• Ne visiem gribas nomest svaru! Ko ēst tiem, kas vēlas dažus kilogramus vairāk?

    Atpūta
    Iveta Troalika
    Iveta Troalika
    18. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    «Uzrakstiet taču arī reiz tiem, kuri vēlas pieņemties miesās!» Veselības centra Vivendi uztura speciāliste LIENE SONDORE iesaka un piedāvā garšīga un veselīga ēdiena zelta vidusceļu pārāk slaidiem kungiem, kuriem svarīgāk ir kilogramus nevis nomest, bet uzņemt.

    «Visi par to svara zaudēšanu! Lai ko es ēstu, man vienmēr ir bijis pazemināts svars. Uzrakstiet taču arī reiz tiem, kuri vēlas pieņemties miesās! Es ļoti labprāt paņemtu tos desmit kilo, ko iepriekšējā numurā aprakstītā dāma tā cenšas nomest. Domājat, ka viegli būt tādam Hugo Diegam? Vienmēr salst, stiprā vējā tiešām liekas, ka aizpūtīs pa gaisu! Un, protams, dāmām jau arī labāk patīk ozoli, nevis sīpolloki,» žurnālam IEVAS VESELĪBA raksta lasītājs Juris.

    «Juri, tev patiešām ir taisnība – ne jau visi vēlas zaudēt svaru. Arī pie manis uz konsultācijām nāk gan tie, kam kilogramu par daudz, gan tie, kuri vēlētos dažus vairāk. Un patiesībā šādas situācijas nav retums,» atzīst Liene Sondore.

    Mēs nevaram izmainīt savus gēnus

    Reiz pie manis atnāca pāris, kas uztraucās, ka viņu dēlēns ir pārāk tieviņš un visīsākais starp vienaudžiem. Bet arī mammīte un tētis šim zēnam bija miniatūri – ne garāki par metru piecdesmit un ļoti slaidi. Droši vien skaidrs, ko es cenšos pateikt: ja vienmēr esi bijis kalsns, ja tev rados ir šāda tipa cilvēki, tāda vienkārši ir tava ģenētika.

    Astēniskā tipa cilvēki bieži vien ir ne tikai izteikti kalsni, bet arī šauriem pleciem, smalkiem pirkstiem, slaidu, garu kaklu.

    Bet tu jau pats zini, ka ir liela atšķirība starp kalsns un kārns… Un šajā gadījumā svarīgāko lomu nespēlē uzturs, bet fiziskās aktivitātes. Pie šīs tēmas mēs vēl atgriezīsimies!

    Pēkšņs svara zudums rada bažas

    Piemēram, ja gada laikā, nemainot ieradumus, cilvēks no 80 kilogramiem zaudē 10, tas ir ārkārtīgi nopietns iemesls doties pie ģimenes ārsta veikt vispārēju veselības pārbaudi. Jo aiz šāda strauja svara zuduma var slēpties gan vairogdziedzera problēmas, gan otrā tipa diabēts, arī onkoloģiskas kaites.

    Juris var nesatraukties, šis nav viņa gadījums, jo – kā pats saka – vienmēr ir bijis slaidais tips. Tomēr arī viņam būtu labi reizi gadā aiziet pie ģimenes ārsta, uz tādu kā veselības check up, proti, pārbaudi, kuras laikā jāveic asinsanalīzes, jo paaugstināts sliktā holesterīna un triglicerīdu līmenis, kas vainojams sirds slimībās, un aptaukojušās aknas mēdz būt arī ļoti tieviem cilvēkiem.

    Jura gadījumā nenāktu par ļaunu veikt arī bioimpedances testu, lai saprastu reālo situāciju, cik daudz organismā ir tauku, cik ūdens, cik muskuļu masas. Ja tauku slānis ir bīstami mazs, jādomā, ko darīt, jo tas tomēr piedalās organisma procesos, vielmaiņā un ir būtisks.

    Pieņemties miesās – grūtāk nekā notievēt

    Atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, mainot dzīvesveidu, nav viegli, tas prasa apņemšanos, gribasspēku un reālu rīcību. Toties, ja cilvēks dara, tad rezultāti tiešām ir redzami. Gan jau ir novērots, ka sieviete nomet desmit kilogramu tauku mētelīti un burtiski atplaukst.

    Ar svara pieaugumu neiet tik viegli. Lai gan Juris teic, ka labprāt ņemtu kādas dāmas liekos kilogramus, ja reāli izdotos tos pielaikot, neticu, ka viņš justos apmierināts. Tas nav ne skaisti, ne veselīgi. Arī ozolam līdzīgāku tie nepadarīs.

    Patiesībā ir jāpieņem, ka vīrietis ir slaidais tips, jāsaprot, kādas ir viņa priekšrocības (un tādu ir daudz!), un, ja ēdīs normālu, sabalansētu, pieauguša cilvēka augumam atbilstoša lieluma porciju ēdienu un nodarbosies ar fiziskajām aktivitātēm, ķermenis iegūs noteiktākas, izteiksmīgākas aprises. Jā, varbūt ne muskuļu kalnus, bet simpātisku, stingru, reljefu augumu.

    Konkrētāk par uzturu

    Juris neko nav minējis par saviem ēšanas ieradumiem. Praksē esmu ievērojusi, ka ļoti kalsnie cilvēki bieži vien iekrīt vienā no divām kategorijām. Pirmie ir tie, kurus parasti visi, kas cīnās ar kilogramiem, apskauž, – atvaino, bet tā dēvētie caurbiras. Viņi ēd, viņiem garšo, viņi neko sev neliedz, bet liekie kilogrami klāt nenāk. Otri ir tie, kuri ēd kā cālīši – neēd normālas porcijas, bet visu dienu pa druskai knakstās, turklāt ir stipri izvēlīgi – tas negaršo, tas par smagu, tas par skābu…

    Bet padomi tik un tā abos gadījumos ir vienādi: normāls, sakārtots uzturs, kurā ir gan olbaltumvielas (nekas ekstrēms un pārspīlēts – viens grams uz ķermeņa masas kilogramu) – zivis, gaļa, piena produkti; ogļhidrāti (dodot priekšroku pilngraudu produktiem) – makaroni, rīsi, griķi, maize; un labi tauki – sviestiņš uz maizes, avokado, labas kvalitātes eļļa.

    Un tāpat kā gadījumos, kad cilvēki vēlas zaudēt svaru, būtu labi kādu laiku pierakstīt, ko tu ēd – tas ir, rakstīt uztura dienasgrāmatu. Jāēd normāls, adekvāts, pieauguša cilvēka ēdiens.

    Turklāt Juris var atļauties visas tās lietas, ko cilvēki ar tendenci uz apaļumiem ikdienā nevar. Var brokastu putru vārīt pilnpienā, nevis ūdenī, pievienojot riekstiņus un rozīnes. Var ik pa laikam izdzert kādu smūtiju, ko citiem es parasti neiesaku, jo tajā tomēr ir daudz augļu cukura. Droši var apēst arī divas, nevis vienu, maizes šķēles ar riekstu sviestu. Var kartupeļiem uzliet mērcīti. Un saprāta robežās arī desertu pēc kompleksajām pusdienām arī drīkst notiesāt.

    To visu Juris mierīgi var darīt. Bet! Lūdzu, neklausīt absurdajiem ieteikumiem, piemēram, dzert saldo krējumu vai ik vakaru apēst litru plombīra saldējuma! Tās ir muļķības un apzināta veselības maitāšana.

    Ja esi no tiem, kam negribas ēst…

    Var pamēģināt apetīti mazliet pastimulēt ar jau mūsu vecmāmiņām zināmiem, bet joprojām labiem un efektīviem paņēmieniem. Derēs gan vērmeļu tinktūra, gan tējiņas ar rūgtvielām – mārsils, timiāns, raudene. Esmu redzējusi tēju maisījumus, kur apiņi ir kopā ar piparmētrām. Tās uzlabo apetīti, kuņģa tonusu, veicina sagremošanu.

    Savukārt kafijas daudzumu gan vēlams samazināt, ja esi liels tās cienītājs, jo kafija nokauj apetīti un paātrina vielmaiņu, kas, izskatās, Jurim tāpat ir strauja.

    Un vēl – ir jāsporto!

    Turklāt jāizvēlas arī tādas aktivitātes, kas veicina muskuļu masas apjoma pieaugumu. Tātad vajadzētu ne tikai skriet vai nodarboties ar cigunu, bet, piemēram, trenažieru zālē sarunāt foršu treneri, kurš ierādīs vispusīgus vingrojumus. Nav jāuzspiež simtkilogramīgs stienis, bet normāli jāvingro, lai ir nodarbinātas gan rokas, gan kājas, gan vēders, gan dibens. Un, lūdzu, nekādus papildu proteīna kokteiļus. Jurim to nevajag.

    Ēd veselīgi, sporto un pieņem, ka šāds ir tavs konstitucionālais tips. Dzīvojot veselīgi, tu vari būt nevis sīpollociņš, kas vējā šūpojas, bet sprauns un atsperīgs ozoliņš.

    Iesakām izmēģināt dažas receptes no IEVAS Recepšu krājumiem:

    • Brokastis

    Pilngraudu pankūkas ar banāniem vai omlete ar baziliku un ciedru riekstiem.

    • Uzkodas

    Melleņu un auzu pārslu smūtijs vai saldās mandeļu bumbiņas.

    • Pusdienas

    Cepta cūkgaļa ar baravikām vai risoto ar lasi.

    • Vakariņas

    Zemesriekstu un saldo kartupeļu zupa vai siltie salāti ar pastu un tunci.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē