• Vai grūtniecēm ziedputekšņus lietot ir droši?

    Grūtniecība
    Indra Ozoliņa
    8. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai ziedputekšņus drīkst lietot arī grūtniecības laikā? Vai tie nevar ietekmēt hormonus, izraisīt spontāno abortu? Atbild ANNA KRUMPĀNE, ginekoloģe un dzemdību speciāliste privātpraksē Daugavpilī, arī biškope un apiterapeite.

    Jā, ziedputekšņus drīkst droši lietot arī gaidībās, un tie ir ļoti vērtīgi. Putekšņi ir augu ziedu vīrišķā daļa, ko bites ievāc un izmanto par olbaltumvielu. Tie satur ap 50 dažādu komponentu, un tajos ir daudzas cilvēka organisma attīstībai nepieciešamās vielas, piemēram, visas neaizstājamās aminoskābes, kopumā ap trīsdesmit. Putekšņi ir vieni no bagātākajiem produktiem vitamīnu ziņā un tādējādi lielisks uztura bagātinātājs, kam dabā līdzīgu nav. 

    Savā praksē ziedputekšņus esmu veiksmīgi lietojusi ginekoloģisku slimību ārstēšanā, kā arī grūtniecības labvēlīgai norisei.

    Manā 40 gadus ilgajā ginekoloģes un dzemdību speciālistes praksē nav bijis neviena gadījuma, kad kādai sievietei ziedputekšņi būtu izraisījuši spontāno abortu.

    Kaut gan uz zinātnisku pētījumu atsaukties nevaru, iesaku tos daudzām savām pacientēm kā veselīgu, imunitāti spēcinošu produktu. Turklāt ziedputekšņos ir visi topošajam bērniņam nepieciešamie vitamīni un minerālvielas. Bet – arī ar veselīgu produktu lietošanu nevajag pārspīlēt, ar vienu ēdamkaroti jeb 20 gramiem dienā pilnīgi pietiks. 

    Taču jautājums ir pamatots – nav dūmu bez uguns… Ja putekšņi satur pesticīdus lielā daudzumā, tie var ietekmēt augli un izraisīt spontāno abortu, it īpaši līdz 12. grūtniecības nedēļai. Tāpēc iesaku tikai Pārtikas un veterinārā dienesta pārbaudītus ziedputekšņus, kas atzīti par bioloģiski tīriem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē