• Vai par slimošanu nauda būs?!

    Veselība
    Arta Lāce
    1. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Agris Liepiņš
    2/3 5 lasītāju jautājumi

     5 lasītāju jautājumi

    1. «Īsi pirms Lieldienām nolikos ar gripu un noslimoju veselu nedēļu. Vai darba devējam slimības nauda man jāmaksā arī par svētku dienām? Un kas notiek tad, ja gadās saslimt atvaļinājuma laikā?»

    Slimības nauda tiks aprēķināta tikai par tām dienām, kurās tev bija jāstrādā. Ja svētku dienas bija brīvas un uz darbu nevajadzēja iet, par tām neko nesaņemsi. Taču, ja tu strādā, piemēram, par pārdevēju un darbā vajadzēja būt arī svētku brīvdienās, tad gan slimības nauda ir jāizmaksā.

    Kāda nejauka sērga noķer tevi ilgi gaidītā apmaksātā atvaļinājuma laikā? Tad tu vari informēt par to savu darba devēju un lūgt ārstam, lai izsniedz darbnespējas lapu. Tad noslimotās dienas neieskaita atvaļinājuma laikā, un tev ir izvēle: pagarināt atvaļinājumu vai slimošanas dēļ neizmantotās atvaļinājuma dienas pārcelt uz vēlāku laiku. Arī tad, ja tava atvaļinājuma laikā saslimis bērns un plānotā ceļojuma vietā jāsēž pie mazā sirdzēja gultas! Abos gadījumos – ja slimo pati vai kop bērnu – naudu saņemsi parastajā kārtībā.

    Citādi ir, ja saslimsti bezalgas atvaļinājuma laikā, tad gan slimības pabalstu, ko maksā valsts, piešķir tikai ar darbnespējas desmito dienu, bet – ne agrāk par dienu, kad tev bija paredzēts atgriezties darbā.

    2. «Agrāk viss notika ātri – vēlākais divu nedēļu laikā valsts piešķirtais slimības pabalsts bija ieskaitīts kontā. Tagad pagājis jau gandrīz mēnesis, bet nav ne lēmuma par pabalsta piešķiršanu, ne naudas!»

    Jā, patiešām, «normāli» lēmums par slimības pabalsta piešķiršanu būtu jāpieņem 10 darbdienu laikā un pēc tam trīs darbdienu laikā nauda jāieskaita tavā kontā. Bet – jau pērnā gada beigās, pieaugot saslimstībai ar kovidu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā radās pamatīgs sastrēgums: pabalsta pieprasītāju skaits pieauga dramatiski, bet aģentūra dienā spēj apstrādāt tikai 2500 iesniegumu… Tāpēc Saeima apstiprināja, ka līdz 22. aprīlim lēmumu par slimības pabalstu piešķiršanu aģentūra drīkst pieņemt 30 dienu laikā, un pēc tam naudu kontā ieskaitīs trīs darbdienu laikā. Taču, ja vien netiks lemts citādi, pēc tam atkal spēkā būs agrākā kārtība, un tad tik ilgai gaidīšanai vairs nevajadzētu būt.

    3. «Biju iedomājusies, ka aģentūra informāciju par slimības lapu saņem automātiski un automātiski piešķir arī pabalstu. Gaidīju, gaidīju, ikdienas steigā aizmirsu, tagad jau labs laiks pagājis – vai nu mana naudiņa ir vējā?»

    Ja vēlies saņemt slimības naudu, iesniegums ir jāiesniedz pašai. Pabalstu vari pieprasīt pusgada laikā, skaitot no pirmās darbnespējas dienas. Pārliecināties, vai tava slimības lapa ir sasniegusi adresātu, vari vietnē «latvija.lv». Meklētājā ieraksti vārdus «Saņemtās darbnespējas lapas» un, pieprasot pakalpojumu, varēsi noskaidrot, kāds ir iesniegtās slimības lapas statuss.

    Slimības lapas ārsts reģistrē «E-veselībā», bet iesniegumu par pabalsta piešķiršanu vari iesniegt vietnē «latvija.lv» vai nosūtīt e-pasta vēstulē ar drošu elektronisko parakstu. Ja ar digitālo pasauli neesi draugos, iesniegumu vari sūtīt arī vēstulē vai iesniegt klātienē jebkurā filiālē vai kādā no 137 valsts un pašvaldību vienotajiem klientu apkalpošanas centriem.

    4. «Agrāk biju darba ņēmēja, bet kopš šī gada strādāju kā pašnodarbinātā. Vai arī es slimības gadījumā varēšu saņemt pabalstu?»

    Jā, arī kā pašnodarbinātā tu vari saņemt pabalstu, ja vien esi veikusi par sevi sociālās iemaksas slimības apdrošināšanai. Tāpat kā darba ņēmējam, lai saņemtu slimības pabalstu, tām jābūt veiktām ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējā pusgada laikā vai sešus mēnešus pēdējo divu gadu periodā. Pabalsta aprēķinam derēs arī iemaksas, kas veiktas laikā, kad strādāji algotu darbu. Nosacījums par nepieciešamo apdrošināšanas stāžu neattiecas uz gadījumu, kad tiek kopts slims bērns.

    Tā kā šobrīd tu darbu sev dod pati, izmaksas par pirmajām deviņām dienām gulstas uz pašas pleciem, bet, ja slimosi ilgāk, pabalstu maksās valsts. Turklāt slimības pabalstu turpina maksāt arī 30 dienas pēc pašnodarbinātā vai darba ņēmēja statusa zaudēšanas, ja vien turpinās nepārtraukta darbnespēja. Šis nosacījums gan neattiecas uz situāciju, ja tu kop slimu bērnu līdz 14 gadu vecumam. Ja šajās 30 dienās tev būs tiesības gan uz bezdarbnieka, gan slimības pabalstu, saņemsi tikai slimības naudu.

    5. «Kā zināms, valsts naudu par slimības lapu maksā tikai tad, kad tā ir noslēgta, bet es slimoju jau pusotru mēnesi…»

    Lai nebūtu tā, ka, ilgstoši slimojot, paliec bez iztikas līdzekļiem, tu vari lūgt ārstam, lai viņš noslēdz esošo darbnespējas lapu B un ar nākamo dienu izsniedz iepriekšējās turpinājumu – jaunu B lapu. Tiesa, ņem vērā, ka tādā gadījumā pirmo B lapu ārsts var noslēgt ne ātrāk kā pēc divām nedēļām. Taču arī tas tomēr būs ātrāk, nekā gaidīt mēnešiem ilgi.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē