• Veselīgie mazkaloriju našķi — iesaka trīs uztura speciālistes

    Uzturs
    Elva Karičkina
    6. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jau atkal roka veikalā sniedzas pēc treknās piena šokolādes ar riekstiem vai čipsu pakas? Tik ļoti kārojas panašķoties, bet gribas arī turpināt tik labi aizsākto apņemšanos ēst veselīgi. Kā abas šīs vēlmes apvienot? Trīs uztura speciālistes atklāj, kāda ir viņu izvēle brīžos, kad patiešām ļoti gribas ko uzlikt uz kārā zoba.

    Maija Fromane, uztura speciāliste

    @maija.fromane

    «Bieži vien vēlme pēc saldumiem vai sāļām uzkodām rodas tad, kad neuzņemam pietiekami daudz uzturvielu, piemēram, saliktos ogļhidrātus. Tāpēc iesaku pārskatīt savu ēdienkarti – vai uzturs ir pietiekami sabalansēts? Es pati jau vairākus gadus nelietoju uzturā čipsus un citus našķus ar lielu sāls un piesātināto taukskābju daudzumu.

    Izvēloties našķus, raugos, lai tajos nebūtu cukura vai arī tā daudzums būtu minimāls. Mūsu garšas kārpiņas pierod pie noteiktām garšām, un šobrīd man daudz vairāk garšo tumšā, nevis piena šokolāde.

    Mans padoms – lai samazinātu noteiktu produktu lietošanu uzturā, jāsāk ar nelieliem soļiem.

    Nevajag strauji izslēgt visu neveselīgo, jo tas būs ātrākais ceļš uz noraušanos. Laba taktika ir ieviest pa vienam jaunam paradumam reizi nedēļā vai divās.»

    1. Zemesriekstu sviests.
      Man ļoti garšo Nutego zemesriekstu sviests bez pievienotā cukura un sāls. Zemesriekstu sviests pārsvarā sastāv no nepiesātinātām taukskābēm, kas labvēlīgi ietekmē veselību. Man patīk pievienot šim sviestam nelielu daudzumu kakao pulvera un stēviju vai vienu tējkaroti medus – sanāk veselīgāka alternatīva šokolādes pastām, kuras tik ļoti garšo bērniem.
    2. Tumšā šokolāde.
      No šokolādēm izvēlos tumšo ar vismaz 70% kakao sastāvā. Pēc sastāva man patīk 85% Lindt Excellence. Kakao flavonoīdiem ir pozitīva ietekme gan uz kognitīvajām funkcijām, gan kardiovaskulāro sistēmu, gan noskaņojumu un stresu. Tomēr šokolādes ēšanā jāievēro mērenība, jo tās sastāvā ir daudz kaloriju un tauku.
    3. Žāvēti āboli un dārzeņi.
      Alternatīva čipsiem ir žāvēti dārzeņi. Bet, ja gribas ko saldāku, – žāvēti āboli. Svarīgi noskaidrot, cik daudz šiem našķiem pievienots cukurs un sāls, – ideāli, ja tie nav pievienoti vispār.
    4. Saldie batoniņi ar žāvētiem augļiem un riekstiem bez cukura.
      Es izvēlos Nakd vai Rimi batoniņus, jo tiem nav pievienots ne cukurs, ne medus, ne agaves vai kāds cits sīrups, ar kuru palīdzību ražotāji mēdz maskēt cukuru sastāvā. Tāpat Rimi batoniņos ir zems piesātināto taukskābju sastāvs. Iesaku meklēt batoniņus ar norādi no added sugar (bez pievienota cukura).
    5. Sorbets.
      Saviem viesiem klasiskā deserta vietā bieži pasniedzu sorbetu. Veikalos nopērkamajos sorbetos gan nereti ir daudz pievienotā cukura, jāizvēlas tas sorbets, kura sastāvā ir visvairāk augļu vai ogu. Salīdzinot ar klasiskajiem saldējumiem, sorbets nesatur taukus un ir ar mazāku kaloriju daudzumu. Sorbetu viegli var pagatavot arī mājās, dažādās kombinācijās sablendējot saldētas ogas kopā ar banānu un svaigi spiestām sulām. Pievienojot kokosriekstu skaidiņas vai kakao, sanāk pilnvērtīgs deserts.
    • Linda Federa, uztura speciāliste Dr. Federa Vācijas-Latvijas Kardioloģijas privātpraksē

    «Pati ar našķiem esmu uz tu, un viens no maniem mīļākajiem kārumiem ir mums, latviešiem, tik tuvie augļi – āboli. Tos varu ēst katru dienu – ēdienreižu starplaikos vai kā saldo ēdienu pēc pusdienām. Ne velti angļu valodā ir teiciens an apple a day keeps the doctor away – viens ābols dienā, un ārsts nebūs vajadzīgs. Mans ieteikums – izvēloties ne tikai našķus un uzkodas, bet arī jebkuru citu ēdienu, vienmēr jāpatur prātā – kvalitāte pirms kvantitātes!»

    1. Mandeles.
      Lai gan tās satur daudz tauku, pareizajās porcijās mandeles var palīdzēt kontrolēt svaru. Svara samazināšanas laikā bieži gadās pēkšņas bada epizodes, un tad uzturvielām ļoti bagātās mandeles labi noder, lai remdētu izsalkumu un radītu sātu ilgākam laikam. Taču svarīgi nepārspīlēt ar porcijas izmēru – ar viena sauja mandeļu pilnīgi pietiks, lai remdētu izsalkumu.
    2. Popkorns.
      Tas ir to našķu sarakstā, kuru liekot uz kārā zoba nav iemesla mocīties sirdsapziņas pārmetumos, jo kukurūzā ir daudz balastvielu, tā regulē gremošanas procesu un pozitīvi ietekmē vielmaiņu. Protams, izšķirīgaa nozīme ir pagatavošanas veidam, jo, pievienojot eļļu vai sviestu, apkaisot ar cukuru, popkorns vairs nebūs gluži veselīgs. Iesaku pirkt tīros kukurūzas graudiņus iepakojumā un pašiem mājās tos pagatavot – veikalos nopērkamas speciālas ierīces, ar kurām var pagatavot popkornu, neizmantojot taukvielas.
    3. Sausmaizītes.
      Esmu iecienījusi plānās Finn Crisp sausmaizītes. Tās ir garšīgas, kraukšķīgas, bagātas ar balastvielām, vitamīniem un minerālvielām. Var ēst gan vienas, gan ar dažādām piedevām.
    4. Tumšā šokolāde.
      Jo vairāk tajā, kakao, jo labāk, jo kakao ir viens no nozīmīgākajiem antioksidantu avotiem. Tumšā šokolāde mazina sirds asinsvadu slimību risku, jo samazina zema blīvuma holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs, normalizē asinsspiedienu. Pati mēdzu izvēlēties Lindt Excellence ar 99% kakao saturu.
    5. Grauzdēti turku zirņi.
      Mana ideālā uzkoda! Turku zirņi ir bagātīgs olbaltumvielu, kalcija, dzelzs, vitamīnu, aminoskābju cinka, magnija un folijskābes avots. Daru tā: konservētus turku zirņus kārtīgi noskaloju zem tekoša ūdens, nosusinu, apslaku ar eļļu, sāli un pipariem un kārtoju pannā uz cepampapīra. Cepu aptuveni 30 minūtes 200 grādu temperatūrā.
    • Eva Kataja, uztura speciāliste veselības centrā Vivendi un EGV klīnikā

    «Vajadzētu veicināt ieradumu, ka našķējamies tikai pēc kārtīgas ēdienreizes, nevis bada stāvoklī.  Protams, atnākot mājās pēc garas darba dienas, roka pati sniedzas pēc cepuma vai uzkodas. Taču, ja piespiežam sevi kārtīgi paēst, tad našķēties gribas retāk un mazākām porcijām. Protams, ir uzkodas, piemēram, rīsu galetes, kuras droši var ieviest ēdienkartē kaut vai katru dienu, ja nepārspīlējam ar daudzumu. Taču treknās Napoleona kūkas vai smilšu mīklas riekstiņus gan der atstāt vien retām svētku reizēm.»

    1. Selga Nature rudzu maizcepumi.
      Pilngraudu produkts ar nelielu pievienotā cukura daudzumu un diezgan daudz šķiedrvielu, kas dod sātu un palīdz gremošanas traktam. Ērti paķert līdzi pastaigā, kad gribas ko uzgrauzt pašai vai bērnam.
    2. Skrīveru plūmes tumšajā šokolādē.
      Laba alternatīva šokolādes konfektēm, ja pie dienišķās kafijas prasās apēst ko saldu. Plūmes ir dabiski saldas, satur šķiedrvielas un ļauj apmierināt kāri pēc saldā un reizē iegūt vērtīgas uzturvielas.
    3. Rice Up brūno rīsu galešu čipsi.
      Ja laiku pa laikam gribas pagrauzt ko sāļu, kartupeļu čipsu vietā daudz labāk izvēlēties šos. Atšķirībā no kartupeļu čipsiem galetes nav fritētas eļļā un nesatur transtauksābes, tajās ir mazāk kaloriju. Protams, jāizvēlas ripiņas bez garšas pastiprinātājiem. Ir arī saldais variants – rīsu galetes tumšajā šokolādē. Jāņem gan vērā, ka ar galetēm apmierināsim graušanas kāri, taču lielu enerģijas devu no šīs uzkodas negūsim.
    4. Siers.
      Šķēlītēs sagriezts siers ir našķis, no kura var arī paēst. Visvērtīgākie ir dažādi tā saucamie Jāņu sieri jeb mīkstie, biezpienveida siera rituļi, jo tie satur vairāk olbaltumvielu un mazāk tauku. Taču tikpat labi der arī cietāki sieri, piemēram, ar amoliņu vai citām piedevām. Mans favorīts ir Džiugas cietais siers, ko var baudīt kopā ar gabaliņos sagrieztiem dārzeņiem. Ērta uzkoda ir Pik-Nik siera nūjiņas.
    5. Zemesriekstu sviests ar tumšo šokolādi.
      Bieži uzturā lietoju riekstu krēmus, un, tā kā man garšo šokolāde, izvēlos veselīgāku nutellas alternatīvu – Nutego zemesriekstu sviestu ar tumšo šokolādi. Tajā cukura daudzums nav tik pārmērīgs, šis sviests satur šķiedrvielas, olbaltumvielas, vērtīgās taukskābes. Visgaršīgāk ir, ja riekstu krēmu uzsmērē uz sausmaizītes vai ripiņās sagriezta banāna.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē