• Sociālajos tīklos klejo viltus ziņa par bīstamiem importētiem augļiem

    Uzturs
    Ziņu aģentūra LETA
    16. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pirmdien sociālajos medijos izplatītie anonīma satura ziņojumi par risku saslimt ar zarnu infekciju Latvijā, uzturā lietojot ievestos citrusaugļus un arbūzus, ir nepatiesi, norāda Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) un Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

    Pirmdien sociālajos tīklos izplatījušies ieraksti ar aicinājumu nepirkt Latvijā ievestos citrusaugļus un arbūzus, kuros esot atklāti zarnu infekciju izraisītāji, un to vietā ēst tikai Latvijā audzētus augļus, dārzeņus un ābolus.

    PVD pārstāve Ilze Meistere sacīja, ka informācija par pastāvošu risku saslimt ar zarnu infekciju, ēdot ievestos citrusaugļus un arbūzus, neatbilst patiesībai. «PVD aicina Latvijas iedzīvotājus kritiski attiekties pret informāciju sociālajos medijos, kur patlaban tiek tiražētas viltus ziņas, un sekot līdzi aktuālajai informācijai PVD mājaslapā,» uzsvēra dienestā.

    Vienlaikus Meistere paskaidroja, ka konkrētais zarnu nūjiņas tips, par kuru sociālajos medijos tiek diskutēts, nav nekas neparasts. Tas ir sastopams mājlopu zarnu traktā, kā arī ārējā vidē un, tas ir bīstams vien tad, ja netiek ievērotas elementāras higiēnas prasības.

    PVD atgādina, lai sevi pasargātu no dažādām pārtikas izraisītām saslimšanām ir jāmazgā rokas, jāmazgā augļi un dārzeņi, kā arī rūpīgi termiski jāapstrādā dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti un gatavo produktu un jēlproduktu apstrādei jāizmanto atsevišķs inventārs.

    Arī SPKC lūdz sabiedrību kritiski izvērtēt internetā atrodamo informāciju par iespējamo zarnu infekcijas slimības izplatību visā Latvijā. «Lūdzam nedalīties ar nepārbaudītām ziņām, bet pārliecināties par informācijas patiesumu mājaslapā »www.spkc.gov.lv"," aicina iestādē.

    Ierakstos sociālajos tīklos arī apgalvots, ka šī iemesla dēļ slēgta Dzemdību nodaļa Vidzemes slimnīcā Valmierā, tomēr ārstniecības iestādē aģentūrai LETA uzsvēra, ka arī šī informācija ir nepatiesa. Vidzemes slimnīcā nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums ar zarnu nūjiņas izraisītu infekciju.

    «Mūsu dzemdību nodaļa strādā ierastajā režīmā, bērniņi dzimst, topošās māmiņas iestājas nodaļā, jaunās māmiņas izrakstās un dodas mājās. Lūgums visiem – neizplatīt nepārbaudītu informāciju un neradīt nepamatotu trauksmi cilvēkos,» uzsvēra Vidzemes slimnīcas Ārstnieciskā direktore Inga Ozoliņa.

    Aģentūra LETA jau vēstīja, ka līdz svētdienai 23 cilvēkiem, tostarp 19 bērniem un četriem pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem no Siguldas un tās apkārtnes konstatēti zarnu infekcijas simptomi .

    SPKC informēja, ka zarnu infekcijas simptomi konstatēti bērniem un darbiniekiem piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, bet apstiprinātie STEC infekcijas gadījumi un hemolītiski urēmiskā sindroma gadījumi konstatēti trijās. Vismaz viens bērns, kuram atklāti zarnu infekcijas simptomi, nav apmeklējis bērnudārzu. Vairāki bērni ir hospitalizēti, tostarp triju bērnu stāvoklis ir smags.

    Saslimšanu izraisījis mikroorganisms «E.Coli», ar kuru cilvēks var inficēties, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātu dzīvnieku izcelsmes pārtiku, nemazgātus augļus un dārzeņus, gan arī neievērojot higiēnas prasības.

    Šodien PVD veic pārbaudes arī uzņēmumos, kas Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm piegādāja svaigus augļus un dārzeņus. 

    «Šonedēļ gaidāmi »Pīlādzītī", «Saulītē» un «Ieviņā» ņemtie virsmu nomazgājumu paraugu laboratorisko izmeklējumu rezultāti, kā arī vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmumos ņemto arbūzu paraugu laboratorisko izmeklējumu rezultāti," sacīja PVD sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

    Lai pārbaudes noritētu operatīvi, to veikšanai mobilizētas vairākas PVD pārvaldes.

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē