• Ēdienkarte dāmām labākajos gados

    Uzturs
    Iveta Troalika
    Iveta Troalika
    16. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kas meža cirtējam pašā laikā, neder biroja dāmai. Kas pusaudzim kā daktera parakstīts, omītei var būt par skādi. Uztura speciāliste Liene Sondore iesaka garšīga un veselīga ēdiena zelta vidusceļu dāmām «labākajos gados».

    Lasītājas vēstule:

    Laba diena!

    Mani sauc Aina, man ir 73 gadi. Esmu ļoti aizņemta pensionāre, jo man ir gan jāparūpējas par saviem četrkājainajiem draugiem, gan pa dienu jāpaspēj aiziet panūjot ar draudzeni. Vēl pirmdienās un ceturtdienās man ir koris, bet otrdienās mēs tiekamies ar rokdarbniecēm un adām zeķītes un cepurītes, ko sūtām priekšlaikus dzimušiem bērniņiem, savukārt ceturtdienās mums bibliotēkā ir kursi, apgūstam datorus! Meita, kad atbrauc ciemos, baras, ka es ēdot nepareizi – nepietiekami un nekvalitatīvi. Bet, ko lai dara, ja man īsti negribas? Turklāt naudas jau arī tik, cik ir. Tad es labāk pērku nevis lašus, bet sakrāju teātra biļetei vai – kā pagājušajā gadā – ceļojumam uz ziedošajiem Holandes tulpju laukiem! Bet, ja jūs man palīdzēsiet ar padomu, kā uzlabot manu ēdienkarti ekonomiski, būšu pateicīga un ņemšu vērā!

    «Ainas kundze izklausās uz mata kā manas dāmas no dienas centra Ābeļzieds un citiem, kuros vadu kursu Gatavojam ekonomiski un veselīgi! Es arī pazīstu šīs aizņemtās seniores, kurām reizēm varbūt naudiņas nav daudz, bet tas netraucē būt aktīvām un nodarbinātām. Arī manas dienas centra kundzes mēdz grēkot ar ēšanas režīmu. 

    Daudzas kundzes mēdz paēst pusdienas, tad varbūt kaut ko mazdrusciņ ieknābā launagā, bet neēd vakariņas, jo agri iet gulēt. Turklāt, dzīvojot vienai, negribas gatavot.

    Vispirms – šajā vecumā obligāti ir jāēd regulāri, jo šajā laikā tiešām daudz biežāk sākas 2. tipa cukura diabēts, tāpēc nevajag savu cukura līmeni dzenāt augšā un lejā. Tā kā bieži vien no rīta ir jādzer zāles, kuru lietošanas instrukcijā rakstīts, ka tās jāieņem pēc ēšanas, tad kundzītes parasti paēd brokastis, bet pēc tam dodas savās gaitās un par pārējām ēdienreizēm piemirst, jo šis ir tāds dzīves posms, kad dabiskā izsalkuma un slāpju sajūta var būt mānīga. Zinu, ka daudzas kundzes mēdz paēst pusdienas, tad varbūt kaut ko mazdrusciņ ieknābā launagā, bet neēd vakariņas, jo agri iet gulēt. Turklāt, dzīvojot vienai, negribas gatavot. Ja strauji zūd svars, tad gan jādodas pie ārsta, jāpārbaudās, kas pie vainas.

    Zinu, ka daudzām dāmām bieža problēma ir sausuma sajūta mutē, tāpēc viņas gandrīz visu laiku sūkā kādas ledenes, končiņas, apelsīna vai citrona miziņas. Šis ieradums vēl vairāk nokauj jau tā mazo apetīti. Bet, ja regulāri pa drusciņai padzersies, pat ja it kā nemaz negribas, arī tad sausuma sajūta mutē būs mazāk izteikta.

    Lai gan šķiet, ka ne ēst, ne dzert negribas, patiesībā to vajag, lai ķermenis varētu darboties. Tāpēc ir jāiemāca sevi gan paēst, gan padzerties. Piemēram, no rīta pēc pamošanās izdzer nelielu glāzi ūdens, noskatījies savu iecienīto raidījumu – padzeries, atgriezies no pastaigas ārā – atkal mazliet ūdens. Tāpat ir jāpaēd, jo cilvēkiem gados ir liela iespēja iedzīvoties malnutrīcijā, kad ir par maz uzturvielu, par maz olbaltumvielu. Ar gadiem jau tā zūd muskuļu masa, bet, ja uzturā par maz olbaltumvielu, tas notiek daudz straujāk. Tāpēc noteikti ir jāēd biezpiens, pākšaugi, pāris reižu nedēļā liesa baltā gaļa, zivis.

    Augļus un dārzeņus, ja veikals vai tirgus ir aizsniedzamā attālumā, var pirkt kaut pa vienam burkāniņam un kartupelītim dienā, jo cena nemainās, bet būs mērķis izkustēties

    Savukārt, lai gatavošana būtu ekonomiska, ir jāplāno. Visdrīzāk man tas nemaz nav jāmāca, jo visas manas kundzes dienas centrā ir perfektas plānotājas. Kad ienāk naudiņa, pārskati virtuves krājumus – kas tev mājās ir, kā vēl trūkst. Aha, putraimi vēl ir, bet eļļa iet uz beigām. Tad var paskatīties, kad veikalā ir atlaide olīveļļai, un to nopirkt. Jā, ir jāpērk laba olīveļļa un tad pa drusciņai jālieto, nevis nekvalitatīva, nezināmas izcelsmes augu eļļa. Putraimus, auzu pārslas, griķus, rīsus, makaronus, ideāli, ja pilngraudu, vislabāk pirkt lielajos iepakojumos, jo tie nebojājas tik ātri, un tā sanāk daudz lētāk. It kā ieguldījums uzreiz lielāks, bet tas atmaksājas. Noteikti nevajag smādēt produktus, kas ir nocenoti akcijā (bet ne derīguma termiņa beigšanās dēļ!), piemēram, biezpiens ar atlaidi noteikti ir tikpat labs kā tas, kurš blakus ir dārgāks.

    Bet augļus un dārzeņus, ja veikals vai tirgus ir aizsniedzamā attālumā, var doties pirkt kaut pa vienam burkāniņam un kartupelītim dienā, jo cena nemainās, bet būs mērķis izkustēties. Un tas ir ļoti, ļoti svarīgi šajos gados. Lai nezūd muskuļu masa, arī osteoporozes profilaksei, ir jākustas. Staigāšana, senioru vingrošana, pa dienas vidu, kad ir atlaides, uz baseinu, nūjošana – tas viss der, jo stiprina kaulus un dziļos muskuļus. Tas arī dod laimes un optimisma sajūtu.

    Šajā vecumā mēdz būt problēmas ar aizcietējumiem. Tas var liecināt, ka par maz kustību, par maz dzerts ūdens un arī šķiedrvielu, iespējams, uzņemts par maz. Tāpēc ir labi miksēt sagatavotos – tvaicētos, sautētos, vārītos vai krāsnī ceptos – dārzeņus ar svaigajiem. Pietiek uz smalkās rīves sarīvēt vienu burkānu, drusku pielikt klāt ābolu. Var ēst skābētos kāpostus, ļoti labi. Tas svaigais krikumiņš vienmēr jāpieliek klāt, un nav jāspiež sevi ēst, piemēram, rutkus, ja no tiem dedzina.

    Liela problēma, ko esmu novērojusi, runājot ar tava vecuma kundzēm, ir tā, ka viņas nereti nesaprātīgi daudz naudas tērē uztura bagātinātājiem, ko ieteikušas kaimiņienes. Pazīstu kundzes, kuras no savas mazās pensijas 150 eiro mēnesī tērē no Krievijas vestos uztura bagātinātājos. Tad jāapspriežas ar ārstu, jo, iespējams, šie uztura bagātinātāji vai nu ir pilnīgi bezjēdzīgi, vai mūsu aptiekās nopērkams tas pats par daudz lētāku naudu, bet vienkārši mazāk reklamēts. Par naudu, ko ietaupa, var nopirkt ļoti labu, kvalitatīvu uzturu, kas nodrošinās visas vajadzīgās minerālvielas un vitamīnus.

    Ieteicamās receptes no IEVAS Receptēm:

    Brokastis

    Zaļā fritata

    • Ainas kundzei labs dienas sākums būtu mazā katliņa uzvārīt putru, piemēram, no auzu vai miežu pārslām. Var arī ēst graudu maizīti, ja no rupjās nav patīkama sajūta, ar biezpienu. Baltmaizi ar margarīnu un desu – to gan ne! Var uzcept sev pankūkas un kādu pietaupīt vakariņām, var vārīt oliņu vai uzcept omleti jeb – kā saka spāņi – fritatu. Labi būtu klāt sarīvēt vienu burkānu svaigajiem salātiem.

    Pusdienas

    Dārzeņu zupa ar kailgraudu miežiem

    • Divas vai trīs reizes nedēļā kundzēm Ainas vecumā ir jāēd gaļa, bet ne milzīgos daudzumos. Vienu vai divas reizes nedēļā ēdienkartē vajadzētu parādīties arī zivtiņai. Turklāt to visu nevajadzētu panēt vai pārāk sacept uz pannas eļļā. Vislabāk to gatavot zupā, piemēram, biešu, var arī sautējumā, nebaidoties izmantot arī saldētos dārzeņus, vai zivi vienu pašu var sacept cepeškrāsnī, ietītu cepampapīrā, bez liekiem taukiem. Frikadeļu zupu var vārīt gan no tītara maltās gaļas, gan saldētās zivju smalkmasas.

    Vakariņas

    Sāls mīklā cepta bute

    • Šī ir ēdienreize, ko Ainas kundzes līdzgaitnieces izlaiž visbiežāk. Bet nevajadzētu. Tas liek cukura līmenim svārstīties. Pagatavojiet kaut ko vienkāršu un mazliet, bet paēdiet. Tām reizēm, kad tiešām negribas pilnīgi neko gatavot, turiet mājās ātri vārāmās auzu pārslas. To saujiņu var apliet ar karstu ūdeni, pielikt tējkaroti ievārījuma, un tās būs labas vakariņas. Brīnišķīgi, ja uzvārāt sev miežu putru vai piena zupu ar auzu pārslām, miežu putraimiem vai grūbām. Izmēģiniet pērļu grūbas.

    Vakariņām var ļoti labi izmantot no pusdienām pāri palikušos rīsus vai griķus, izcepot plācenīšus. Te piedāvājam recepti ar rīsiem, bet to droši var aizstāt ar griķiem vai pat nesaldinātu auzu putru.

    Jauki, ja izcepat sev kādu zivtiņu. Zinu, ka pensionāri mēdz apvainoties par ieteikumu ēst reņģes, bet – tur nav par ko! Es pati mēdzu pirkt reņģes ģimenei. Tās ir lētas (vidēji 80 centi kilogramā!) un tā ir laba zivs. Bet Ainas kundze, protams, var arī nopirkt laša izlasi un pagatavot sev zupu. Vai arī nopirkt vienu svaigu, nevis kūpinātu, butīti, izcept to krāsnī un ēst ar smalki rīvētiem svaigiem un tvaicētiem dārzeņiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē