• Uzturs četrdesmitgadniekiem, kas dienas pavada biroja krēslā

    Ēd un lasi
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    9. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kādi uztura principi jāievēro biroju darbiniekiem, lai saglabātu slaidu augumu un veselību, iesaka Veselības centra Vivendi uztura speciāliste LIENE SONDORE.

    Uztura speciāliste  norāda, ka no 35 gadu vecuma cilvēkam vielmaiņa sāk kļūt lēnāka – divdesmit gados varējām vienu dienu nepaēst un ielīst balles kleitiņā, šobrīd tas vairs tik veikli neizdodas.

    Arī hormonu līmenis sievietei ap šo laiku sāk mainīties. Piemēram, tās, kuras agrāk bijušas bumbierīši ar smalku ķermeņa augšdaļu un izteiktākiem gurniem un dibenu, tagad nereti konstatē – blūzīte vairs neder, mīļākais krūšturis neiet ciet… Jo – bumbierīti ir aizstājis ābolītis! Vēl tu sāc pamanīt, ka hormonālo izmaiņu dēļ tauki sāk krāties arī uz vēdera. Šis viss ir signāls – ar ēdienu vairs nevajadzētu uzņemt tik daudz enerģijas kā agrāk.

    Atslēgas vārds ir – plānot! Gan ēdienreizes, gan to sastāvdaļas, gan sportu.

    Bet, tā kā šis ir arī vecums, kad mēs jūtamies dzīvē nostabilizējušās, zinām, kas mums patīk un garšo, turklāt nereti arī finansiāli mūsu iespējas ir mazliet labākas nekā agrāk, mēs atļaujamies vairāk. Un nereti arī apēdam vairāk, nekā vajadzētu. Lai to visu noturētu saprāta rāmjos, dāmām, kuras jūtas līdzīgi, ir būtiski ieplānot trīs normālas ēdienreizes dienā un, ja vajag un gribas, – divas uzkodas starp tām. Atslēgas vārds ir – plānot! Gan ēdienreizes, gan to sastāvdaļas, gan sportu. Nav variantu – ja gribi būt skaista un vesela arī sešdesmit gados, vajag atrast fiziskās aktivitātes, kas pašai ļoti patīk, un tās ierakstīt savā plānotājā vismaz divas, labāk trīs reizes nedēļā!»

    Iesakām dažus ēšanas padomus cilvēkiem, kam ir sēdošs darbs:

    Brokastis

    Labs variants ir putras. Ideālajā variantā – pilngraudu, jo tajās ir vairāk šķiedrvielu, un tāpēc tās arī ilgāku laiku sniegs sāta sajūtu. Ja izmanto ātri vārāmo putru, kam nav ne vainas, lai palielinātu šķiedrvielu daudzumu, var pievienot linsēklas. Nevajadzētu arī uzsēsties uz viena putras veida, bet tos pamainīt – auzas, miežu pārslas, prosas putra. Vēl brokastīm var pagatavot smūtiju no svaigiem augļiem un dārzeņiem, bet tad gan es ieteiktu tam klāt pieblendēt 3–4 ēdamkarotes auzu pārslu vai čia sēklas.

    Pirmā uzkodu pauze

    Uzkodai starp brokastīm, kas bijušas agri, un pusdienām, kas vēl tikai būs, varētu paņemt līdzi uz darbu kādu siera šķēli, jau sagrieztus dārzenīšus. Ļoti bieži birojā strādājošās dāmas atvilktnē tur riekstus un žāvētos augļus, jo tie taču ir veselīgi. Ir jau arī. Bet – ar mēru! Un mērs ir 30 grami dienā. Tas ir tik, cik ieiet saujas vidiņā.

    Lai šos labumus, kuros tomēr ir arī daudz cukura un kaloriju, nesaēstos par daudz, varētu sev ierīkot mazu kastīti ar vāciņu, kurā mājās ieber riekstus un rozīnes, un paņem līdzi tik, ne vairāk. Jauki, ja brīvdienās būs pagatavoti mušļa batoniņi, ko paķert līdzi. Arī bērni un vīrs par tādiem priecāsies.

    Pusdienas

    Ja ēd birojā uz vietas, mājās var sakomplektēt sev salātus, ievērojot šķīvja principu. Tas ir, pusei šķīvja jābūt svaigiem vai sautētiem dārzeņiem, ceturtajai daļai olbaltumvielu – zivs, liesa gaļa, ola, biezpiens, turku zirņi, lēcas vai citi pākšaugi. Un ceturtā daļa – graudi. Ja tajā brīdī tik daudz negribas, graudaugus var pietaupīt nākamajai uzkodai un, piemēram, nevis saēsties galetes, kas nesniedz sāta sajūtu, bet apēst šķēli kvalitatīvas rupjmaizes.

    Ēdot ārpus biroja, nevajadzētu uzķerties uz komplekso pusdienu jeb trīs ēdieni par vienu cenu āķa.

    Otrais un svaigi salāti vai zupa un zaļie salāti – būs laba izvēle. Bet, ja salāti ir dārzeņi ar vistas fileju vai mocarellas sieru, iespējams, ka pietiek pat tikai ar tiem.

    Pēcpusdienas uzkoda

    Ja pēcpusdienā uznāk sagurums un kārojas tasītes kafijas, bet pie kafijas kaut ko saldu, konfektes vietā izvēlies skaistu dateli. Bio veikaliņos tās mēdz būt īpaši sulīgas un gaļīgas. Jā, padārgas, bet, ja tas ir tavs vienīgais kārums, tava vienīgā dienas konča, tad nemaz tik dārga vairs nesanāk. Toties garda un vērtīga.

    Vakariņas

    Tās bieži vien ir nopietns izaicinājums, jo laika nav, ēst gribas un vēl jāizdabā katra mājinieka gaumei. Uztura speciālistu ieteikums ir plānot maltītes tā, lai gaļa būtu vien divas trīs reizes nedēļā, reizi vai divas – zivis, bet divas trīs reizes nedēļā – veģetārās maltītes.

    Ēdieni, kas atvieglo dzīvi, ir sautējumi un biezzupas – saliec visu katlā, aplej ar ūdeni un uz laiku aizmirsti.

    Arī dažādi krāsnī cepti ēdieni – uz pannas pa vidu noliec vistu vai zivi, apkārt dārzeņus, un ļauj cepeškrāsnij strādāt. Ļoti palīdz multivāres katls – saliec produktus, nospied pogu soup (zupa) vai bake (cept) un ej darīt savas lietas. Pēc pusstundas, četrdesmit minūtēm vakariņas ir gatavas. Bet, lai vakariņas ātri pagatavotu, mājās jābūt pamatproduktiem, jo, ja vēl vakarā nākas zaudēt laiku, skrienot pa veikalu, tad tiešām pēc tam vairs spēka nav nekam. Tāpēc vēlreiz – svarīga ir plānošana!

    Sievietēm, kuras saka – pēc darba dienas vairs nevēlas neko mizot un kapāt, iesakām nopirkt labu, Vācijā vai Austrijā ražotu, mizojamo nazi. Otrkārt, padomāt, vai tiešām viss ir jāmizo. Kartupeli, kāli, burkānu var tīri nomazgāt, noberzt un cept ar visu miziņu. Turklāt, ja dārzeņus pērk lielveikalā, tie jau ir ļoti tīri nomazgāti, atliek vien noskalot un gatavot. Bet ļoti steidzīgiem vakariem var mierīgi izmantot arī saldētos dārzeņus un jau maisiņos nopērkamos salātus vai sagrieztos burkānus un kāpostus. Tie visi ir mūsu palīgi un noteikti būs labāki par cīsiņiem un pelmeņiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē