• Misters Lieliskais — tomāts

    Veselība
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    2. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tomātiņ, uz galda! Un pēc tam – katlā un mutē! Tu vaicā – kāpēc tieši šādā secībā? Jo tā tas tavai veselībai sniegs vislielāko labumu. Profesores Ilzes Konrādes skola.

    Likopēna labie darbi

    Līdzīgi kā citi dārzeņi un augļi, tomāti ir labs A un C vitamīna avots, tie satur arī pietiekami daudz šķiedrvielu, taču divas lietas tomātus ieceļ karaļa lomā. Vispirms – mēs patiešām ēdam daudz tomātu! Vismaz sezonas laikā, jo nezinu latvieti, kuram būtu dārzs un kurš tajā nebūtu uzcēlis siltumnīcu un neaudzētu tomātus.

    Otrs – tomātam krāsu piešķir tāda vērtīga viela kā karotinoīds likopēns, kas ir ļoti spēcīgs antioksidants. Saulainie itāļi vidēji apēd ap 7,4 mg likopēna dienā, bet visiem labajiem efektiem pietiek ar 6,5 mg dienā, kas atbilst nedaudz mazāk par 2 glāzēm tomātu sulas. Nu ko, nav daudz!

    3 ieguvumi

    • Aizsargā ādu no UV staru negatīvajiem efektiem

    Tas, ka saules ultravioletie stari slikti ietekmē ādas elasticitāti un veicina ādas vēža risku, zināms jau sen. Āda pati cenšas sevi pasargāt, izstrādājot savu antioksidantu barjeru, bet Mančestras Universitātes zinātnieki gribēja noskaidrot, vai papildus uzņemtais likopēns spēj tās aizsardzības sistēmai palīdzēt.

    Pētījumā viena sieviešu grupa katru dienu papildus apēda 4 ēdamkarotes tomātu biezeņa, otra – ēda ierasto uzturu. Lai gan pētījums nebija plašs, rezultāti bija gana interesanti: tomāti samazināja dozētu UV staru radīto saules apdegumu par 33 procentiem, kas līdzinās krēmam ar saules aizsardzības faktoru 12.

    Turklāt tomāti samazināja DNS bojājumus, kas raksturīgi ādas novecošanas procesam.

    Savukārt, veicot ādas biopsiju, tika konstatēts, ka sievietēm, kuras bija ēdušas vairāk tomātu, bija daudz augstāks prokolagēna saturs, kas nosaka ādas elastību. Turklāt šiem pozitīvajiem efektiem nepieciešamais likopēna daudzums ir viegli uzņemams: 300 ml tomātu sulas vai makaroni ar tomātu mērci, vai šķīvis tomātu zupas.

    • Mazāks vēža risks

    Hārvarda Universitātē veikts pētījums rāda, ka bagātīga tomātu lietošanu samazina prostatas vēža risku par 35 procentiem, bet saslimušo vidū agresīvas vēža formas samazinājās par 53 procentiem. Tomēr joprojām nav skaidrs, vai efekta iemesls ir tikai likopēns vai tomēr vēl kādi citi uztura faktori, kas saistīti ar bagātīgu tomātu ēšanu. Zinātnieki turpina pētīt, bet mēs ar nepacietību gaidām rezultātus.

    • Mazāks sirds un asinsvadu slimību risks

    Septiņu pētījumu metaanalīze, kurā apkopoti dati par vairāk nekā 100 000 cilvēku, pierādījusi, ka tiem, kas uzņem vairāk likopēna, insulta risks samazinās par 20 procentiem. Līdzīgus rezultātus itāļu zinātnieki ieguvuši arī par miokarda jeb sirds infarktu. Tiešām, ir vērts makaronus aprakt zem Boloņas mērces!

    Ledusskapis soda tomātu

    Pat norauts no ķekara, tomāts turpina gatavoties, kļūstot saldāks, aromātiskāks un… veselīgāks. Japāņu zinātnieki pierādījuši, ka vienas vai divu nedēļu laikā istabas temperatūrā veselīgā likopēna daudzums tomātos dubultojas. Tomēr ķīmiskā reakcija, kura atbild par šo transformāciju, nedarbojas temperatūrā, kas zemāka par 10 grādiem. Tāpēc vienmēr atstāj tomātus uz galda vai palodzes!

    Zināšanai! 2 reizes vairāk likopēna, ja tomātus glabāsi uz galda.

    JĀ katliņam!

    Likopēnam ir intriģējoši efekti uz veselību, tikai viena bēda – tas noslēpts dziļi augļa šūnās, un mūsu ķermenim nav tik viegli to iegūt. Taču – ir variants! Tomātus 30 minūtes pasutinot – zupām, sautējumiem vai jebkādam citam nolūkam –, ne tikai sabrūk tomātu šūnu struktūra, atbrīvojot pigmentu, bet likopēna molekulas no grūti izmantojamām pārveidojas šķīstošā formā, kuru mūsu ķermenim vieglāk uzsūkt. Jā, vismaz attiecībā uz likopēnu, konservēta tomātu pasta ir vērtīgāka nekā svaigs tomāts!

    Zināšanai! 2 reizes vairāk likopēna, ja tomātus nedaudz apstrādāsi termiski.

    Labums slēpjas mizā un MAZUMĀ 

    Fitovielas tomātā nav izvietotas vienmērīgi. Ja, piemēram, gribi izmantot likopēnu, atceries: tomāta mizā tā ir piecas reizes vairāk nekā mīkstumā! Arī citi spēcīgie antioksidanti – flavonoīdi, kas ietekmē holesterīna sintēzi un asinsspiedienu – sastopami gandrīz tikai un vienīgi tomāta miziņā. Tādēļ mazi tomāti, kuriem virsmas laukums proporcionāli mīkstumam ir lielāks, būs bagātīgāki ar fitovielām.

    Teksasas zinātnieki pierādījuši, ka mazāk sārtajās tomātu šķirnēs likopēna ir 15 reižu mazāk nekā sarkanajos ķirštomātiņos. Un tos taču var mest mutē kā ogas!

    Ziemā – dienvidniekus

    Korkas Universitātes zinātnieki pierādījuši, ka ziemā labāk ēst dienvidu zemēs augušos tomātus nekā vietējo siltumnīcu produkciju. Likopēns tomātos veidojas kā atbildes reakcija uz saules stariem, tādēļ dienvidos augušiem tā daudzums izrādījās 3 reizes lielāks.

    Ieguvums no zaļiem tomātiem

    Vēl negatavie tomāti un šķirnes, kas saglabā smaragdzaļo krāsu, arī nogatavojoties satur ļoti maz vai gandrīz nemaz likopēna, toties tie ir pilni ar divām citām fitovielām: tomatīnu un tomatidīnu. (Ak, dodot vielām vārdus, zinātniekiem varētu būt vairāk fantāzijas!) Eksperimentos ar dzīvniekiem un muskuļšūnu kultūrām pierādīts, ka šīs vielas samazina muskuļu atrofiju un var uzlabot muskuļu spēku. Vēl vairāk – šūnu kultūrās tomatīns aptur krūts un resnās zarnas vēža šūnu augšanu! Tātad zaļo tomātu čatnijiem un salsām ir vieta uz mūsu galdiem, tomēr par to pozitīvo efektu nepieciešams vēl vairāk zinātnisku pierādījumu.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē