• Svini un baudi, bet nepārspīlē!

    Svētku pārēšanās
    Elva Karičkina
    22. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Daudzās mājās bagātīgi klāts galds ir galvenais Līgo svētku elements. Tāpēc itin viegli var gadīties pārspīlēt ar kulināro uzdzīvi, un, ja vēl arī grādīgo dzērienu lietots par daudz, nākamajā rītā savu ēšanas un/vai dzeršanas negausību var nākties rūgti nožēlot. Kā svinēt ar prieku, tomēr apdomību un mēra sajūtu nezaudējot? Konsultē sertificēta uztura speciāliste LIZETE PUGA.

    Arī tad, ja svētkos sanācis tā pavairāk apēst un iedzert, nevajadzētu sev to īpaši pārmest un justies vainīgai, jo svētki tomēr ir izņēmums, ko drīkst atzīmēt baudpilni. Galvenais – lai pārmērības nekļūst par ikdienas paradumu!

    Nepārspīlētie vēderprieki

    Svētkos bieži vien uzņemam pārāk daudz kaloriju – pat 5000 vai 6000, kas ir vairāk nekā trīskārša dienas deva. Ja pārēdamies, ēdiens rada spiedienu uz iekšējiem orgāniem, traucē tiem normāli funkcionēt un var izraisīt dažādus gremošanas traucējumus, piemēram, meteorismu jeb pastiprinātu gāzu veidošanos, sliktu dūšu, atvilni. Risinājums – svinību ēdienkarti vajadzētu jau laikus saplānot.

    Svarīgi svētku dienā ievērot regulāras ēdienreizes – neizlaist brokastis un pusdienas, tādejādi būs vieglāk atturēties no pārmērīgas ēšanas vakarā. Taču jāraugās, lai brokastis un pusdienas būtu pēc iespējas vieglākas. Viena no parastajām svētku ēšanas blaknēm ir smaguma sajūta. Un nereti vainojams tajā ir pārmērīgi liels sāls daudzums – sāls organismā aiztur šķidrumu, veidojas tūska, rodas slikta pašsajūta.

    Uztura speciāliste Lizete Puga iesaka gaļu grilēšanai marinēt pašiem, iztiekot ar minimālu sāls daudzumu, bet izmantojot dažādus zaļumus – pētersīļus, lociņus, ķiplokus un citus. Saldumam marinādei var pievienot ābolu sulu, bet asumam – kādu no dabīgajiem etiķiem. Un nevajag pārspīlēt ar gaļas daudzumu – patiesībā cilvēkam, lai uzņemtu gana daudz olbaltumvielu, pietiek ar gaļas gabaliņu, kas izmērā ir puse no saujas.

    Der atcerēties, ka grilēt varam ne vien gaļu, bet arī zivis un dažādus dārzeņus (piemēram, kabačus un papriku), sēnes.

    Veselīga izvēle ir dažādas dārzeņu un augļu plates. Svētkos mēdzam uzņemt pārāk daudz olbaltumvielu – ne tikai no gaļas, bet arī siera –, un tas rada papildu slodzi arī aknām un nierēm.

    Ja iecerēts gatavot rasolu vai siera salātus, majonēzes un krējuma vietā ieteicams izmantot bezpiedevu jogurtu, bet iecienītos speķa pīrādziņus iespējams padarīt veselīgākus, mīklu gatavojot no pilngraudu miltiem un pildījumam izvēloties liesu gaļu. Plātsmaizes un citus konditorejas izstrādājumus var bagātināt ar aromātiskām garšvielām – tad var likt klāt mazāk cukura.

    Lai veicinātu gremošanas procesus, ēdienkartē svētku laikā noteikti jābūt produktiem, kas satur daudz labo baktēriju un palīdz organismam ēdienu labāk pārstrādāt. Tādi ir kefīrs, skābēti gurķi, skābēti kāposti, tējas sēnes dzērieni. Visā svinību gaitā noteikti jāmalko ūdens – arī tas palīdz nepārēsties un uzlabo gremošanas sistēmas darbību.

    5 padomi, ja svētkos lieto alkoholu:

    1. Alkoholiskus dzērienus vajadzētu dzert tikai tad, kad esam paēduši, jo tad alkohola uzsūkšanās organismā noritēs lēnāk.
    2. Izvēlies tikai labas kvalitātes alkoholiskos dzērienus!
    3. Jāņos laba izvēle ir nefiltrētais alus, jo tā uzturvērtība ir augstāka nekā citiem alus dzērieniem, tas satur arī vairāk antioksidantu. Vari izvēlēties arī kvalitatīvu sauso sarkanvīnu vai baltvīnu.
    4. Nebūtu ieteicams lietot alkoholiskos dzērienus ar daudz cukura, piemēram, saldus sidrus vai kokteiļus. Nav arī vēlams stiprākus grādīgos dzērienus jaukt kopā ar sulu vai gāzētām limonādēm. Tad uzņemsim pārāk daudz cukura, kas paaugstina cukura līmeni, noslogo gremošanas traktu un var veidot blaknes – galvassāpes vai sliktu dūšu.
    5. Visbiežāk slikta pašsajūta pēc alkohola lietošanas rodas dehidratācijas dēļ, jo alkohols ir diurētiķis – veicina šķidruma izvadīšanu no organisma. Tāpēc tas, ja lieto alkoholu, paralēli visu laiku jādzer ūdens.

                                   

    Izkusties, cik vien bieži vari!

    Fiziskās aktivitātes palīdz aktivizēt arī gremošanas procesus – mācies no bērniem, kuri svētkos nemitīgi kustas, nevis pavada vakaru, sēžot pie galda un ik palaikam kaut ko uzēdot un iedzerot. Sevi un viesus ik pa divām stundām jāpieceļ kājās (mazliet nogaidot pēc ēšanas), lai uzspēlētu kādu rotaļu vai spēli, piedalītos svētku rituālā, padancotu, dotos pastaigā.

    Ja tomēr nākamajā rītā jūties slikti

    Ja pēc svētkiem moka paģiras, tās signalizē, ka organismā nokrities cukura līmenis un radies elektrolītu disbalanss, arī alkohola radītā acetaldehīda klātbūtne organismā var veicināt sliktu pašsajūtu. Tāpēc ķermenim šajā dienā ir nepieciešams gan dzēriens, gan ēdiens.

    • Alkohola izvadīšanu no ķermeņa veicina C un B grupas vitamīni – tos satur, piemēram, augļi un dārzeņi, graudaugi, gaļas subprodukti.
    • Ja gadījies pārēsties, nevajadzētu to darīt arī nākamajā dienā. Labāk būtu koncentrēties uz augļiem, dārzeņiem, skābpiena produktiem. Labs variants ir klasiska aukstā zupa – kefīrs satur labās baktērijas, bet bietes un dilles mazinās vēdera uzpūšanos un veicinās gremošanu.
    • No tējām labākā izvēle ir ingvera, ķimeņu vai piparmētru tēja, kas palīdz gremošanas traktam atsākt darboties pareizi. Karstā dienā vari pagatavot ledus tēju – zāļu tējai pievieno ledus gabaliņus un sagrieztus augļus.
    • No kafijas labāk atturēties, jo tā organismu dehidrē.
    • Vēlamas mērenas fiziskas aktivitātes, piemēram, pastaigas.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē