• Kad gribas sevi palutināt — veselīgie kārumi

    Uzturs
    Sandija Šēnberga
    6. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ja gribas sagrēkot ar kaut ko garšīgu un kārdinošu, tad vismaz par prieku ne tikai sev, bet arī veselībai!

    Iasakām dažus kārumus, kas iepriecinās gan garšas kārpiņas, gan visu organismu!

    • Sarkanie ikri

    Visīstākais superfūds, kuru Francijas restorānos pasniedzot ar kaula karotīti – garšas tīrībai. Kaloriju daudz, bet labumu vēl vairāk! Kaviāru neviens neēd kilogramiem, bet arī netaupi, lai uz maizītes ikrs nemeklē ikru!
    Zivju ikros ir 30% augstvērtīgu olbaltumvielu un 10–13% tauku ar lielu nepiesātināto omega 3 un omega 6 taukskābju īpatsvaru. Šīs taukskābes veicina smadzeņu darbību, paaugstina imunitāti, novērš sirds un asinsvadu slimības, mazina alerģiju risku un stiprina redzi. Ikri bagāti ar lecitīnu, A, D, E un B grupas vitamīniem. Sarkanie ikri sekmē šūnu reģenerāciju un asinsspiediena normalizēšanos.

    Liec bagātīgu karoti mazo pērlīšu uz plānas un trauslas sausmaizītes, lai tā kalpo par pamatu un netraucē izbaudīt garšu.

    Ikrus vari pirkt tirgū un gatavot pati, te recepte:

    • Mencu aknas

    Tie, kam garšo, novērtēs – mencu aknas ir vienas no labākajiem dabisko omega 3 taukskābju avotiem, kā arī bagātas ar A un D vitamīnu. Bet, protams, svarīgi, lai zivis nāktu no tīriem ūdeņiem. Vislabāk nesasmalcināt un nesajaukt salātos, bet likt uz plāna grauzdiņa kopā ar paipalu olu un baudīt ar baltvīnu.

    Padoms – Islandes ūdeņos ķertajās jūras veltēs gandrīz nav sastopami smagie metāli un dioksīni, tāpēc veokalos meklē šādus produktus!

    • Red Delight tumšā šokolāde

    Glābiņš visām šokolādes cienītājām – Latvijā ražota šokolāde bez cukura, ar dabiskajiem saldinātājiem, līdz ar to kaloriju skaits samazinās uz pusi. Pateicoties kakao esošajiem antioksidantiem, mazās devās tumšā šokolāde ir veselīga.

    Pamēģni Red Delight tumšo šokolādi ar apelsīnu un mandeļu gabaliņiem!

    • Jūras ķemmītes

    Jūras ķemmītēs gandrīz nav tauku un ir ļoti daudz olbaltumvielu. Tās ir labs proteīna, selēna avots, bagātas ar mikroelementiem: jodu, dzelzi, kobaltu un B12 vitamīnu. Īsta delikatese, bet arī svarīgi, no cik tīriem ūdeņiem nākušas.

    Saldētas ieliek maisiņā un atkausē aukstā ūdenī. No katras puses apcep sviestā 20 sekundes. Svarīgi nepārcept, lai maigā gaļa nepārvēršas par gumijotu klucīti.

    Un vēl pāris receptes:

    • Zefīri

    Daudz labāka izvēle par bulciņu pie kafijas, jo tajos no jau minētās kaitīgās trīsvienības — cukurs, sviests, baltie milti — ir tikai cukurs. Vislabāk, ja izdodas atrast zefīru bez glikozes sīrupa.

    • Batoniņi u. c.

    Ja pietrūkst laika pusdienām, dažkārt var izlīdzēt vecais labais Miks – labs sastāvs, rieksti un augļi tumšajā šokolādē. Vai nākd batoniņi, kuros ir tikai žāvēti augļi un rieksti, bez pievienota cukura un šokolādes glazūras. Savukārt Fruit Bowl batoniņos ir tikai žāvēti āboli, ābolu biezenis un kāda augļu sula.

    Īpaši iesakām Skrīveru Plūmes tumšajā šokolādē un Laimas ražotās Mandeles tumšajā šokolādē.

    • Siers

    Labs un kvalitatīvs. Piemēram īsts rokfors, nācis no Rokforas pļavās ganītu aitu piena un gatavināts dabiski veidotās alās. Pateicoties pelējuma sēnītei, tas satur penicilīnu, kam ir pretiekaisuma iedarbība.

    Nekļūdīsieties, pērkot Rokforas sieru Pappilon. Pāris stundu paturot istabas temperatūrā, baudiet ar sarkanvīnu.

    • Glāze vīna

    Aizvien vairāk pētījumu, ieskaitot respektablo Predimed (pētījums par Vidusjūras diētas ietekmi uz veselību), apliecina vīna pozitīvo ietekmi dažādu slimību profilaksē, it īpaši sirds un asinsvadu slimību.

    Parasti uzskata, ka veselīgāks ir sarkanvīns, jo tajā ir vairāk antioksidanta resveratrola, taču arī baltvīns ir tikpat labs, jo tajā ir citi antioksidanti –polifenoli. Protams, galvenie atslēgas vārdi ir daudzums un kvalitāte. Sievietēm tie ir 150 ml jeb viena glāze dienā, nedēļā paņemot 2–3 brīvdienas. Ja zini, ka ar glāzi nepietiks, tad gan labāk nemaz netaisīt vaļā pudeli.

    Pamēģiniet Austrijas sarkanvīnus no ‘Blaufränkisch’ vai ‘Zweigelt’ vīnogām. 80. gadu vidū Austrijas vīna industrija piedzīvoja milzīgu skandālu un gandrīz bankrotēja, tomēr spēja atdzimt, pārveidoja likumdošanu, un tagad Austrijas vīndarīšanas noteikumi ir vieni no stingrākajiem pasaulē, kas pozitīvi ietekmē arī vīna kvalitāti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē