• Vai kuņģa operācija var būt kā risinājums, lai ietekmētu vielmaiņu?

    Uzturs un diētas
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    20. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kuņģa samazināšana ir iespēja, ko bieži vien aplūko tie cilvēki, kuri izjūt nepieciešamību pēc svara samazināšanas. Vai tas ir risinājums?
    Nākamais: Četri pacientu biežāk uzdotie jautājumi

    Skaidro Dr. Igors Troickis, Ķirurgs ar vairāk nekā 27 gadu pieredzi. Īpaši specializējies vēdera dobuma ķirurģijā, trūču un kuņģa operācijās, klīnikas AIWA Clinic virsārsts. Viens no pirmajiem Latvijā sāka veikt bariatrijas operācijas.

    Medicīnas iestādēs bieži redzam informatīvus plakātus, ka jāārstē locītavas, cukura diabēts, asinsspiediens… Bet nav plakātu par to, ka liekais svars jeb aptaukošanās arī ir nopietna slimība, ar kuru jātiek galā! Protams, jāsāk ar konservatīvām metodēm – diētām, fiziskām nodarbībām, taču, ja tas viss izmēģināts, bet svars turpina pieaugt, jādomā par kuņģa samazināšanas jeb bariatrisko operāciju. Jo aptaukošanās traucē sirdsdarbībai, asinsritei, elpošanai, aknu darbībai, rada papildu slodzi mugurkaulam, locītavām, muskulatūrai. Statistika liecina, ka cilvēki ar izteiktu lieko svaru biežāk un agrāk saslimst ar miokarda infarktu, insultu un infekcijas slimībām, viņiem ir paaugstināts asinsspiediens, augsts holesterīna līmenis, cukura diabēts, problēmas ar hormonālo līdzsvaru. Turklāt, jo lielāks svars, jo lielāks risks saslimt arī ar vēzi…

    Kuņģa operācija ir veids, kā pilnībā izārstēt 2. tipa cukura diabētu

    Tāpēc, ja cilvēks ārstē aptaukošanos, viņš pie reizes atrisina arī daudzas citas veselības problēmas. Mūsdienās izpētīts, ka bariatriskās operācijas ir vienīgais veids, ar kuru iespējams pilnībā izārstēt 2. tipa cukura diabētu. Kuņģa operācijas rezultātā izmainās vielmaiņa, un var notikt pat tā, ka cilvēkam zāles vairs nav nepieciešamas vai tās var lietot krietni mazākās devās. Arī pie hiperholesterinēmijas redzam, ka pēc operācijas pacienti var krietni samazināt holesterīnu samazinošo zāļu devas.

    Tāpat pie mums bieži ierodas cilvēki, kam atteiktas protezēšanas operācijas ar norādi, ka vispirms jāsamazina liekais svars. Tāpēc vēl viens ieguvums pēc kuņģa operācijas ir iespēja pēc tam tikt pie jaunām locītavām.

    Daudziem pacientiem pēc operācijas būtiski izmainās arī dzīvesstils un ēšanas paradumi. Pacienti stāstījuši, ka pirms tam vienmēr ļoti gribējies ēst gaļu, bet pēc operācijas – kārojas dārzeņu un augļu. Vairumam vairs negribas ēst tik daudz un tik ļoti bieži kā agrāk. Un rodas motivācija, lai iegūto labo rezultātu saglabātu!

    Agrāk kuņģa operācijas veica tikai cilvēkiem vecumā no 18 līdz 65 gadiem, bet mūsdienās šis kritērijs tiek pārskatīts, jo arvien vairāk redzam sešpadsmit un septiņpadsmit gadus vecus jauniešus ar izteiktu aptaukošanos un saprotam, ka viņi ar to netiek un arī turpmāk netiks galā. Latvijā katram piektajam bērnam ir liekais svars, katrs desmitais  – aptaukojies. Tādos gadījumos ar vecāku atļauju operējam arī jauniešus, kuri vēl nav sasnieguši 18 gadu vecumu. Arī par galējo vecuma robežu operācijai ķirurgi sākuši domāt elastīgi – ja pacientam ir palikušas labas veselības rezerves, ja nav smagu blakus kaišu, kas neļauj veikt plānveida operāciju, tad kuņģi samazina arī pēc 65 gadu vecuma.

    Otrs svarīgs kritērijs ir ķermeņa masas indekss (ĶMI). Par bariatriskās ķirurģijas nepieciešamību varam runāt tad, ja ķermeņa masas indekss ir 35–40 un pacientam ir arī nopietnas blakus saslimšanas, piemēram, 2. tipa cukura diabēts, arteriālā hipertensija, gastroezofageālā refluksa slimība jeb atvilnis, locītavu problēmas, hiperholesterinēmija. Mūsu klīnikas biežākais kuņģa operācijas pacients ir sieviete 39 gadu vecumā ar ĶMI 40.

    Ko par to saka cita ārste? Vai tiešām ar kuņģa samazināšanas operāciju var izārstēt 2. tipa cukura diabētu?

    Atbild Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe un Rīgas Stradiņa universitātes profesors Ilze Konrāde:

    Jā, var. Taču tas nav vienīgais veids, kā 2. tipa cukura diabētu izārstēt pilnībā. Vispirms jāsāk ar radikālām pārmaiņām savā dzīvesveidā – jāievēro stingra diēta, regulāri jānodarbojas arfiziskām aktivitātēm un jālieto medikamenti, jo arī tā pacients pats var ļoti veiksmīgi atbrīvoties no šīs slimības. Turklāt, ja cilvēks spēj to visu ievērot un tiešām krasi izmaina dzīvesveidu, tas vienmēr ir arī liels ieguldījums pašapziņas celšanā.

    Protams, jāatzīst, ka bariatriskā ķirurģija ir ļoti efektīvs 2. tipa cukura diabēta ārstēšanas līdzeklis, jo 98 procentos gadījumu ar to var atbrīvoties no kaites. Arī endokrinologi pacientus, kam ĶMI pārsniedz 45, nosūta uz kuņģa samazināšanas operāciju, lai panāktu būtisku veselības uzlabojumu, jo 2. tipa diabēts parasti nāk komplektā ar ābola tipa aptaukošanos, kad taukaudi izgulsnējas ap iekšējiem orgāniem vēdera rajonā, un tas rada arī daudzas citas veselības problēmas. Tomēr bariatrisko ķirurģiju nevar uzskatīt par universiālu un pilnīgi visiem pacientiem reaizējamu ārstēšanas veidu, jo pastāv dažādi operācijas riski.

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē