās četru gadu laikā pēc tam, kad izveidojies pirmais apmatojums uz kaunuma vai sākušas augt krūtis.

    Cik ilgā laikā cikls noregulēsies?

    Lai to saprastu, iemāci savai meitai atzīmēt viņas sievietes dzīves būtiskās dienas mēnešreižu kalendārā. Vai arī lai viņa savā mobilajā tālrunī izmanto lietotnes WomanLog, Period Tracker (tās abas piemērotas tieši jaunām meitenēm).

    Kā pareizi skaitīt menstruālo ciklu?

    No mēnešreižu pirmās dienas līdz nākamo mēnešreižu pirmajai dienai. Sākumā meitenei cikla garums var būt ļoti atšķirīgs un pat vairākus mēnešus nebūt vispār. Bet divu gadu laikā ciklam tomēr vajadzētu noregulēties tā, ka svārstības ir plus mīnus trīs dienas no vidējā. Tātad, piemēram, 25 dienas +/- trīs dienas. Normāls cikla garums ir 21 – 35 dienas. Tad viss ir kārtībā.

    Ja tā nav?

    Tikai nesaki meitai: «Jā, man arī visu mūžu mēnešreizes bija neregulāras.» Pareizi būtu kopā ar meiteni aiziet aprunāties ar ginekologu, kurš pieradis strādāt ar jaunietēm.

    Kā sadzīvot ar mēnešreižu sāpēm?

    Nesaprotu, kāpēc mammas tik ļoti baidās meitām dot pretsāpju zāles, kad viņām ir sāpīgas mēnešreizes! Vienīgais izņēmums, kad tās tiešām nedrīkstētu lietot, – ja kādas kuņģa vai citas vainas dēļ meitenei nesteroīdie pretsāpju medikamenti ir aizliegti. Tad jā, jāmeklē cits risinājums.

    Atceries arī to, ka ne aktivētā melnā ogle, ne nošpa nav pretsāpju līdzekļi. Tādi ir ibuprofēns, nimesulīds, diklofenaks un citi. Bieži vien mammas savām meitām iesaka lietot dabiskos preparātus, piemēram, naktssveces eļļu, bet – nav zinātnisku pierādījumu, ka tā var palīdzēt mazināt mēnešreižu sāpes.

    Parasti meitenei vaicāju – cik dienas mēnesī viņa lieto pretsāpju tabletes? Ja vienu vai divas dienas nelielās devās, tas ir normāli. Bet, ja meitenei mēnešreizes ilgst septiņas dienas un visu šo laiku viņa jūtas slikti, ja divas nedēļas pirms tam piebriest krūtis un metas pumpas, tad ginekologs var domāt arī par hormonālu līdzekļu lietošanu. Un tas ir mīts, ka tie bojā veselību!

    Par asiņošanu – cik daudz skaitās normāli?

    Par normu uzskata, ja maksimāli jālieto četras vai piecas paketes dienā. Dažreiz var gadīties arī vairāk, tas ir normāli. Tomēr, ja regulāri vajadzīgas vairāk nekā piecas paketes dienā, tad gan noteikti kopā ar dakteri jāmeklē cēlonis. Lielākoties tā ir pusaudžu vecuma īpatnība, tomēr vienmēr jāpārbauda, vai nav kādas asins recēšanas vainas, kas mēdz būt iedzimtas. Un jāraugās, vai šīs stiprās mēnešreizes nerada mazasinību. Tā mēdz izpausties ar ģīboņiem, galvas reiboņiem un pazeminātu imunitāti.

    Vai meitenei īpašajās dienās jāpiedalās fizkultūras stundā?

    Mēnešreizes nav slimība, un, ja tava meita šajās dienās jūtas labi, viņa drīkst darīt visu, ko citā laikā. Ja viņas pašsajūta ir ļoti slikta, tad gan nevajadzētu sportot. Atbrīvojumu no fizkultūras stundas var rakstīt ģimenes ārsts, ginekologs vai mamma pati. Tomēr tā nav, ka ar sportošanu iespējams ļoti kaitēt savam organismam!

    Ja mēnešreizes nav stipras un meitene ir ar mieru lietot tamponus, viņa drīkst doties arī uz peldbaseinu. Jā, arī nevainīgām meitenēm atļauts lietot tamponus, jo makstī (jaunavības plēvē) ir atvere, pa kuru izplūst mēnešreižu asinis (bet, protams, nevajadzētu meitenei ar varu uzspiest tamponu lietošanu, ja viņa pati to nevēlas). Sākumā meitenei būs vieglāk ievadīt mazā izmēra tamponus, tomēr ieteikums būtu arī nevainīgām meitenēm tamponus izvēlēties pēc asiņošanas stipruma. Tikai tev savai meitai jāpaskaidro, ka tampons noteikti jānomaina ik pa četrām, piecām stundām.

    Galvenais mēnešreižu laikā, lai tava meita ir pilnvērtīgi paēdusi, uzņēmusi daudz šķidruma un nedarbojas pāri saviem spēkiem.

    Kāpēc vispār fiziskās aktivitātes ir labas?

    Sportošana vajadzīga, īpaši pusaudžiem, jo tā veicina kaulu veselību un kaulu blīvuma palielināšanos (šis process visaktīvāk notiek no 13 līdz 30 gadu vecumam). Tā palīdz uzturēt fizisko veselību, mazināt stresu, kas tīnīšiem mēdz būt ļoti liels gan trakojošo hormonu, gan mācību, gan pirmo attiecību dēļ…

    Mēnešreižu sāpes bieži vien kalpo par ieganstu, kāpēc meitenes atsakās sportot. Arī tāpēc es tik ļoti iestājos par to, ka tavai meitai nav varonīgi jāpacieš sāpes, bet – jāiedzer pretsāpju tabletīte. Jo, ja viņa to nedarīs un neies uz fizkultūru (vai vēl ļaunāk – pieradīs izvairīties no sportošanas), visticamāk, viņai radīsies liekais svars. Tas meitenei liks justies vēl sliktāk, un viņa vēl mazāk gribēs sportot.

    Savā ginekoloģes praksē apaļīgas pusaudzes redzu gana bieži… Jo meitenēm ar lieko svaru parasti ir arī problēmas ar mēnešreizēm. Ir tā, ka tauku šūnās veidojas sievišķie hormone estrogēni, kuri veicina dzemdes iekšējā slāņa sabiezēšanu, un līdz ar to mēnešreizes kļūst stiprākas un ilgākas. Šie taukos radušies hormoni traucē arī nobriest olšūnai (notikt ovulācijai), un cikli kļūst garāki un neregulārāki. Savukārt, ja meitenei izdodas atgūt normālu svaru, arī problēmas ar mēnešreizēm pazūd.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē